Salátafőzelék
Hozzávalók:
- 2 nagy fej saláta
- 1 gerezd fokhagyma
- fél csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál ételízesítő
- 2 evőkanál margarin
- 3 evőkanál liszt
- 2 dl zsírszegény tejföl
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál fehér borecet
Elkészítés:
A salátafejeket megtisztítjuk, megmossuk és negyedekbe vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és átnyomjuk. A kaprot, a petrezselymet leöblítjük és apróra vágjuk. Lábasban bő sós vizet forralunk, beletesszük a salátát és néhány perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. A salátát felöntjük 1 dl vízzel, megszórjuk az ételízesítővel és lefedve, lassú tűzön teljesen puhára pároljuk (5 perc). Serpenyőben felmelegítjük a margarint, belekeverjük a lisztet, világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük és berántjuk a salátát. Belekeverjük a tejfölt, felforraljuk, majd cukorral, ecettel ízesítve tálaljuk. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Spenótos rakott tészta
Egytálétel, Közepes
Vashiány, Mogyorómentes, Cukormentes
Cukkini főzelék
Egytálétel, Könnyű
Crohn, Keringési problémák, Epebetegség, Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes
Endívia főzelék
Egytálétel, Könnyű
Crohn, Keringési problémák, Epebetegség, Gyomorfekély, Májproblémák, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes