• Atorvastatin 1 a pharma filmtabletta


    Ez a készítmény már nincs forgalomban

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ATORVASTATIN 1 A PHARMA FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta a "sztatinok" csoportjába tartozik, amelyek a lipid(vérzsír)szintet szabályozó gyógyszerek.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát a vérben lévő, koleszterin- és trigliceridként ismert vérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt. Amennyiben Önnél emelkedett a szívbetegség kialakulásának kockázata, az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta alkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Ön koleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsony koleszterintartalmú étrendet.

    2. TUDNIVALÓK AZ ATORVASTATIN 1 A PHARMA FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát

    •  ha túlérzékeny (allergiás) az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettára vagy bármely hasonló, a vérzsírszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerre, vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére - részletesebben lásd a 6. pontban.
    •  ha májbetegsége van vagy volt korábban.
    •  ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak.
    •  ha fogamzóképes korú nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert.
    •  ha terhes vagy teherbe kíván esni.
    •  ha szoptat.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    A következőkben felsorolt okok miatt, az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta lehet nem megfelelő az Ön számára:

    •  ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.
    •  ha veseproblémái vannak.
    •  ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn.
    •  ha ismételt vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjában izombetegség fordult elő.
    •  ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (pl. "sztatinok" vagy "fibrátok" néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során korábban izomproblémái voltak.
    •  ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt iszik.
    •  ha kórelőzményében májbetegség szerepel.
    •  ha 70 évnél idősebb.

    Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdi szedni az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: atorvastatin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    •  ha súlyos légzési elégtelensége van.

    Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

    Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd. 2. pont "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Néhány gyógyszer megváltoztathatja az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta hatását, vagy az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta változtathatja meg ezek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Ugyanakkor megnövelheti a mellékhatások súlyosságát, köztük a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét (leírását lásd a 4. pontban):

    •  a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, pl. ciklosporin
    •  bizonyos antibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek, pl. eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav
    •  a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek, pl. gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol);
    •  anginára vagy magas vérnyomásra használt kalcium-csatorna blokkolók, pl. amlodipin, diltiazem,; szívritmusát szabályozó gyógyszerek pl. digoxin, verapamil, amiodaron
    •  HIV kezelésére használt gyógyszerek pl. ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir stb.
    •  egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettával: ezetimib (koleszterinszint-csökkentő), warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, sztiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre), fenazon (fájdalomcsillapító) és savmegkötők (alumínium vagy magnézium tartalmú emésztési zavar esetén alkalmazott termékek).
    •  Vény nélkül kapható gyógyszerek: orbáncfű.

    Tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta alkalmazására vonatkozó utasításokért lásd 3. pont. Kérjük, vegye figyelembe a következőket:

    Grépfútlé

    Ne fogyasszon egy vagy két kis pohár grépfrútlénél többet naponta, mert a nagy mennyiségű grépfrútlé megváltoztathatja az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta hatását.

    Alkohol

    A gyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. További információért lásd 2. pont: "Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható".

    Terhesség és szoptatás

    Kapcsolódó cikkek

    Magas fehérvérsejt és vörösvérsejt szám
    Túlzott gyomorsav
    A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI
    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért
    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    Ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát, ha Ön terhes, vagy ha terherbe kíván esni.

    Fogamzóképes korban lévő nők az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát csak akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.

    Ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát, ha Ön szoptat.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ha ez a gyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit. Ne használjon eszközöket vagy gépeket, ha ez a gyógyszer befolyásolja az alkalmazáshoz szükséges képességeit.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ATORVASTATIN 1 A PHARMA FILMTABLETTÁT?

    A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta-kezelés ideje alatt is be kell tartani.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta szokásos kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1-szer 10 mg. Kezelőorvosa szükség esetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosa az adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. Felnőtteknek az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta maximális adagja naponta egyszer 80 mg és gyermekeknek naponta egyszer 20 mg.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát kevés folyadékkal, egészben nyelje le. A tablettát a nap folyamán bármikor, étkezés közben vagy attól függetlenül beveheti, azonban próbálja meg a tablettát minden nap azonos időben bevenni.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta-kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.

    Kérdezze meg kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.

    Ha az előírtnál több Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát vett be:

    Ha véletlenül túl sok Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát (többet, mint az Ön szokásos napi adagja), értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórházba.

