Thiogamma Turbo-Set oldatos infúzió

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Thiogamma Turbo-Set és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Thiogamma Turbo-Set infúzió hatóanyaga a tioktánsav (alfa-liponsav). Ez az anyag az emberi és állati szervezetben természetes úton termelődik. Sok anyagcsere-folyamatot befolyásol, különösen azokat, amelyek energiát termelnek a szervezet sejtjei számára. A tioktánsav ezenfelül antioxidáns hatással is rendelkezik (segít megvédeni az idegsejteket az oxigén okozta károsodástól).

A Thiogamma Turbo-Set-et cukorbetegség által előidézett idegkárosodás (polineuropátia) okozta fájdalom és érzészavar (például zsibbadás, égő érzés, bizsergés, viszketés vagy tűszúrásszerű fájdalom) kezelésére használják felnőtteknél (18 éves kor felett).

Thiogamma Turbo-Set oldatos infúzió GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Wörwag Pharma
Vényköteles?
intézeti gyógyszer
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 1x50 ml
  • 10x50 ml
  • 50x50 ml
  • 100x50 ml
  • 200x50 ml
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Thiogamma Turbo-Set alkalmazása előtt

Ne alkalmazza aThiogamma Turbo-Set-et:

  • ha allergiás a tioktánsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Thiogamma Turbo-Set alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

A Thiogamma Turbo-Set alkalmazása során allergiás reakciókról (túlérzékenységi reakciókról) például életveszélyes sokkról (a vérkeringés alacsony vérnyomással járó hirtelen összeomlásáról) számoltak be (lásd a 4. Lehetséges mellékhatások pontot). Ezért kezelőorvosa a Thiogamma Turbo‑Set infúzió alkalmazása alatt folyamatosan ellenőrizni fogja Önnél az allergia korai jeleit (mint a kipirulás, hányinger, rossz közérzet). Ha ezek megjelennek, a kezelést azonnal fel kell függeszteni; és más terápiás intézkedésekre lehet szükség.

Egyes esetekben a nem megfelelően beállított vagy nem megfelelően ellenőrzött és rossz általános állapotban lévő diabéteszes betegeknél súlyos allergiás tünetek alakulhatnak ki a Thiogamma Turbo‑Set infúzió alkalmazásával összefüggésben.

Az egy bizonyos humán leukocita antigén genotípussal (amely gyakoribb a japán és a koreai betegeknél, de megtalálható a kaukázusiaknál is) rendelkező betegek hajlamosabbak az inzulin autoimmun szindróma (a vércukor-szabályozó hormonok rendellenessége, amely a vércukorszint kifejezett csökkenésével jár) kialakulására, ha tioktánsavval kezelik őket.

Gyermekek és serdülők

Gyermekek és serdülők Thiogamma Turbo Set-tel történő kezelése nem ajánlott, mivel nincs klinikai tapasztalat ebben a korosztályban.

Egyéb gyógyszerek és a Thiogamma Turbo-Set

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez különösen fontos, ha Ön az alábbiakat szedi:

  • ciszplatin (daganatgátló gyógyszer)
  • antidiabetikumok (inzulin és más, szájon át alkalmazandó gyógyszerek, melyek a cukorbetegség kezelésére valók), mivel ezek vércukorcsökkentő hatása erősödhet. Ezért, különösen a Thiogamma oral 600 mg filmtablettával történő kezelés kezdetén szoros vércukorszint‑ellenőrzés szükséges. Egyes esetekben - az alacsony vércukorszint következményeinek elkerülésére- szükséges lehet az inzulin, vagy a cukorbetegség kezelésére való egyéb gyógyszerek adagjának csökkentése orvosa utasításainak megfelelően.

A Thiogamma Turbo-Setiegyidejű alkalmazása étellel, itallal

A rendszeres alkoholfogyasztás jelentős kockázati tényezője az idegkárosodások (neuropátia) kialakulásának, illetve súlyosbodásának. Ez akár a Thiogamma Turbo‑Set-tel történő kezelés sikerét is gátolhatja. Ezért a cukorbetegség által okozott idegkárosodásban (polineuropátia) szenvedő betegeknek általában ajánlott az alkoholfogyasztástól tartózkodni, még akkor is, ha idegkárosodásukat jelenleg nem kezelik.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

A gyógyszeres terápia általános irányelve alapján terhességben és szoptatás időszaka alatt a gyógyszereket csak a terápiás előny/kockázat előzetes gondos mérlegelése után lehet alkalmazni.

Terhes és szoptató nők csak abban az esetben részesülhetnek tioktánsav-kezelésben, ha azt kezelőorvosuk feltétlenül szükségesnek ítéli.

Nem ismert, hogy a tioktánsav kiválasztódik-e az emberi anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem ismert, hogy a készítmény befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell alkalmazni a Thiogamma Turbo-Set-et?

A gyógyszertmindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően kell alkalmazni.

A készítmény ajánlott adagja

Cukorbetegség okozta idegbántalom (polineuropátia) következtében kialakult súlyos fájdalom és érzészavar esetén a kezelés kezdeti szakaszában a javasolt napi adag 1 injekciós üveg Thiogamma Turbo‑Set (600 mg tioktánsavnak felel meg).

Az alkalmazás módja

Intravénás alkalmazásra.

Az intravénás kezelést lassú, legalább 30 percen keresztül tartó rövid infúzió formájában kell végezni. Az infúziót közvetlenül az üvegből, standard infúziós eszközök és a mellékelt fényvédő tasak segítségévelkell elkészíteni.

