9 tévhit a herpeszes sebről

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve: 2019.11.26.

Becslések szerint a lakosság több mint fele hordozza a herpeszes sebeket okozó herpes simplex vírust, a fertőzöttek 20 százaléka pedig visszatérően szenved a fájdalmas állapottól.

Előfordulási gyakorisága ellenére még mindig nagyon sok tévhit és mítosz övezi a betegséget, melyeket most megpróbálunk eloszlatni.

Tény: A herpeszes sebeket vírus okozza

Így igaz, az apró fájdalmas sebekért a herpes simplex vírus (HSV) a felelős, mely nagyon fertőző, és ha egyszer elkapta, egész életében a szervezetben maradés újra aktiválódhat. A HSV-nek két típusa van, a HSV-1 és a HSV-2. A herpeszes sebeket általában az egyes típus okozza.

Tévhit: A herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő

Noha úgy tűnhet, hogy a herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő, van néhány jel, amivel a szervezet jelzi, hogy hamarosan várható a megjelenésük. Ilyen a bizsergés, viszketés, fájdalom és a zsibbadás is, melyek órákkal vagy napokkal a kitörés előtt jelennek meg.

Tény: A herpeszes sebek kialakulása megakadályozható

Bizonyos lépésekkel megakadályozható az ajakherpeszes sebek kialakulása. Az életmód, a stressz és a kimerültség hozzájárulhatnak a kitöréshez, ezért az önmagunkra való megfelelő odafigyelés, a helyes étkezés és az elegendő alvás nagyon fontos. A vírusellenes krémek használata közvetlenül a kitörés első jelei után segít megakadályozni, hogy a sebek teljesen kifejlődjenek. A dokozanol hatóanyag korábban fejti ki hatását, mint más készítmények, és megakadályozza a vírus belépését az ajak körüli bőrsejtekbe.

Egyesek nagyon gyakori vagy súlyos kitörésektől szenvednek, ami rendszeres gyógyszerszedést igényel a sebek kialakulásának megakadályozására. Nagyon súlyos esetekben ezek alkalmazása megfontolandó!

a A herpesz kialakulásának okai

Tévhit: A herpeszes sebek csak az ajkakon alakulnak ki

Bár a HSV-1 típusú vírus leginkább a száj körül jellemző, a szervezetben bárhol előfordulhat, így gyakran az arcon vagy az ujjakon is. A 2-es típusú herpes simplex vírus leggyakrabban a nemi szervek régióját érinti.

Tény: A herpeszes sebek gyakoriak

Noha a herpeszes sebek kínosak lehetnek, tény, hogy elég gyakoriak, így nem kell szégyellni azokat. Sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint gondolná: a lakosság harmada élete során valamikor tapasztalja a tüneteket.

Tévhit: A herpeszes sebek csak télen fordulnak elő

Mivel a száraz, kicserepesedett ajkak leginkább télen okoznak problémát, sokan hajlamosak azt hinni, hogy a herpeszes sebek is csak az év eme szakaszában fordulnak elő. Pedig a napfény gyakori kiváltó tényezője a betegségnek, ezért aki herpeszes sebektől szenved, annak ajánlott fényvédő krémet használni az ajkain is!

Tény: A herpeszes sebek lassan gyógyulnak

A száraz, cserepes ajkakkal ellentétben a herpeszes sebek gyógyulása hosszú ideig – akár 2 hétig is – tarthat, valamint az állapot gyakran sokkal súlyosabb és fájdalmasabb is. Ha egyszer elkapta a vírust, az örökre a szervezetben marad, és bármikor újraaktiválódhat. A későbbi epizódok gyakran kevésbé súlyosak és csak néhány napig tartanak, de nincs általános szabály erre vonatkozóan.

Tévhit: A herpeszes sebek csókolózással terjednek

Az esetek többségében a herpeszes sebek a vírus által érintett bőrrel való bármilyen közvetlen érintkezés útján terjednek. Noha a csókolózás a legvalószínűbb módja a vírus terjedésének, a fertőzött nyál vagy szájüregi váladék, de a megosztott rúzs vagy pohár és evőeszköz is terjesztheti azt. A vírust azok is terjeszthetik, akik bár fertőzöttek, de tünetmentesek.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, netdoctor.co.uk
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Frissítve: 2019.11.26 19:03, Megjelenés: 2018.06.01 10:42
Címkék: Herpesz, Ajakherpesz
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban...

Szájüregi gyulladások - Tünetek és kezelés

A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája....

A herpesz kezelése

A herpesz enyhébb formában semmiféle teendőt nem igényel, a herpeszellenes kenőcsök is csak a panaszokon enyhítenek, de magát a fertőzést nem...

Herpesz: ajakherpesz és nemi herpesz

A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket...

A herpeszvírusok által okozott neurológiai tünetek

A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak...

Az ajakherpesz tünetei

A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége az ajakherpesz. A szájon jelentkező fájdalmas, viszkető hólyagocskák és a később megjelenő var...

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése

Az ajakherpesz egy gyakori vírusos megbetegedés, amit a Herpes simplex vírus 1-es típusa okoz. Az ajkakon kis, kifakadó hólyagok keletkeznek. Ezek...

A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.