Meghalt az első műszíves

Független Hírügynökség
megjelent:

Meghalt az az 58 éves férfi, aki február 15-én elsőként kapott műszívet Magyarországon a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón.

A műszív-program 1968 óra működik a világon. A tapasztalatok szerint minden második beteget tart életben a készülék addig, amíg megfelelő donorszívet találnak a számára a szívátültetéshez - mondta a program sebész vezetője. Dr. Szabó Zoltán hangsúlyozta: műszív beültetést csak nagyon súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeken végeznek el, abban az esetben ha a keringést már nem lehet gyógyszerekkel fenntartani.

Az 58 éves férfi 2 hete esett át a műtéten. Azóta egyre javult az állapota: egy héttel ezelőtt levették a lélgeztetőgépről, és a máját kivéve valamennyi létfontosságú szerve jól működött. Az őt kezelő orvoscsoport szerint minden esély megvolt rá, hogy fenn tudják tartani a keringését a donorszív megérkezéséig.

A m?szív
A műszív nem a beteg mellkasában van, mint például egy pacemaker. Ez egy külső eszköz, amely csöveken keresztül kapcsolódik a beteg mellkasához és egy mechanikus pumpa végzi el a szív munkáját.

Kedden délután, majd szerda hajnalban azonban szívburki vérzés lépett fel nála, amit újabb műtéttel sem sikerült uralni. A folyamatos vérzés miatt a férfi szervezete kimerült, s a műszív kivételével a szervei felmondták a szolgálatot. Annak érdekében, hogy a szívet helyettesítő műanyag csövek el ne tömődjenek, a beteg véralvadásgátlót kapott, de mivel a májműködése nem volt megfelelő, az nem tudott a véralvadáshoz megfelelő faktorokat termelni - tette hozzá a sebészorvos.

A beültetéséhez szükséges berendezés körülbelül ötmillió forintba kerül, és november óta a Semmelweis Egyetem "fegyvertárába" tartozik. A mostani esetet az egyetem finanszírozta, az igazgató reményei szerint azonban hamarosan bekerül az OEP finanszírozási körbe ez a beavatkozás.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.