POSTERISAN FORTE kenőcs

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A POSTERISAN FORTE KENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Posterisan forte kenőcs egy, (a glükokortikoidok csoportjába tartozó) helyi gyulladásgátló hatóanyagot és inaktivált baktérium komponenseket tartalmaz.

A készítmény aranyeres panaszok, a végbélnyílás sérülései (fisszura, rhagad) és ekcéma következtében a végbélnyílás környékén fellépő erős viszketés és gyulladás kezelésére szolgál.

2. Ne alkalmazza a Posterisan forte kenőcsöt:

 • ha allergiás (túlérzékeny) a hidrokortizonra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére (lásd. 6. pont "Mit tartalmaz a Posterisan forte kenőcs");
 • ha a kezelendő területen baktériumok által okozott bőrelváltozás (pl. tuberkulózis, vérbaj (luesz), tripper (gonorrhoea)) vagy gombás megbetegedés áll fenn.
 • bárányhimlő és oltási reakciók
 • gombás vagy bakteriális bőrfertőzés
 • az arc területén fennálló gyulladásos bőrbetegségek (szájkörnyéki bőrgyulladások, rosacea) esetén.

A Posterisan forte kenőcs fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Csecsemők és 4 év alatti gyermekek esetében csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható (különösen 2-3 hétig tartó kezelés esetében).

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: escherichia coli
hydrocortisone
phenolum liquefactum

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(1x25 g)

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Posterisan forte kenőcs és más glükokortikoid tartalmú készítmény (tabletta, csepp, injekció) egy időben történő alkalmazása esetén a hatás és mellékhatások felerősödhetnek.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Nincs arra utaló adat, hogy a hidrokortizon a készítményből a magzatba vagy az anyatejbe jutna. Nem tudunk magzatkárosító hatásról sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ennek ellenére a Posterisan forte kenőcsöt csak akkor szabad alkalmazni a terhesség és a szoptatás idején, különösen több hetes alkalmazás esetén, ha azt a kezelőorvos előírja.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Fontos információ a Posterisan forte kenőcs egyes összetevőiről

A Posterisan forte kenőcs fenolt tartalmaz, amely egyeseknél allergiás bőrreakciót válthat ki.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A POSTERISAN FORTE KENŐCSÖT?

A Posterisan forte kenőcsöt mindig a pontos orvosi előírásoknak megfelelően használja. Amennyiben nem biztos az alkalmazást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 • Általában a Posterisan forte kenőcsöt naponta kétszer kell alkalmazni.
 • Hosszabb ideig tartó kezelés esetén, ha a kezelt felület jól reagál, megkísérelhető a Posterisan forte kenőcs naponta egyszeri, ill. 2-3 naponkénti alkalmazása.
 • A kenőcs mennyisége a kezelendő bőr- és nyálkahártya-terület nagyságától függ.
 • Végbélnyílás külső területén történő alkalmazáskor a kenőcsöt az ujjakkal kell vékony rétegben felvinni és enyhén bedörzsölni.
 • A kezelés időtartalmát minden esetben az orvos állapítja meg, ami a betegség típusától és súlyosságától függ.
 • A Posterisan forte kenőcs alkalmazását csak a panaszok megszűnéséig kell folytatni.
 • A gyógykezelés időtartalma nem haladhatja meg - megszakítás nélkül - a 3 hetet.
 • A panaszok kiújulása esetén a Posterisan forte kenőcs ismét alkalmazható.

A csomagolás tartalmaz egy oldalsó nyílásokkal ellátott adagolást segítő feltétet is, amelynek segítségével a kenőcsöt megfelelő mennyiségben lehet eloszlatni a végbélnyílásban és az azzal határos területen.

Az adagolást segítő feltét alkalmazása:

Az adagolást segítő feltétet a tubusra kell csavarni és a kupakot le kell venni róla. A tubusra gyakorolt nyomással a kenőcsöt addig kell a feltétbe nyomni, amíg az oldalsó nyílásokon ki nem jön.

Ezután az adagolást segítő feltétet óvatosan a végbélnyílásba kell helyezni, amíg pontosan a megfelelő helyre nem kerül.

Az adagolást segítő feltét bevezetése könnyebb lesz, ha egy kevés kenőccsel bekenjük. A tubusra gyakorolt újbóli nyomással a kenőcs a végbélnyílás csatornájába kerül. A kenőcs egyenletes eloszlását az óvatos forgatásával lehet elérni.

