Zöldségleves sült tökkel

Ételtípus: Leves Nehézség: Közepes

Diéta: Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Hozzávalók:

  • 1 nagy (vagy 2 közepes) nyári tök (összesen 1 kg)
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • étolaj
  • (3 közepes sárgarépa
  • apró kockákra vágva)
  • 3 zeller
  • apró kockákra vágva
  • 1 közepes vöröshagyma
  • apró kockákra vágva
  • 3×4 dl zsírmentes
  • sótlan tyúkhúsleves
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt feketebors
  • 1 csésze zsírszegény tejszín
  • felmelegítve

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. 2. A tök végeit eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk. A magokat kikanalazzuk, majd az egész tököt bekenjük olajjal. Vágott felével lefelé olajos sütőpapírra helyezzük. Sütőben 45 percig sütjük. 3. Míg a tök sül, egy nagy leveses edényben középerős lángon felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk (a sárgarépát), zellert, vöröshagymát és 5-6 percig pároljuk, míg a hagyma üvegessé válik. 4. Hozzáadjuk a tyúkhúslevest, kakukkfüvet, sót, borsot és felforraljuk. Takarékra vesszük a lángot és lassú tűzön 15 percig főzzük. 5. A megsült tököt kivesszük a sütőből, meghámozzuk, héját kidobjuk. A tök húsát a levesbe kanalazzuk és időnként megkeverve lassú tűzön további 15 percig főzzük. 6. Belekeverjük a felmelegített tejszínt. Részletekben pürévé turmixoljuk a levest. (Botmixerrel egyszerre is össze tudjuk turmixolni a levest)

Hasonló receptek

Búzaleves

Leves, Könnyű

Keringési problémák, Gyomorfekély, Epebetegség, Crohn, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Szalonnás kelbimbóleves

Leves, Könnyű

Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Májgombóc/májgaluska/

Leves, Könnyű

Vashiány, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: