CALCIVID Béres filmtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a CalciviD Béres filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény a kalcium (kalcium-karbonát formájában) és a kolekalciferol (D3-vitamin) kombinációja.

Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium és kolekalciferol (D3-vitamin) hiányának megelőzésére és kezelésére idős betegeknek.

Ajánlott továbbá kalcium- és D-vitamin pótlásra a csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítéseként olyan betegeknek, akiknél a D-vitamin- és a kalciumhiány veszélye fennáll.

2. TUDNIVALÓK A CALCIVID BÉRES FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a CalciviD Béres filmtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a CalciviD Béres filmtabletta egyéb összetevőjére

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: calcium carbonate
colecalciferol

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

(30x) (60x)

- ha vesekövességben szenved

- ha veseelégtelenségben szenved

- ha magas a vérének D-vitamin szintje

- ha a vizeletének kalcium szintje tartósan magas vagy magas a vérének kalcium-szintje

- A CalciviD Béres filmtabletta hidrogénezett szójabab olajat tartalmaz. Ne szedje a készítményt, ha szója vagy földimogyoró allergiája van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A CalciviD Béres filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

CalciviD Béres filmtabletta szedése előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét:

- ha vesebetegségben szenved vagy vesefunkciói károsodottak

- ha szarkoidózisban szenved (az orvos által diagnosztizált gyulladásos megbetegedés, mely különböző szervekben jelentkező csomók, duzzanatok képződésével jár)

- ha Ön hajlamos a vesekőképződésre

- ha Ön mozgásképtelen, csontritkulásban szenvedő beteg

Ezekben az esetekben a kalcium- és/vagy D3-vitamin pótlás szükségességéről kezelőorvosának kell döntenie.

Ne szedje ezt a gyógyszert orvosi felügyelet nélkül egy hónapnál tovább.

Oszteoporózis esetén a CalciviD Béres filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa ellenőrizheti az Ön vérének a kalcium szintjét.

A CalciviD Béres filmtabletta hosszantartó szedése esetén rendszeresen ellenőrizni kell a vér kalcium szintjét. Az eredménytől függően orvosa csökkentheti az adagot vagy úgy is dönthet, hogy megszakítja a kezelést.

A CalciviD Béres filmtabletta nem gyermekek és serdülőkorúak kezelésére szánt gyógyszer.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Feltétlenül konzultáljon orvosával, ha az alábbi gyógyszereket szedi:

- más kalcium vagy D-vitamin tartalmú készítményeket, mert ezen készítmények és a CalciviD Béres filmtabletta egyidejű szedése a vér kalcium szintjének káros emelkedéséhez vezethet. CalciviD Béres filmtablettával együtt ne szedjen más kalcium vagy D-vitamin tartalmú készítményeket orvosi javaslat nélkül.

- tiazid típusú vizelethajtó gyógyszereket

- szájon át vagy injekció formájában adott kortikoszteroidokat (gyulladáscsökkentők)

- szívglikozidokat (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott, digitálisz tartalmú készítmények)

Különös óvatossággal adható gyógyszerek

- ioncserélő gyanták, mint pl. kolesztiramin, vagy hashajtók, mint pl. a paraffinolaj, mert ezek a gyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását.

- tetraciklin (antibiotikum) tartalmú gyógyszerek, mert a kalcium-karbonát befolyásolhatja ezek felszívódását. Ezért a tetraciklin készítményt legalább 2 órával a CalciviD Béres filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával a CalciviD Béres filmtabletta bevétele után kell bevenni.

- a CalciviD Béres filmtabletta és a nátrium-fluorid vagy biszfoszfonátok (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények) egyidejű szedése esetén e gyógyszereket legalább 3 órával a CalciviD Béres filmtabletta bevétele előtt kell bevenni.

- Rifampicin (tuberkolózis kezelésésére alkalmazott gyógyszer), fenitoin (epilepszia elleni szer) és barbiturátok (epilepszia elleni és altató szerek), mivel azok csökkenthetik a D-vitamin hatását.

- Estramustin (kemoterápiában használható szer), tireoid hormon (pajzsmirigy hormon) vagy vas, cink, stroncium tartalmú készítmények, mivel ezek felszívódása csökkenhet. Ezeket a készítményeket a CalciviD Béres filmtabletta bevétele előtt vagy után legalább 2 órával kell bevenni.

A CalciviD Béres filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A spenótban, sóskában és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be CalciviD Béres filmtablettát.

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás alatt a CalciviD Béres filmtabletta csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a CalciviD Béres filmtabletta egyes összetevőiről

A CalciviD Béres filmtabletta hidrogénezett szójabab olajat tartalmaz, ezért abban az esetben, ha Ön szójára vagy földimogyoróra allergiás, a CalciviD Béres filmtabletta szedése nem ajánlott.

A CalciviD Béres filmtabletta kis mennyiségben szacharózt tartalmaz. Amennyiben orvosa korábban tájékoztatta arról, hogy Ön fokozottan érzékeny bizonyos szénhidrátokra, cukrokra, a CalciviD Béres filmtabletta szedése előtt kérje ki orvosa véleményét.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CALCIVID BÉRES FILMTABLETTÁT?

A CalciviD Béres filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőtteknek és időseknek

A készítmény szokásos adagja naponta 2x1 filmtabletta.

A filmtablettát célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül, egy pohár vízzel, vagy gyümölcslével egészben, szétrágás nélkül bevenni. Szükség esetén kettétörhető.

A csontritkulás kiegészítő kezelésére alkalmazva, az alkalmazás időtartamát beszélje meg kezelőorvosával.

Orvosi ellenőrzés nélkül ne szedje a CalciviD Béres filmtablettát egy hónapnál tovább.

Ha az előírtnál több CalciviD Béres filmtablettát vett be

Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához. A javasoltnál nagyobb adag bevétele kellemetlen és káros mellékhatásokat okozhat.

A túladagolás tünetei lehetnek: étvágytalanság, fokozott szomjúság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, normálisnál több vizelet ürítése, csontfájdalom és súlyos esetekben szívritmuszavar. Szélsőséges esetben a kalcium túladagolása kómához, esetleg halálhoz is vezethet. A tartósan magas kalcium vérszint visszafordíthatatlan vesekárosodást és az egész szervezetben kalcium lerakódást idézhet elő.

Ha elfelejtette bevenni a CalciviD Béres filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

Folytassa a kezelést az előírások szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a CalciviD Béres filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

- Nem gyakori (1000-ből 1- 100 beteget érint):

hiperkalcémia (a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése).

Tünetei lehetnek: hányinger, hányás, étvágytalanság, székrekedés, gyomorfájdalom, csontfájdalom, olthatatlan szomjúság érzés, gyakori vizeletürítés, izomgyengeség, álmosság, zavartság; vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése (hiperkalciuria). Ha Ön hosszú időn át szedi a készítményt, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön vérének és vizeletének kalcium szintjét valamint az Ön vesefunkcióját.

- Ritka (10 000-ből 1-100 beteget érint): székrekedés, puffadás, hányinger, hasi fájdalom, hasmenés, viszketés, bőrkiütések és csalánkiütések.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a CalciviD béres filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a CalciviD Béres filmtablettát.

A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. további információk

Mit tartalmaz a CalciviD Béres filmtabletta?

A készítmény hatóanyagai filmtablettánként:

600 mg kalcium (1500 mg kalcium-karbonát formájában) és

10 µg kolekalciferol (megfelel 400 NE D3-vitaminnak).

Egyéb összetevők:

Tablettamag: magnézium-sztearát, kroszpovidon (A típus), kopovidon (K-érték: 25,2-30,8), mikrokristályos cellulóz, szacharóz, zselatin, all-rac-α-tokoferol (E307), hidrogénezett szójababolaj, kukoricakeményítő.

Bevonat:(Sepifilm 4202 yellow): sárga vas-oxid (E172), hipromellóz (15mPa s), titán-dioxid (E 171), makrogol 400, talkum.

Milyen a CalciviD Béres filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Okkersárga, hosszúkás filmbevonatú filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel.

Törési felülete fehér színű.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

30, 60 db filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Vitamin, Multivitamin

További gyógyszerek calcium carbonate;colecalciferol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában