• 9 tévhit a herpeszes sebről

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Becslések szerint a lakosság több mint fele hordozza a herpeszes sebeket okozó herpes simplex vírust, a fertőzöttek 20 százaléka pedig visszatérően szenved a fájdalmas állapottól.

    Előfordulási gyakorisága ellenére még mindig nagyon sok tévhit és mítosz övezi a betegséget, melyeket most megpróbálunk eloszlatni.

    Tény: A herpeszes sebeket vírus okozza

    Így igaz, az apró fájdalmas sebekért a herpes simplex vírus (HSV) a felelős, mely nagyon fertőző, és ha egyszer elkapta, egész életében a szervezetben maradés újra aktiválódhat. A HSV-nek két típusa van, a HSV-1 és a HSV-2. A herpeszes sebeket általában az egyes típus okozza.

    Tévhit: A herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő

    Noha úgy tűnhet, hogy a herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő, van néhány jel, amivel a szervezet jelzi, hogy hamarosan várható a megjelenésük. Ilyen a bizsergés, viszketés, fájdalom és a zsibbadás is, melyek órákkal vagy napokkal a kitörés előtt jelennek meg.

    Hirdetés

    Tény: A herpeszes sebek kialakulása megakadályozható

    Bizonyos lépésekkel megakadályozható az ajakherpeszes sebek kialakulása. Az életmód, a stressz és a kimerültség hozzájárulhatnak a kitöréshez, ezért az önmagunkra való megfelelő odafigyelés, a helyes étkezés és az elegendő alvás nagyon fontos. A vírusellenes krémek használata közvetlenül a kitörés első jelei után segít megakadályozni, hogy a sebek teljesen kifejlődjenek. A dokozanol hatóanyag korábban fejti ki hatását, mint más készítmények, és megakadályozza a vírus belépését az ajak körüli bőrsejtekbe.

    Egyesek nagyon gyakori vagy súlyos kitörésektől szenvednek, ami rendszeres gyógyszerszedést igényel a sebek kialakulásának megakadályozására.  Nagyon súlyos esetekben ezek alkalmazása megfontolandó!

    Infografika A herpesz kialakulásának okai

    Tévhit: A herpeszes sebek csak az ajkakon alakulnak ki

    Bár a HSV-1 típusú vírus leginkább a száj körül jellemző, a szervezetben bárhol előfordulhat, így gyakran az arcon vagy az ujjakon is. A 2-es típusú herpes simplex vírus leggyakrabban a nemi szervek régióját érinti.

    Tény: A herpeszes sebek gyakoriak

    Noha a herpeszes sebek kínosak lehetnek, tény, hogy elég gyakoriak, így nem kell szégyellni azokat. Sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint gondolná: a lakosság harmada élete során valamikor tapasztalja a tüneteket.

    Tévhit: A herpeszes sebek csak télen fordulnak elő

    Mivel a száraz, kicserepesedett ajkak leginkább télen okoznak problémát, sokan hajlamosak azt hinni, hogy a herpeszes sebek is csak az év eme szakaszában fordulnak elő. Pedig a napfény gyakori kiváltó tényezője a betegségnek, ezért aki herpeszes sebektől szenved, annak ajánlott fényvédő krémet használni az ajkain is!

    Tény: A herpeszes sebek lassan gyógyulnak

    A száraz, cserepes ajkakkal ellentétben a herpeszes sebek gyógyulása hosszú ideig – akár 2 hétig is – tarthat, valamint az állapot gyakran sokkal súlyosabb és fájdalmasabb is. Ha egyszer elkapta a vírust, az örökre a szervezetben marad, és bármikor újraaktiválódhat. A későbbi epizódok gyakran kevésbé súlyosak és csak néhány napig tartanak, de nincs általános szabály erre vonatkozóan.

    Tévhit: A herpeszes sebek csókolózással terjednek

    Az esetek többségében a herpeszes sebek a vírus által érintett bőrrel való bármilyen közvetlen érintkezés útján terjednek. Noha a csókolózás a legvalószínűbb módja a vírus terjedésének, a fertőzött nyál vagy szájüregi váladék, de a megosztott rúzs vagy pohár és evőeszköz is terjesztheti azt. A vírust azok is terjeszthetik, akik bár fertőzöttek, de tünetmentesek.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, netdoctor.co.uk
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.08.13 14:45, Megjelenés: 2018.06.01 10:42
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Modern HIV-terápia Debrecenben

    A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban is a legkorszerűbb, államilag finanszírozott kezelést kapják a HIV-fertőzöttek. A HIV-decentrum 5 éve működik az intézmény Infektológiai Intézetében, ahol most 16 beteg részesül ingyenes terápiában.

    Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését

    Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtófőnöke.

    A herpeszvírusok által okozott neurológiai tünetek

    A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak először eszünkbe, azonban a herpeszvírus akár neurológiai tüneteket is okozhat.

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.