Szívmegnagyobbodás téma

A szívnagyobbodás

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - 2022-09-18 09:04
Szív
A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során a szív árnyéka látható két dimenzióban, ez azonban nem alkalmas a szívnagyság pontos megállapítására.

A szívmegnagyobbodás röntgenvizsgálata

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:32

A szív röntgenvizsgálatával, tulajdonképpen a mellkasröntgennel információt nyerhet az orvos a szív méretéről, az aorta és a nagy vénák elhelyezkedéséről, jellegéről, alakjáról. A szív nagyságát általában két, egymásra merőleges irányú felvétellel határozzák meg.

A felvételen egy megnagyobbodott szív látható. A szív négy ürege közül általában a bal kamra nagyobbodik meg, leggyakrabban magas vérnyomás következtében. Élsportolóknál előfordul, hogy a szívizom tömege megnövekedik (sportszív alakul ki). Emellett számos veleszületett és szerzett szívbetegség vezethet a szív egyes részeinek vagy egészének megnagyobbodásához. Az utóbbi évtizedekben a röntgenvizsgálat jelentősége csökkent, a szívnagyság és az egyes üregek méretének pontosabb megállapítására az ultrahangot (echokardiográfiát), másrészről bizonyos esetekben MRI-vizsgálatot alkalmaznak.

Négy hónapig élt szív nélkül

Független Hírügynökség - 2008-11-21 10:25
Négy hónapon át élt szív nélkül egy amerikai tinédzser, életműködését gép tartotta fönn, míg megfelelő donorra várt - közölték a floridai hatóságok csütörtökön.

Felfüggesztették állásából a győri orvost

Független Hírügynökség - 2008-06-21 14:49
Felfüggesztette állásából az ittasság gyanújába keveredett győri orvost dr. Varga Gábor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója, amíg vizsgálják a két haláleset körülményeit. "A doktor az ügy kirobbanása után táppénzen volt, majd vissza akart menni dolgozni, de ezt elutasítottam" - mondta el a Független Hírügynökségnek a főigazgató.

Szívmegnagyobbodás

Orvos valaszol - Dr. Bene Orsolya - 2011-01-05 22:26
Tisztelt Dr. Úr vagy Dr. nő azt szeretném megkérdezni hogy ha valakinél szívmegnagyobbodást állapítanak meg az míjen következményekkel jár. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel

Lehet halalos

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2009-12-16 19:53
Ferjemnek a szive jobb oldala duplaja mint a bal. Lehet ez halalos. Az orvosok semit nem mondanak.

Szívmegnagyobbodás! Halálos lehet?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-08-07 21:06
Tisztelt cím!   Az egyik számomra kedves rokonomnak, aki elmúlt 71 éves azt írták a zárójelentésére, hogy a szíve majdnem eléri a mellkasát! Mostanában nagyon rosszul érzi ezmiatt magát. Szeretném megtudni, hogy mennyi idő alatt nő meg anny