Csontritkulás

Csontritkulás

Nyílt nap a debreceni reumatológián

Debreceni Egyetem
2019-10-17 11:06

Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai Központban. Az érdeklődők a megelőzésről, a terápiás eljárásokról és a helyes életmódról tájékozódhatnak.

Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

WEBBeteg - Molnár Andrea, dietetikus
2019-08-10 15:06

Az egészséges felnőttek megfelelő táplálkozás és közepes fizikai aktivitás mellett évekig, sőt évtizedekig is képesek megőrizni az izomtömegüket és izomerejüket. Köszönhető ez annak az egyensúlyi folyamatnak, mely során a szervezet naponta lebontja és vissza is építi az izomszövetének egy részét (kb. 75 g).

Milyen vizsgálatokkal igazolható a csontritkulás?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2019-07-22 20:35

A kivizsgálás a páciens egyéni és családi kórtörténetének alapos kikérdezésével kezdődik. Fontos figyelembe venni a beteg kórelőzményében előforduló traumákat, beleértve az eséseket, és természetesen a családban előforduló csontritkulást, valamint a beteg életkorát.

A csontritkulás megelőzése, rizikófaktorai és kezelése

Oxygen Medical - Dr. Ferincz Vera, reumatológus
2019-06-12 20:35

Az oszteoporózis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik.

A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

Oxygen Medical - Dr. Demjén László, nőgyógyász, menopauza-szakértő
2019-06-09 17:36

A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

Oxygen Medical - Dr. Nagy Ildikó, neurológus
2019-05-26 13:33

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

Combnyaktörés - Végzetes is lehet

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
2019-01-29 16:03

Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg időskorban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.