• MERCKFORMIN 1000 mg filmtabletta (30x) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MERCKFORMIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Milyen típusú gyógyszer a Merckformin?

    A metformin, a Merckformin hatóanyaga, ami a cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény, a gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Merck/Merck Serono Üzletág
    Hatóanyag: metformin
    Normatív TB támogatás: fix
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

    Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glukózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glukózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.

    Ha Önnek diabétesze (cukorbetegsége) van, akkor hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Merckformin elősegíti a vércukorszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.

    Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Merckformin hosszabb távú szedése segít a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentésében.

    Milyen betegségek esetén alkalmazható a Merckformin?

    A Merckformin a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulin-dependens cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amennyiben a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére használatos.

    Felnőttek a Merckformint szedhetik önmagában, vagy a diabétesz kezelésére alkalmas egyéb szerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel, vagy inzulinnal) együtt.

    10 év feletti gyermekeknek vagy serdülőknek a Merckformin adható önmagában vagy inzulinnal együtt.

    2. TUDNIVALÓK A MERCKFORMIN SZEDÉSE ELŐTT

    Ne vegye be a Merckformint, ha:

    - túlérzékeny vagy allergiás a metforminnal vagy a készítmény bármely segédanyagával szemben (lásd a 6., "Mit tartalmaz a Merckformin" című pontot),

    - vese-, májbetegsége van,


    Címkék: MERCKFORMIN, ,

    További gyógyszerek metformin hatóanyaggal

    Új keresés