9 tévhit a herpeszes sebről

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve:

Becslések szerint a lakosság több mint fele hordozza a herpeszes sebeket okozó herpes simplex vírust, a fertőzöttek 20 százaléka pedig visszatérően szenved a fájdalmas állapottól.

Előfordulási gyakorisága ellenére még mindig nagyon sok tévhit és mítosz övezi a betegséget, melyeket most megpróbálunk eloszlatni.

Tény: A herpeszes sebeket vírus okozza

Így igaz, az apró fájdalmas sebekért a herpes simplex vírus (HSV) a felelős, mely nagyon fertőző, és ha egyszer elkapta, egész életében a szervezetben maradés újra aktiválódhat. A HSV-nek két típusa van, a HSV-1 és a HSV-2. A herpeszes sebeket általában az egyes típus okozza.

Tévhit: A herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő

Noha úgy tűnhet, hogy a herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő, van néhány jel, amivel a szervezet jelzi, hogy hamarosan várható a megjelenésük. Ilyen a bizsergés, viszketés, fájdalom és a zsibbadás is, melyek órákkal vagy napokkal a kitörés előtt jelennek meg.

Tény: A herpeszes sebek kialakulása megakadályozható

Bizonyos lépésekkel megakadályozható az ajakherpeszes sebek kialakulása. Az életmód, a stressz és a kimerültség hozzájárulhatnak a kitöréshez, ezért az önmagunkra való megfelelő odafigyelés, a helyes étkezés és az elegendő alvás nagyon fontos. A vírusellenes krémek használata közvetlenül a kitörés első jelei után segít megakadályozni, hogy a sebek teljesen kifejlődjenek. A dokozanol hatóanyag korábban fejti ki hatását, mint más készítmények, és megakadályozza a vírus belépését az ajak körüli bőrsejtekbe.

Egyesek nagyon gyakori vagy súlyos kitörésektől szenvednek, ami rendszeres gyógyszerszedést igényel a sebek kialakulásának megakadályozására. Nagyon súlyos esetekben ezek alkalmazása megfontolandó!

A herpesz kialakulásának okai

Tévhit: A herpeszes sebek csak az ajkakon alakulnak ki

Bár a HSV-1 típusú vírus leginkább a száj körül jellemző, a szervezetben bárhol előfordulhat, így gyakran az arcon vagy az ujjakon is. A 2-es típusú herpes simplex vírus leggyakrabban a nemi szervek régióját érinti.

Tény: A herpeszes sebek gyakoriak

Noha a herpeszes sebek kínosak lehetnek, tény, hogy elég gyakoriak, így nem kell szégyellni azokat. Sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint gondolná: a lakosság harmada élete során valamikor tapasztalja a tüneteket.

Tévhit: A herpeszes sebek csak télen fordulnak elő

Mivel a száraz, kicserepesedett ajkak leginkább télen okoznak problémát, sokan hajlamosak azt hinni, hogy a herpeszes sebek is csak az év eme szakaszában fordulnak elő. Pedig a napfény gyakori kiváltó tényezője a betegségnek, ezért aki herpeszes sebektől szenved, annak ajánlott fényvédő krémet használni az ajkain is!

Tény: A herpeszes sebek lassan gyógyulnak

A száraz, cserepes ajkakkal ellentétben a herpeszes sebek gyógyulása hosszú ideig – akár 2 hétig is – tarthat, valamint az állapot gyakran sokkal súlyosabb és fájdalmasabb is. Ha egyszer elkapta a vírust, az örökre a szervezetben marad, és bármikor újraaktiválódhat. A későbbi epizódok gyakran kevésbé súlyosak és csak néhány napig tartanak, de nincs általános szabály erre vonatkozóan.

Tévhit: A herpeszes sebek csókolózással terjednek

Az esetek többségében a herpeszes sebek a vírus által érintett bőrrel való bármilyen közvetlen érintkezés útján terjednek. Noha a csókolózás a legvalószínűbb módja a vírus terjedésének, a fertőzött nyál vagy szájüregi váladék, de a megosztott rúzs vagy pohár és evőeszköz is terjesztheti azt. A vírust azok is terjeszthetik, akik bár fertőzöttek, de tünetmentesek.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, netdoctor.co.uk
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.