Az adagolást segítő feltét tisztítása egy kevés kenőcs kinyomásával az oldalsó nyílásokon történik, majd a felületét egy nedvszívó papírral letöröljük és visszacsavarjuk a zárókupakot. Ezáltal elkerüljük a kenőcs beszáradását.

Megjegyzés:

A kenőcsök és kúpok végbélnyílás környékén történő alkalmazásakor - a testmeleg hatására - előfordulhat a fehérnemű szennyeződése, ezért ajánlatos valamilyen betét (papírzsebkendő, vatta) használata.

Ha az előírtnál több Posterisan forte kenőcsöt használ

A készítmény előírásszerű alkalmazása esetén túladagolásról nem számoltak be.

Ha a kenőcs véletlenül szájba kerül, például gyermekeknél, akkor sem várhatóak súlyos mérgezési tünetek. Azonban felléphetnek olyan panaszok, mint hasi fájdalom, ill. hányinger.

Amennyiben a Posterisan forte kenőcsöt egyszer vagy néhány alkalommal gyakrabban használta, mint ahogyan az elő van írva, nem várható a mellékhatások erősödése. Ebben az esetben, kérjük, folytassa az alkalmazást az előírt adaggal és kövesse az ajánlott gyógykezelést.

Ha elfelejti alkalmazni a Posterisan forte kenőcsöt

Amennyiben elfelejtette használni a kenőcsöt egyszer vagy néhány napon keresztül, folytassa a gyógykezelést pontosan az ajánlott adaggal és kövesse az előírt utasításokat.

Ha ennél több alkalommal történt mulasztás, kérjük, konzultáljon orvosával, aki megmondja, hogy meg kell-e hosszabbítani a kezelés időtartalmát.

Ha idő előtt abbahagyja a Posterisan forte kenőcs alkalmazását

Ha meg akarja szakítani a gyógykezelést vagy esetleg hamarabb befejezni a mellékhatások miatt, forduljon orvosához.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, így a Posterisan forte kenőcsnek is lehetnek mellékhatásai, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritka mellékhatások (1000 betegből kevesebb mint 1-nél, de 10 000 betegből több mint 1-nél jelentkezik):

 • allergiás bőrreakciók (pl. a tartósítószer fenollal szemben)
 • hosszabb ideig tartó kezelés esetén: szövetsorvadás, bőrkiütések (szteroid-akne), a finom érágak tágulata (teleangiektázia), csíkok a bőrön (stria).

Ha hidrokortizon tartalmú készítményt hosszabb ideig, nagy adagban, kiterjedt bőrfelületen alkalmaznak, a kívánt helyi hatás mellett az egész szervezetet érintő (szisztémás) nem kívánatos hatások léphetnek fel.

A Posterisan forte kenőcs gyógykezelése alatt, az óvszerek szakítószilárdságát ronthatja a termék sárga vazelin segédanyaga, ezért az óvszerek biztonsága csökkenhet.

Kérjük, kérdezze meg orvosát a lehetséges mellékhatások tüneteiről.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. A POSTERISAN FORTE KENŐCS TÁROLÁSA

A dobozon és a tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Posterisan forte kenőcsöt! A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A könnyebb kezelhetőség érdekében célszerű a kenőcsöt szobahőmérsékleten (18 °C és 25 °C között) tárolni.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Posterisan forte kenőcs

 • A készítmény hatóanyagai: 1 g Posterisan forte kenőcsben 2,5 mg hidrokortizon és 166,7 mg vizes szuszpenzió van, mely 500 millió inaktivált Escherichia coli baktériumot (alkotórészek és metabolitok), és tartósítószerként maximum 3,3 mg elfolyósított fenolt (= max 3,0 mg tiszta fenol) tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: sárga vazelin, gyapjúviasz

Milyen a Posterisan forte kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

25 g világos bézs színű kenőcs fehér, PE, csavaros kupakkal lezárt tubusban.

1 tubus és egy fehér műanyag védőkupakkal ellátott fehér, műanyag adagolást segítő feltét dobozban.

További gyógyszerek escherichia coli;hydrocortisone;phenolum liquefactum hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Aranyér kategóriában

Címkék: Aranyér