Élelmiszer téma

Tények és tévhitek a szénhidrátokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt. Pedig a szénhidrátokra nagy szüksége van szervezetünknek.

Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.

Mik azok a superfoodok?

Több mint TestŐr

Superfoodnak azokat az ételeket nevezik, amiknek kiemelkedően magas az antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ilyenek például az algák, a chiamag, a matchapor, a kék áfonya vagy az acai bogyó. Ezekkel a keverékekkel dúsíthatjuk az ételeinket, így egy egyszerű reggeliből is szuper tápláló és egészséges ételt készíthetünk.

40 felett még fontosabb, hogy minőségi ételeket együnk!

Több mint TestŐr

A vásárlásnál az árak mellett a minőségre is figyeljünk, hiszen szervezetünk számára nem mindegy, hogy mit eszünk. Szerencsére az egészségtudatos táplálkozásnak egyre nagyobb divatja van. És egyre többen járnak hetente akár többször is piacra bevásárolni. Sokan azért járnak ilyen helyekre bevásárolni, mert lehetőségük van arra, hogy csak azt vegyék meg, amit, ha akarnak, meg is kóstolhatnak.

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!

WEBBeteg

Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.

December közepétől kötelező a tápértékjelölés az élelmiszereken

MTI

Kötelező lesz a tápértékadatok feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken december 13-tól - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

Indiai kebab

Több mint TestŐr

Ön tudja mi a „garam masala”?

Többet ésszel, mint penésszel

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékok, adalékanyagok) tart, míg mások az új technológiáktól (genetikailag módosított élelmiszerek) félnek. Az egyre tudatosabb és nagyobb létszámú népesség folyamatosan megköveteli az elegendő, jó minőségű, biztonságos és széles kínálatot nyújtó élelmiszerellátást.

Súlyos allergiás reakciót is kiválthat a forgalomból kivont csokoládé praliné

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Földimogyorót tartalmazó csokoládé pralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is. A riasztás szeptember 3-án este érkezett az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF).

Hőség - az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell

MTI

Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget szeretik - figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.