Vitiligo - Mi lehet a hatékony kezelés?

Szerző: Medipress

A bőrátültetés hatásos kezelés lehet a vitiligo nevű bőrbetegség esetén, állítják amerikai kutatók. Egy detroiti csapat egészséges bőrsejteket ültetett be 32 olyan beteg bőrébe, akiknek bizonyos testfelületei elveszítették színüket a betegség következtében.

A beavatkozásnak köszönhetően a kezelt bőrfelület visszanyerte az eredeti színének átlag 52 %-át.

Az orvostudomány csodái

Összegyűjtöttünk, néhányat 2009 orvosi "csodáiból". Az óévben jónéhány olyan különleges eset történt, amely még a páciensek kezelőorvosait is meglepte.
Az orvostudomány csodái (Fotókkal)>>

A betegség egy bizonyos fajtájában szenvedőknél ez az arány elérte a 74 %-ot is, mondták a kutatók. A műtétet helyi érzéstelenítésben hajtották végre a Henry Ford Kórházban. „A tanulmányunkban elért eredmények nyilvánvalóan sokat jelentenek a betegeinknek.” – mondta Dr. Iltefat Hamzavi, a tanulmány fő szerzője.

Habár ezek csak kezdeti eredmények, Dr. Hamzavi azt mondta, néhány betegnél a műtét sokkal hatásosabbnak bizonyult, mint a standard kezelési mód, mint például a fényterápia és a gyógyszerek.

"A színes bőrű betegek nyerhetnek legtöbbet az eljárás során, és azok, akiknek a test egyik felén, vagy egyik területén van vitiligójuk.” – mondta.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtét neve melanocita-keratinocita átültetés (MKTP). A bőr, a haj és a szem pigmenttermelő sejtjeit, azaz a melanocitákat a bőr egészséges területéről veszik ki, és elkülönítik, hogy ebből elkészüljön egy bőrsejt-keverék.

Vitiligo – fehér foltok a bőrön

A vitiligo olyan bőrbetegség, melyben a bőrpigmentálódásért felelős sejtek, a melanociták sérültek. Ennek következményeként a bőrön fehér foltok jelennek meg, akár a szem retináján is. A tünetekhez tartozik, hogy a fehér foltokon gyakran ősz szőrszálak nőnek. A vitiligo pontos soka ma még nem ismert, ám valószínűleg egyfajta autoimmun betegség, melyet a genetikai hajlam és a környezeti tényezők is befolyásolnak. Világszerte a lakosság 1-2 százalékánál figyelhető meg a betegség megléte.
A 7 legbizarrabb bőrbetegség - Megrázó fotókkal!

Ezt a keveréket azután a kezelendő felületbe ültetik, majd egy különleges eljárással kifejlesztett fedőréteggel fedik be. A kísérletben 32 beteg vett részt (18 férfi és 14 nő), 18 és 60 év közöttiek.

Őket vetették alá a műtétnek, ahol az érintett területek között szerepelt kéz, kar, láb, lábfej, arc és has. Maxine Whitton, a jótékony célú, amerikai Vitiligo Szövetség védnöke elmondta, hogy a módszer nem alkalmas nagy felületek kezelésére, illetve aktívan terjedő vitiligo esetén.

"További vizsgálatra van szükség a technikával kapcsolatban, például jól megtervezett random kontrollált kísérletekre, hogy összehasonlítsák ezt az eljárást és más sebészeti beavatkozásokat, mint például az átületés.” – mondta.

"Ennek a tanulmánynak az eredményei további vizsgálatokhoz vezethetnek, mely hasznos lehet néhány vitiligós beteg számára.”

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, ami mérsékli a megfázás orrtüneteit. (x)

A bőrfelszínen kialakuló melanoma...

Az egyedfejlődés során az emberi szervezetben több helyen, lokalizációban fordulnak elő melanociták, azaz olyan sejtek, amelyek a legtöbb esetben...

Bőrgyógyászati szűrés...

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.