Ön érti az egészségét? - Megelőzés, ellenőrzés, a tünetek ismerete

WEBBeteg
megjelent:

Az egészségértés, azaz a health literacy fontossága elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában legyünk egészségi állapotunkkal, felismerjük és megértsük betegségeink tüneteit, és hogy képesek legyünk magabiztosan kiválasztani azokat a megbízható forrásokat, ahonnan hiteles egészségügyi információkhoz juthatunk.

Legyünk tudatosak!

Az egészségértés sajnos nem igazán jellemző a magyar lakosságra, egy 2015-ös tanulmány szerint a magyarok felének problémás az egészségértési szintje (forrás: Szinapszis, AIPM kutatás). A hiányos ismeretek pedig sajnos a hazai egészségügyi mutatókon is meglátszanak. De mit is jelent pontosan a kifejezés?

A hivatalos megfogalmazás szerint az egészségértés az emberek alapvető egészségügyi információkhoz való hozzáférési, feldolgozási és megértési képessége. Ez a képesség ahhoz szükséges, hogy a beteg helyes döntéseket tudjon hozni a saját egészségével és az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A health literacy tehát egy számos tényezőt magában foglaló kifejezés. Ide tartozik:

  • a megelőzés fontosságának megértése;
  • a rendszeres orvosi ellenőrzés és az azon felül szükséges szűréses, vizsgálatok elvégeztetése;
  • a tünetek helyes felismerése;
  • és az előírt terápia betartása.

Fontos tehát, hogy egészségértők legyünk, azaz, hogy a rendszeres orvosi ellenőrzésen és a számunkra előírt terápia követésén túl betegségeink tüneteit felismerjük és megértsük, valamint az egészségügyi információkat tudatosan, a megfelelő forrásból tájékozódva gyűjtsük össze.

Egészségértés infografika

A tudatosság meghatározza az egészséget

Ha egészségügyi ismereteink széleskörűek, és tudatosan közelítjük meg az egészség-betegség témát, időben végeztetjük el a szűréseket, és igyekszünk minél hitelesebb forrásból tájékozódni, azzal sokat tehetünk egészségi állapotunkért. Csak akkor tudunk aktívan részt venni a gyógyulás folyamatában, ha megértjük testünk jelzéseit, a terápiák fontosságát, és rendszeresen konzultálunk orvosainkkal.

Soha nem késő, egészségértésünket folyamatosan fejleszthetjük!

Ismereteinket folyamatosan bővíthetjük az által, ha mindig részt veszünk a kötelező szűréseken, az ajánlott orvosi vizsgálatokon, ha nem félünk kérdezni orvosainktól és az egészségügyi szakemberektől, illetve a számunkra szükséges információkat megbízható, szakmailag hiteles forrásokból igyekszünk összegyűjteni. Az egészségértés nem csupán a betegségek kezelésekor fontos, hanem azok megelőzésében is komoly szerepet játszik!

A legmegbízhatóbb honlapokat minősítették
Mivel manapság szinte minden fontos információt az internetről gyűjtünk össze – ez alól az egészségügyi panaszokkal kapcsolatos tudnivalók sem kivételek –, nagyon fontos, hogy képesek legyünk megállapítani, mely internetes források azok, amik valóban hiteles, szakmailag helytálló és megbízható információval látják el olvasóikat.

Az EgészségKommandó besorolása szerint a WEBBeteg.hu is ezen portálok táborát erősíti.

Az EgészségKommandó hitelesítésének fő szempontjai az átláthatóság (pl. a weboldal által megfogalmazott célkitűzések, a cikkírók nevének és elérhetőségének feltüntetése, a cikkek megjelenésének és frissítésének pontos dátumai, a jogszabályok betartása), illetve a szakmaiság (pl. szakmai ajánlások, szakmai hivatkozások, források feltüntetése) voltak. Azon oldalak, melyek a fenti objektív szempontrendszernek hiánytalanul megfeleltek, egy éven keresztül „viselhetik” az úgynevezett „Hiteles Egészségügyi Weboldal 2017” pecsétet, mely elismerés egy év elteltével megújítható.

