Penicillin téma

Reumás láz - Milyen tünetekkel jelentkezik?

reumatologia.hu

A reumás láz a gyermekek és fiatal felnőttek betegsége. Általában 1-3 héttel a Streptococcus-fertőzés okozta torokgyulladás után kezdődik. Ez a jellegű torokgyulladás lázzal, heves torokfájással jár a meghűlés egyéb tünete nélkül.

A szifilisz - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

A szifilisz (luesz, vérbaj) a régóta ismert nemi betegségek egyik klasszikus példája. Kórokozója a Treponema pallidum, amely szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de a terhes anya méhlepényén át a magzatra is átjut.

Harc a baktériumok ellen

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos, kezelés nélkül akár halálos betegségeket is tudnak okozni.

Kérdések és tévhitek a tüdőgyulladásról

Budai Allergiaközpont

A tüdőgyulladások teljes biztonsággal nem védhetők ki. A dohányzás abbahagyása után helyreáll a tüdő öntisztuló képessége, amely jelentősen csökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának a kockázatát.

HIV: Hatékonyabb és gyorsabb lehet a gyógyulás a gombaellenes szerrel

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A HIV-fertőzött betegek másodlagos fertőzésének kezelésében is segíthet a Debreceni Egyetem számos kutatócsoportja által tanulmányozott gombaellenes szer, amely a Penicillium chrysogenum gomba által termelt fehérje. Jótékony gombával a különböző fertőző gombafajok ellen?

Antibiotikum és fogamzásgátló

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.

Antibiotikumok: csak mértékkel

Debreceni Egyetem

Az európai antibiotikum nap az indokolatlan és túlzott mértékű antibiotikum-fogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Vádat emeltek a penicillint beadó orvos ellen

FH

Vádat emelt az ügyészség az ellen az orvos ellen, aki penicillin tartalmú injekciót adott be egy arra érzékeny nőnek a békéscsabai kórházban még 2007. június 28-án.