    Ha elfelejtette bevenni az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát

    Ha elfelejt bevenni egy adagot, csak a következő adagot vegye be a szokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta szedését

    Ha további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, vagy abba szeretné hagyni a kezelést, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

    Ritka: 10000-ből 1-10 beteget érint:

    •  Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, amely súlyos légzési nehézséget okozhat.
    •  A bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a bőrön, szájban, a szemek és nemi szervek környékén felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín-piros bőrkiütések különösen a tenyereken és talpakon, melyek felhólyagosodhatnak.
    •  Az izomgyengeséget, érzékenységet vagy fájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja, különösen, ha egyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik, mely életet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.

    Nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint.

    •  Ha váratlan vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májpanaszokra utalhat. Beszéljen orvosával, amint lehetséges.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta egyéb, lehetséges mellékhatásai

    Gyakori mellékhatások (100 -ból 1-10 beteget érint) közé tartozik:

    •  az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés
    •  allergiás reakciók
    •  a vércukorszint emelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését), a vér kreatin-kináz-szintjének emelkedése
    •  fejfájás
    •  émelygés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok, hasmenés
    •  ízületi fájdalom, izomfájdalom és hátfájás
    •  kóros májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények

    Nem gyakori mellékhatások (1000 -ből 1-10 beteget érint) közé tartozik:

    •  étvágycsökkenés (anorexia), testtömeg-növekedés, vércukorszint-csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését)
    •  rémálmok, álmatlanság
    •  szédülés, a kéz, illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom- és tapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés
    •  homályos látás
    •  zúgás a fülben és/vagy a fejben
    •  hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigygyulladás, mely gyomorfájást okozhat (pankreatitisz)
    •  májgyulladás (hepatitis)
    •  kiütés, bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás
    •  nyakfájás, az izmok fáradékonysága
    •  nagyfokú fáradtság, rossz közérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokákon (ödéma), hőmérséklet-emelkedés
    •  fehérvérsejtek jelenlétét kimutató vizeletvizsgálat

    Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint) közé tartozik:

    •  látászavarok
    •  váratlan vérzés vagy véraláfutás
    •  epepangás (a bőr és a szemfehérje besárgulása)
    •  ínsérülés

    Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint) közé tartozik:

    •  allergiás reakció - tünetei lehetnek a hirtelen zihálás és mellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás
    •  halláscsökkenés
    •  férfiaknál és nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).
    • A következő mellékhatásokat jelentették néhány "sztatin" (azonos csoportba sorolható gyógyszer) alkalmazása során:
    •  szexuális nehézségek
    •  depresszió
    •  légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz
    •  cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL AZ ATORVASTATIN 1 A PHARMA FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Az üvegen és külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő ({Felhasználható:}) után ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    Ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát, ha a bomlás látható jeleit észleli.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta

    - A készítmény hatóanyaga az atorvasztatin

    Atorvastatin 1 A Pharma 10 mg filmtabletta

    Filmtablettánként 10 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)

    Atorvastatin 1 A Pharma 20 mg filmtabletta

    Filmtablettánként 20 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)

    Atorvastatin 1 A Pharma 40 mg filmtabletta

    Filmtablettánként 40 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)

    Egyéb összetevők:

    Tabletta mag:

    nátrium-lauril-szulfát, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, trometamol, sárga vas-oxid (E 172), magnézium-sztearát, talkum, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium.

    Filmbevonat: karmellóz-nátrium, glicerol, trometamol, nátrium-lauril-szulfát, hidroxi-etil-cellulóz

    Milyen az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Atorvastatin 1 A Pharma 10 mg filmtabletta

    Világossárga, enyhén pettyes, kerek, mindkét oldalán domború, fényes felületű filmtabletta egyik oldalán "HLA 10" mélynyomású felirattal.

    Atorvastatin 1 A Pharma 20 mg filmtabletta

    Világossárga, enyhén pettyes, kerek, mindkét oldalán domború, fényes felületű filmtabletta egyik oldalán "HLA 20" mélynyomású felirattal.

    Atorvastatin 1 A Pharma 40 mg filmtabletta

    Világossárga, enyhén pettyes, kerek, mindkét oldalán domború, fényes felületű filmtabletta egyik oldalán "HLA 40" mélynyomású felirattal.

    Az Atorvastatin 1 A Pharma 10/20/40 mg filmtabletta az alábbi kiszerelésekben kapható:

    Al/Al buborékcsomagolás: 7, 10, 14, 20, 21, 28, 30, 35, 42, 49, 50, 56, 60, 63, 70, 77, 84, 90, 91, 98 és 100 db filmtabletta.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek atorvastatin hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában