Szpanakopitta (Görög spenótos lepény) (6 személyre)

Ételtípus: Húsétel Nehézség: Közepes

Diéta: Vashiány, Mogyorómentes, Cukormentes

Hozzávalók:

  • 1 kg spenót
  • 2-3 csomó újhagyma
  • 1 evőkanál só
  • 15 dkg vaj
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 nagy tojás
  • 20 dkg juhsajt (feta)
  • frissen őrölt fekete bors
  • 10 réteslap

Elkészítés:

Megmossuk, késsel vagy géppel apróra vágjuk a spenótot, finomra szeleteljük az újhagymát, megfelelő edényben a spenóttal felváltva rétegesen egymásra rakjuk, mindegyik réteget megsózzuk. Húsz percig pihentetjük. A vaj felét serpenyőben felhevítjük és üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagymás spenótból kifacsarjuk a nedvet, s összemixeljük a megpirított vöröshagymával. Felverjük a tojást, elkeverjük az összetört juhsajttal, s jól elkeverjük a hagymás spenóttal. Felolvasztjuk a megmaradt vajat, kikenünk vele egy 25 cm átmérőjű, négy cm magas tűzálló edényt, elterítünk benne egy réteslapot úgy, hogy a széle túlérjen a tálon. Megkenjük a felolvasztott vajjal, a többi réteslapot közben nedvesen tartjuk. Egymásra rakunk ? mindegyiket megvajazva ? öt réteslapot, elterítjük rajta a spenót tölteléket, ráterítünk még négy megvajazott réteslapot, mindegyiket levágjuk a tál nagyságára. Az alsó rétegek szélét ráhajtjuk a legfelsőre, s az egészet leborítjuk az utolsó réteslappal. Előmelegített sütőben megsütjük, amikor megpirult, kivesszük, lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Hasonló receptek

Vadászragu

Húsétel, Könnyű

Vashiány, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Mozzarrelával töltött csirkemell, parajágyon

Húsétel, Könnyű

Vashiány, Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Hagymás csirkemáj

Húsétel, Könnyű

Vashiány, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Új keresés

Válasszon diétát: