Terhességi toxémia

T. Doktornő. Lányom miatt aggódom nagyon. 13±5 hetes terhes, első gyermek, ő 37 éves. Túl van az első trimeszteri integrált szűrésen, ahol magas kockázatú 1: 53 terhességi toxémia lehetőségét állapították meg, valamint acetilszalicilsav szedését javasolták (nem jut eszembe a hivatalos neve) , valamint mélyen fekvő magzatlepényt, ami részben fedi a belső méh száját (Erre semmit sem mondtak) .Nagyon aggódom, (persze neki ezt nem mondom) mert tavaly volt egy elhalt terhessége, amely missed ab-al végződött. Mit tehet, mire vigyázzon, ugye jó esélye van a gyermek egészséges kihordására? Válaszát köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza Aggodalom/ Terhessség témában

Kedves Hölgyem!

Ön egyszerre aggódik a gyermekekéért, és a meg nem született unokájáért! Kitartást, ne aggódjon ennyire!

A lánya jo kezekben van. Megcsináltak egy fontos szűrővizsgálatot, kimutattak egy lehetséges kockázatot, és ennek megfelelően kapja a javasolt kezelést. Minden rendben! Bízzanak benne, hogy nála is ugyanúgy hatásos lesz a kezelés, mint nagyon sok másik kismamánál.

A méhlepény helyzete ebben a terhességi korban nem ritka, és legtöbbször semmilyen panaszt nem okoz. Biztosan szed a lánya magnéziumot is, de ha nem, akkor szedjen. Napi 2x1, vagy 3x1, és szép, laza lesz a méhe. Ez azért fontos, mert az elölfekvő lepény miatt jelentkezhet vérzése, de ez nem jelent bajt automatikusan, viszont rémület mindig van. Arra kell számítani, hogy ahogy nő a terhesség, nő a méhe a lányának, úgy kúszik fel a méhlepény is a méhfalon, és a következő ultrahangok során már normál pozícióban lesz. Azt szeretjük, ha 32 hetesen már nem lóg a méhszáj elé. Ez meg odébb van, van idő erre is.

A lányának jó esélye van arra, hogy minden rendben lesz a terhessége alatt, de ha jelentkezne (vagy megmaradna) bármelyik szövődmény később a terhesség alatt, akkor is egészséges gyermeknek adhat életet a megfelelő kezelés, beavatkozás mellett.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. február 18., 22:06; Megválaszolva: 2021. február 25., 00:03
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása