• Terhességi Toxémia téma

    WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
    A terhességi toxémián (preeclampsia) az anya olyan megbetegedését értjük, mely kizárólag terhesség kapcsán jelentkezhet, a várandósság második felében alakulhat ki. A betegség súlyosbodása akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti.
    MTI
    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.
    Magyar Tudományos Akadémia
    A világon elsőként azonosították egy, a várandós nők és magzataik életét veszélyeztető betegség korai kórfolyamatait.
    Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista
    A HELLP-szindróma a várandós nők nagy félelme, hiszen ez egy olyan állapot, mely a magzatot és az anyukát is veszélyezteti. Bár kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, ám a szakemberek szerint gyakrabban alakul ki azoknál, akiknél az V-ös alvadási tényező úgynevezett Leiden-mutációját állapították meg. A problémáról Prof. Blaskó György véralvadási specialistát kérdeztük.
    Red Lemon Media
    A várandósság kilenc hónapja fokozott körültekintést követel meg a leendő édesanyáktól, akiknek a különféle vizsgálatokon túl fontos odafigyelniük a szív- és érrendszeri egészségükre. Dr. Bálint Hajnalka, kardiológus főorvos és a Czeizel Intézet segítségével gyűjtöttük össze azokat a helyzeteket, amelyek esetén a kismamának az esetleges szövődmények megelőzése érdekében feltétlenül fel kell keresnie a szakorvost.
    WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
    Az ismétlődő vetélés és a meddőség hormonális kezelése növeli a preeclampsia (más néven toxémia) kockázatát a terhes nők körében - állapította meg egy norvég tanulmány. Több, mint 20000 először szülő nő vett részt a tanulmányban.
    Orvos valaszol - Dr. Pétervári László
    Tisztelt Doktornő/Doktor úr, Párom 25 hetes terhesen toxémia miatt került kórházba, ahol sikeresen világra hozta fiunkat (ő jelenleg is stabil). Párom azóta 6 napja intenzív osztályon fekszik, mivel vérnyomása nem állt be...