• Csonton belüli végtaghosszabbítás

    Szerző: Semmelweis Egyetem

    Először végeztek csonton belüli eszközzel, a PRECICE mágneses végtaghosszabbító készülékkel végtaghosszabbítást a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján, amely hazai viszonylatban is az első ilyen beavatkozás volt.

    Két elismert brit ortopédsebész tett háromnapos látogatást az Ortopédiai Klinikán. Dr. Robert Hill, a híres londoni gyermekkórház, a Great Ormond Street Hospital ortopédiai osztályának főorvosa immár második alkalommal adott át adományként a klinikának speciális, Taylor végtaghosszabbító és végtagrekonstrukciós készülékeket. A korábbi, 2013-as adományának köszönhetően 25 gyermeket és felnőttet operáltak meg az elmúlt években, az ő képeikből készült tablót ünnepélyes keretek között adták át a brit ortopédsebész professzornak.

    Az országban csak az Ortopédiai Klinikán alkalmazott Taylor eszközrendszer különlegessége, hogy a hozzá tartozó szoftver segítségével modellezhetők a korrigálni kívánt végtagdeformitások, és pontosan megtervezhető a korrekció. A Taylor végtaghosszabbító készülékkel súlyos, komplex végtagdeformitások is eredményesebben és kevesebb szövődménnyel kezelhetők a korábban használt külső végtaghosszabbító készülékekhez képest.

    Hirdetés

    Az angliai stanmore-i National Royal Orthopaedic Hospitalból érkezett Dr. Peter Calder bemutató műtétet tartott a klinikán: először végzett Magyarországon csonton belüli végtaghosszabbító eszköz beültetést egy olyan betegen, akinek esetében 4 centiméteres különbség volt a két alsó végtag hossza között. A bemutatót követően Dr. Domos Gyula, az Ortopédiai Klinika egyetemi tanársegédje elvégezte a második ilyen, magyar betegen végrehajtott műtétet, itt 4,5 centiméteres differencia volt a két alsó végtag között.

    Lényegesen kisebb megterhelést jelent

    Magyarországon eddig csak külső hosszabbító készülékekkel, a készülék egyes részeit összekötő rudak manuális állításával történt a hosszabbítás. Ebben az esetben a készüléket – két vagy három darab nagy fémgyűrűt – a bőrön és a lágyrészeken áthatoló csavarok és drótok rögzítik a csonthoz, míg az új, csonton belüli készülék használatakor kívülről nem látszik semmi a betegen, nincs semmilyen külső eszköz – magyarázta Dr. Domos Gyula. Az új eljárás – amelynek az Ortopédiai Klinikára való bevezetése Dr. Szőke György igazgató támogatásával valósult meg – esetében a csont fokozatos hosszabbítása külső mágneses vezérléssel történik: a csont belsejébe beültetett speciális velőűrszeget egy mágneses teret létrehozó eszközzel lehet irányítani, amit csak naponta háromszor két percre kell a betegnek a bőr fölé helyezni. Ezzel a technikával naponta 1 milliméternyit hosszabbítható a végtag, miközben a lágyrészek, izmok sértetlenül maradnak – emelte ki Dr. Domos Gyula.

    Mint hozzátette: a folyamat a beteg mindennapi életét kevésbé befolyásolja, és lényegesen kisebb megterhelést jelent, mint az említett külső hosszabbító készülék. Utóbbi esetében egyébként – függően a beteg életkorától és a hosszkülönbség mértékétől – fél év és két év között terjed az az időszak, amíg viselni kell a kényelmetlenséget okozó külső eszközt.

    A végtaghosszabbítás olyanokon segít, akiknek valamilyen fejlődési rendellenesség, baleset, tumor vagy csontgyulladás következtében több centiméteres hosszkülönbség alakul ki a két alsó végtagja között. A csonton belüli végtaghosszabbító eszközt azoknak a betegeknek javasolják, akik esetében legalább 3,5-4 centiméteres különbségről van szó. Dr. Domos Gyula szerint évente 10-15 betegnek lehet szüksége ilyen beavatkozásra Magyarországon, az Ortopédiai Klinika azt reméli, hogy az első két műtét pozitív tapasztalatainak összegzését követően a társadalombiztosítás egyedi méltányosság alapján támogatja a további beavatkozásokat.

    Európai szinten a bemutató műtétet végző Dr. Peter Calder hajtja végre a legtöbb ilyen beavatkozást a PRECICE mágneses végtaghosszabbító eszközzel, korábban Dr. Domos Gyula is nála járt tapasztalatokat gyűjteni.

    (Semmelweis Egyetem)

    Módosítva: 2019.03.13 11:06, Megjelenés: 2019.03.13 11:06
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket a visszér kialakulásának kockázatáról!

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    Műtéti körülmények között végzett urológiai diagnosztikai módszerek

    Milyen műtéti körülmények között végezhető urológiai vizsgálati módszerek léteznek? Milyen panaszok, betegségek esetén kell vagy érdemes ezeket elvégez(tet)ni? Mi a teendő a beavatkozások előtt? Hogyan zajlanak ezek a vizsgálatok? Mi a teendő a beavatkozások után?

    Sikeresen szétválasztották a bangladesi sziámi ikreket

    Sikeresen szétválasztották a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket - közölte az alapítvány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.