Szívmegnagyobbodás téma

A szívnagyobbodás

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során a szív árnyéka látható két dimenzióban, ez azonban nem alkalmas a szívnagyság pontos megállapítására.

Szívmegnagyobbodás

Szívmegnagyobbodás

A szív röntgenezésével, tulajdonképpen a mellkasröntgennel információt nyerhet az orvos a szív méretéről, az aorta és a nagy vénák elhelyezkedéséről, jellegéről, alakjáról.

A röntgensugarak a különböző szöveteken áthaladva fokozatosan gyengülnek, a gyengített sugarak a sugárforrással szembeni filmre vetülnek, így keletkezik a röntgenfelvétel.

A felvételen megnagyobbodott szív látható. Általában a bal kamra nagyobbodik meg. Élsportolóknál előfordul, hogy a szív tömege megnövekedik (sportszív alakul ki).

 

Nyugtalan láb és a szívnagyobbodás

MTI

Vannak emberek, akiknek kellemetlen panasza, hogy nyugalomban, gyakran éjszaka is kényszeresen mozgatni kell a lábukat.

Négy hónapig élt szív nélkül

Független Hírügynökség

Négy hónapon át élt szív nélkül egy amerikai tinédzser, életműködését gép tartotta fönn, míg megfelelő donorra várt - közölték a floridai hatóságok csütörtökön.

Felfüggesztették állásából a győri orvost

Független Hírügynökség

Felfüggesztette állásából az ittasság gyanújába keveredett győri orvost dr. Varga Gábor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója, amíg vizsgálják a két haláleset körülményeit. "A doktor az ügy kirobbanása után táppénzen volt, majd vissza akart menni dolgozni, de ezt elutasítottam" - mondta el a Független Hírügynökségnek a főigazgató.

Szívmegnagyobbodás

Orvos valaszol - Dr. Bene Orsolya

Tisztelt Dr. Úr vagy Dr. nő azt szeretném megkérdezni hogy ha valakinél szívmegnagyobbodást állapítanak meg az míjen következményekkel jár. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel

Lehet halalos

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél

Ferjemnek a szive jobb oldala duplaja mint a bal. Lehet ez halalos. Az orvosok semit nem mondanak.

Szívmegnagyobbodás! Halálos lehet?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes

Tisztelt cím!   Az egyik számomra kedves rokonomnak, aki elmúlt 71 éves azt írták a zárójelentésére, hogy a szíve majdnem eléri a mellkasát! Mostanában nagyon rosszul érzi ezmiatt magát. Szeretném megtudni, hogy mennyi idő alatt nő meg anny