Az egészségértés fontosságát egyre többen, egyre több helyen hangsúlyozzák.

A tudás életet menthet!

Dr. Novák Hunor véleménye a témával kapcsolatban:

Hogyan érzékeli mindennapos munkája során a betegek alacsony egészségértési szintjét?

Dr. Novák Hunor: Vegyes tapasztalataim vannak, azonban az általános helyzetre inkább azt mondanám, hogy lesújtó. Arról viszont, hogy ez így alakult, mi, orvosok is tehetünk: nem vesszük fel ugyanis a harcot az áltudományos oldalakkal, és nem beszélünk érhetően, sokszor indokolatlanul használjuk a betegekkel való kommunikáció során a latin kifejezéseket. Unguis incarnatus – azt jelenti, benőtt köröm. Ha magyarul írnánk, mondanánk, mindenki megértené.

Ön szerint tapasztalható változás a hazai egészségértési mutatók tekintetében?

Dr. Novák Hunor: Pozitív változások szerencsére vannak. Egyre több kezdeményezés indul azért, hogy érthetőbb legyen az orvos-beteg közti kommunikáció. Sok orvos úgy gondolja, hogy ha egy beteg tájékozódik, mielőtt hozzá jön, és konkrét kérdései vannak: "Minek jött hozzám, ha ilyen okostojás? Oldja meg maga!" Ez téves felfogás. Hiszen egy felvilágosult, érdeklődő pácienssel sokkal jobb együtt dolgozni, jobb kérdéseket tud feltenni és motiváltabb. Nekünk, orvosoknak, abban kell segítenünk, hogy a betegek valós információkhoz juthassanak.

Milyen negatív hatása lehet, ha nem megfelelő egészségügyi ismeretekkel rendelkezünk, vagy esetleg nem a megfelelő forrásokból gyűjtjük az információkat?

Dr. Novák Hunor: Ilyen már ma is létező következmény például a védőoltás-ellenesség, vagy az elavult, felesleges kezelési módszerek, gyógyszerek, illetve a késői orvoshoz fordulás és a szövődmények kialakulása. Nagyon sok kárt szenvedhet az egyén a fals információk miatt, de a XXI. században nem megoldás, hogy kihúzzuk az internetkábelt és azt mondjuk a betegnek, hogy nem szabad, hogy az interneten kutakodjon az után, hogy mi lehet a baja.

Tovább Négy emberből három élhetne

Mivel segíthetjük elő leginkább az egészségügyi ismeretek bővülését?

Dr. Novák Hunor: Azzal, ha segítünk valódi, korrekt információkat terjeszteni az interneten is: nem szabad átengedni a teret az áltudományos oldalnak, kuruzslóknak, homeopatáknak.

A WEBBeteg egészségügyi portál kiérdemelte az EgészségKommandó „Hiteles Egészségügyi Weboldal 2017” pecsétet. Ön a portál mely tulajdonságait emelné ki, amelyek alapján szakmailag megbízhatónak, illetve hitelesnek lehet nevezni az oldalt?

Dr. Novák Hunor: Szerintem a legfontosabb tényező, ami a portál mellett szól, hogy orvosok írják a cikkeket. Az EgészségKommandó kezdeményezése pedig nagyon hasznos dolog, hiszen listázzák azokat az oldalakat, amelyek komolyan vehetőek egy beteg, vagy egy érdeklődő számára.

A WEBBeteg.hu egészségügyi portálon keresgélve biztos lehet benne, hogy megbízható forrásból, szakmailag felkészült és elismert orvosoktól, szakértőktől származó cikkeken keresztül ismerkedhet meg számos betegség tünetével, kialakulásuk okaival, illetve a megelőzési és kezelési lehetőségekkel.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Orvos szakértő: Dr. Novák Hunor

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.