• 9 tévhit a herpeszes sebről

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Becslések szerint a lakosság több mint fele hordozza a herpeszes sebeket okozó herpes simplex vírust, a fertőzöttek 20 százaléka pedig visszatérően szenved a fájdalmas állapottól.

    Előfordulási gyakorisága ellenére még mindig nagyon sok tévhit és mítosz övezi a betegséget, melyeket most megpróbálunk eloszlatni.

    Tény: A herpeszes sebeket vírus okozza

    Így igaz, az apró fájdalmas sebekért a herpes simplex vírus (HSV) a felelős, mely nagyon fertőző, és ha egyszer elkapta, egész életében a szervezetben maradés újra aktiválódhat. A HSV-nek két típusa van, a HSV-1 és a HSV-2. A herpeszes sebeket általában az egyes típus okozza.

    Tévhit: A herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő

    Noha úgy tűnhet, hogy a herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő, van néhány jel, amivel a szervezet jelzi, hogy hamarosan várható a megjelenésük. Ilyen a bizsergés, viszketés, fájdalom és a zsibbadás is, melyek órákkal vagy napokkal a kitörés előtt jelennek meg.

    Hirdetés

    Tény: A herpeszes sebek kialakulása megakadályozható

    Bizonyos lépésekkel megakadályozható az ajakherpeszes sebek kialakulása. Az életmód, a stressz és a kimerültség hozzájárulhatnak a kitöréshez, ezért az önmagunkra való megfelelő odafigyelés, a helyes étkezés és az elegendő alvás nagyon fontos. A vírusellenes krémek használata közvetlenül a kitörés első jelei után segít megakadályozni, hogy a sebek teljesen kifejlődjenek. A dokozanol hatóanyag korábban fejti ki hatását, mint más készítmények, és megakadályozza a vírus belépését az ajak körüli bőrsejtekbe.

    Egyesek nagyon gyakori vagy súlyos kitörésektől szenvednek, ami rendszeres gyógyszerszedést igényel a sebek kialakulásának megakadályozására.  Nagyon súlyos esetekben ezek alkalmazása megfontolandó!

    Infografika A herpesz kialakulásának okai

    Tévhit: A herpeszes sebek csak az ajkakon alakulnak ki

    Bár a HSV-1 típusú vírus leginkább a száj körül jellemző, a szervezetben bárhol előfordulhat, így gyakran az arcon vagy az ujjakon is. A 2-es típusú herpes simplex vírus leggyakrabban a nemi szervek régióját érinti.

    Tény: A herpeszes sebek gyakoriak

    Noha a herpeszes sebek kínosak lehetnek, tény, hogy elég gyakoriak, így nem kell szégyellni azokat. Sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint gondolná: a lakosság harmada élete során valamikor tapasztalja a tüneteket.

    Tévhit: A herpeszes sebek csak télen fordulnak elő

    Mivel a száraz, kicserepesedett ajkak leginkább télen okoznak problémát, sokan hajlamosak azt hinni, hogy a herpeszes sebek is csak az év eme szakaszában fordulnak elő. Pedig a napfény gyakori kiváltó tényezője a betegségnek, ezért aki herpeszes sebektől szenved, annak ajánlott fényvédő krémet használni az ajkain is!

    Tény: A herpeszes sebek lassan gyógyulnak

    A száraz, cserepes ajkakkal ellentétben a herpeszes sebek gyógyulása hosszú ideig – akár 2 hétig is – tarthat, valamint az állapot gyakran sokkal súlyosabb és fájdalmasabb is. Ha egyszer elkapta a vírust, az örökre a szervezetben marad, és bármikor újraaktiválódhat. A későbbi epizódok gyakran kevésbé súlyosak és csak néhány napig tartanak, de nincs általános szabály erre vonatkozóan.

    Tévhit: A herpeszes sebek csókolózással terjednek

    Az esetek többségében a herpeszes sebek a vírus által érintett bőrrel való bármilyen közvetlen érintkezés útján terjednek. Noha a csókolózás a legvalószínűbb módja a vírus terjedésének, a fertőzött nyál vagy szájüregi váladék, de a megosztott rúzs vagy pohár és evőeszköz is terjesztheti azt. A vírust azok is terjeszthetik, akik bár fertőzöttek, de tünetmentesek.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, netdoctor.co.uk
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.11.26 19:03, Megjelenés: 2018.06.01 10:42
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    A herpeszvírusok által okozott neurológiai tünetek

    A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak először eszünkbe, azonban a herpeszvírus akár neurológiai tüneteket is okozhat.

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.