Mivel a hatóanyag fényérzékeny, az injekciós üveget csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad kivenni a csomagolásból. Biztosítani kell, hogy az infúzió beadási ideje a 30 percet ne haladja meg.

Felbontás után az infúziót azonnal fel kell használni, fénytől védve, a mellékelt fényvédő tasakban tartva.

Az alkalmazás időtartama

Thiogamma Turbo‑Set-et a kezelés kezdeti szakaszában 2-4 hétig alkalmazzák.

Folyamatos kezelésként napi 600 mg tioktánsav filmtabletta formájában történő bevétele ajánlott. Mivel a cukorbetegség okozta idegbántalom (polineuropátia) krónikus betegség, folyamatosan szüksége lehet erre a kezelésre. Orvosa határozza meg, hogy mi a legjobb az Ön egyedi esetében.

Ha az előírtnál több Thiogamma Turbo-Set-et alkalmazott

Túladagolás esetén hányinger, hányás és fejfájás fordulhat elő.

Néhány esetben súlyos, néha halálos kimenetelű mérgezések fordultak elő. Ezek közé tartoznak:

  • tudatvesztéssel járó görcsrohamok
  • túl sok sav a vérben (sav-bázis egyensúlyzavar tejsav felszaporodással a vérben)
  • a véralvadás súlyos zavara

Ez akkor fordulhat elő, ha 10 g tioktánsavnál többet alkalmaz túl sok alkohollal együtt. Továbbá a vércukorszint csökkenését (hipoglikémia), sokkot, az izomzat károsodását (rabdomiolízis), a vörösvértestek szétesését (hemolízis), a csontvelő károsodását és több szerv működésképtelenségét írták le nagy adagú tioktánsav alkalmazásának következményeként.

Ha jelentős Thiogamma Turbo-Set túladagolásra van gyanú, azonnal kórházba kell mennie. A mérgezés általános alapelveinek megfelelő kezelést fog kapni.

Ha elfelejtette alkalmazni a Thiogamma Turbo-Set-et

Orvosa fogja meghatározni, hogy mikor kapja a következő adag Thiogamma Turbo-Set-et.  Ezt orvosával kell megbeszélnie.

Ha idő előtt abbahagyja a Thiogamma Turbo-Set alkalmazását

Kérjük, ne szakítsa meg, illetve ne hagyja abba a Thiogamma Turbo-Set-tel történő kezelést anélkül, hogy megbeszélné ezt kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbiakban felsorolt mellékhatás jelentkezik Önnél, azonnal konzultáljon orvosával, mert orvosi kezelésre lehet szüksége.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 kezelt beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)

  • az ízérzés megváltozása és/vagy zavara, görcsrohamok;
  • kettős látás;
  • vérzés a bőrben (purpura);
  • a vérlemezke funkció rendellenességei, melyek a véralvadás károsodásához vezetnek (trombopátia);
  • fájdalom, vörösség vagy duzzanat az injekció beadásának helyén.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások(a gyakorsiág a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

  • allergiás bőrreakciók (mint csalánkiütés, viszketés, ekcéma és bőrpír), az egész szervezetet érintő allergiás reakció (beleértve az anafilaxiás sokkot). Azonnal beszéljen orvosával, ha ezek a tünetek fellépnek. A túlérzékenység első jelénél abba kell hagyni ennek a gyógyszernek az alkalmazását;
  • a vércukorszint csökken, ilyen esetben alacsony vércukorszinthez hasonló tüneteket figyeltek meg: szédülés, izzadás, fejfájás és látászavarok;
  • ha a Thiogamma Turbo-Set-et gyorsan adják be, a fejben nyomásérzés és légzési nehézségek fordulhatnak elő. Ezek a mellékhatások gyorsan elmúlnak;
  • a vércukor-szabályozó hormonok rendellenessége, amely a vércukorszint kifejezett csökkenésével jár (inzulin autoimmun szindróma).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Thiogamma Turbo-Set-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Felbontás után az infúziós oldatot azonnal fel kell használni, fénytől védve, a mellékelt fényvédő tasakban tartva.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Thiogamma Turbo-Set?

  • A készítmény hatóanyaga a tioktánsav.

600 mg tioktánsavat (alfa-liponsav) [1167,7 mg meglumin-tioktát formájában] tartalmaz injekciós üvegenként (50 ml).

  • Egyéb összetevők: meglumin, makrogol 300, injekcióhoz való víz.

Milyen a Thiogamma Turbo-Set külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Thiogamma Turbo-Set infúzió tiszta, sárgás, zöldessárga, steril vizes oldat infúzióhoz.

50 ml oldat fehér, lepattintható PP védőlappal, rolnizott alumínium kupakkal és brómbutil gumidugóval lezárt, barna injekciós üvegbe töltve.

1 db 50 ml-es injekciós üveg + 1db műanyag fényvédő tasak dobozban.

1,10, 50, 100, 200 db 50 ml-es injekciós üveg, megfelelő számú fényvédő tasakkal ellátva.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Wörwag Pharma GmbH & Co. KG, Flugfeld-Allee 24, 71034 Böblingen, Németország

Gyártó: Solupharm Pharmazeutische Erzeugnisse GmbH, 34212 Melsungen, Industriestrasse 3, Németország

OGYI-T-9550/01 1x50 ml 
OGYI-T-9550/02 10x50 ml
OGYI-T-9550/03 50x50 ml
OGYI-T-9550/04 100x50 ml
OGYI-T-9550/05 200x50 ml

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. október

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal