• Meghalt az első műszíves

    Szerző: FH

    Meghalt az az 58 éves férfi, aki február 15-én elsőként kapott műszívet Magyarországon a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón.

    A műszív-program 1968 óra működik a világon. A tapasztalatok szerint minden második beteget tart életben a készülék addig, amíg megfelelő donorszívet találnak a számára a szívátültetéshez - mondta a program sebész vezetője. Dr. Szabó Zoltán hangsúlyozta: műszív beültetést csak nagyon súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeken végeznek el, abban az esetben ha a keringést már nem lehet gyógyszerekkel fenntartani.

    Hirdetés

    Az 58 éves férfi 2 hete esett át a műtéten. Azóta egyre javult az állapota: egy héttel ezelőtt levették a lélgeztetőgépről, és a máját kivéve valamennyi létfontosságú szerve jól működött. Az őt kezelő orvoscsoport szerint minden esély megvolt rá, hogy fenn tudják tartani a keringését a donorszív megérkezéséig.

      A műszív

    A műszív nem a beteg mellkasában van, mint például egy pacemaker. Ez egy külső eszköz, amely csöveken keresztül kapcsolódik a beteg mellkasához és egy mechanikus pumpa végzi el a szív munkáját.

    Kedden délután, majd szerda hajnalban azonban szívburki vérzés lépett fel nála, amit újabb műtéttel sem sikerült uralni. A folyamatos vérzés miatt a férfi szervezete kimerült, s a műszív kivételével a szervei felmondták a szolgálatot. Annak érdekében, hogy a szívet helyettesítő műanyag csövek el ne tömődjenek, a beteg véralvadásgátlót kapott, de mivel a májműködése nem volt megfelelő, az nem tudott a véralvadáshoz megfelelő faktorokat termelni - tette hozzá a sebészorvos.

    A beültetéséhez szükséges berendezés körülbelül ötmillió forintba kerül, és november óta a Semmelweis Egyetem "fegyvertárába" tartozik. A mostani esetet az egyetem finanszírozta, az igazgató reményei szerint azonban hamarosan bekerül az OEP finanszírozási körbe ez a beavatkozás.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.28 14:27, Megjelenés: 2008.02.28 14:27
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Könnyebb lesz a gyerekek receptjeinek kiváltása

    2020. január l-jétől lehetőség lesz arra, hogy a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit ne csak papír alapú felírási igazolás alapján válthassák ki a hozzátartozók, hanem az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér képviseleti jogosultsági rendszerén keresztül intézzék a meghatalmazást.

    Két inkubátorra is elegendő pénz gyűlt össze

    Két inkubátorra is elegendő pénz gyűlt össze a családszervezetek adventi jótékonysági vásárán, amelyet december 1-jén tartottak a MOM Sportközpontban - közölte a Fiatal Családosok Klubjának alapítója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.