Mi történik a mellimplantátummal légnyomásváltozás hatására?

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

A mellimplantátumokkal kapcsolatosan számos rémhír látott már napvilágot, amelyek többsége arról szólt, hogy a műmell repülés vagy búvárkodás közben a légnyomásváltozás hatására felrobbanhat.

Az implantátumok nagyon magas vagy nagyon alacsony nyomás alatt megváltoznak, de a megfelelő minőségű implantátumok nem robbannak fel. Vagyis felrobbanhatnak, de csak olyan magas légnyomás következtében, amely alatt az ember már rég halott lenne.

Az a magasság, amelynél a repülőgépek repülnek, vagy a búvárkodás biztonságos mélységi szintje nem elég ahhoz, hogy a mellimplantátum szétdurranjon. Valójában csak feszesebbé válik az implantátum, és megváltozik a mérete, de nem robban fel.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e mellimplantátummal repülni vagy búvárkodni, a válasz: igen. Vizsgálatok szerint nincs kockázata, hogy az implantátum egy élő személy testében repülés vagy búvárkodás közben szétdurranna.

Lötyögő hang az implantátumban

Az implantátum az idő múlásával és nyomásváltozás hatására kitágul vagy összehúzódik, így kis mennyiségű levegő kerülhet bele, mely nyomás hatására köztudottan kitágul. A szilikon implantátum önmagában nem okoz lötyögő hangot félig szilárd állapota miatt. A hallható „lötyögést” valószínűleg a kicsi levegőbuborékok okozzák.

A sóoldatos és szilikonos mellimplantátummal rendelkező nők érezhetik vagy hallhatják ezt a hangot. 24-48 órán belül azonban önmagától vissza kellene állnia eredeti állapotába.

Mi az igazság?

A szakértők számos vizsgálatot végeztek a mellimplantátum és a nyomásváltozás közötti potenciális veszélyek tanulmányozására. A mellimplantátumokhoz felhasznált anyagok típusai rendkívül eltérőek lehetnek, az ide kapcsolódó tanulmány azonban csak a szilikonra és a sóoldatos implantátumokra vonatkozik.

A mellimplantátum és a nyomásváltozás közötti kapcsolat tanulmányozása során a legfőbb megállapítás az volt, hogy a levegőbuborékok az implantátumban jelentős (4%) mértékben tágulnak ki, azonban nem növekednek meg annyira, hogy a mellimplantátum megrepedjen.

Az implantátum és a búvárkodás közötti kapcsolat értelmezése során a legtöbb ember nincs tudatában, hogy a szilikon nehezebb, mint a víz, és amikor beültetik az ember testébe, potenciálisan a rugalmasság megváltozását okozhatja.

A repülőn utazás vagy a mélytengeri búvárkodás semmiféle változást nem idézhet elő az implantátum szerkezetében, ha azokat megfeleló módon ültették be. Fontos azonban, hogy azok a nők, akiknek mellimplantátumuk van és repülni vagy búvárkodni akarnak, mindenképp keressék fel előbb az orvosukat, s kérjenek szakmai tanácsot, hogy a repülés és a búvárkodás biztonságos legyen.

(WEBBeteg - B.M.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Implantátumra vár? Műtét előtt...

Amerikai kutatók az ortopédiai implantátumok beültetése előtt mindenkinek fémallergia-vizsgálatot javasolnak. Ha csak a műtét után derül ki az...

Az orvosi implantátumok felelősek a...

Az új biokompatibilis anyagok létrehozása ellenére az orvosi implantátumok különösen érzékenyek a bakteriális fertőzésekre. A baktériumok vagy...

Implantátumok orvosi fémből: minden...

Milyen orvosi fémeket használnak a különböző beavatkozásoknál? Meddig marad a betegben az adott implantátum vagy protézis? Jelent-e nehézséget a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.