Sclerosis multiplex

Szerző: Harmi

A BLOG LEÍRÁSA

A sclerosis multiplex egy főként nőket sújtó autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer a neuronokat borító myelint támadja meg, ezáltal lassítva vagy megszüntetve a köztük lévő ingerületvezetést.

Látogatás: 20074 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Kerüld az influenzát!

2017.09.04.

Egy új kutatás alátámasztotta, amit eddig is sokan gondoltak, nevezetesen, hogy az influenzavírus relapszust okozhat. Cikkükben a részletes hatásmechanizmust is kifejtik. Angolul tudók megtalálják itt.

Ne hízz el!

2017.05.21.

Egy új kutatás szerint az elhízás meggyorsítja a sclerosis multiplex rosszabbodását. A rossz BMI szám mellett a magas rossz koleszterin és triglicerid szint is súlyosbítja az SM tüneteit.

A megfelelő étkezés és az aktív testmozgás segíthet a rosszabbodás mérséklésében.

Ma van advent első vasárnapja!

2016.11.27.
Mindig ez volt a legszebb az életben, mindenütt a világban: készülődés az ünnepre, az előjáték, a motozás, melynek mozdulatait a váratlan és kiszámíthatatlan ünnepies előérzete hatotta át. – Márai Sándor
Szép Tündérország támad föl szívemben,
Ilyenkor decemberben.
Juhász Gyula

Nanotestekkel a gyulladások ellen

2016.11.25.

A University Medical Center Hamburg-Eppendorf kutatói nanotestekkel (nanobody) - az antitestek részeivel - próbálják a gyulladásokat csökkenteni. A kísérletek alapján ez sokkal hatékonyabb a jelenlegi szereknél. Mivel az SM-ben is a gyulladás az egyik fő összetevő, az SM betegeknek is segíthet az új felfedezés. (forrás)

Sclerosis multiplex hírek a Facebookon

2016.10.14.

Új közösség indult Sclerosis multiplex hírek néven a Facebookon. Az oldalon az SM-eseket közvetve vagy közvetlenül érintő magyar és külföldi hírekből szemezgetnek.

Sclerosis multiplex és stressz

2016.09.17.

Több kutatás is kimutatta, hogy a stressz negatív hatással van az immunrendszer működésére, és az SM progresszióját vagy az arra fogékonyakban akár kialakulását is előidézheti. Nagy stressz után fél évvel megnő a relapszusok száma, és a stresszes betegeknek rosszabb az állapotba a stresszmentesekhez képest. Mindezek miatt fontos a megfelelő stresszkezelés.

A stressz ellen nagyon jó a rendszeres mozgás, a háziállat- és növénytartás és a természetben történő séta. Emellett érdemes lehet célzott stresszmentesítő technikák megtanulása is, a problémákat például érdemes kihívásként felfogni, illetve egyes kutatások szerint hasznos lehet az (ezoterikus maszlagoktól megfosztott) mindfulness, illetve meditáció gyakorlata is.

Új technológiák az SM szolgálatában

2016.09.05.

A sclerosis mulitplex rendkívül változatos betegség, így a panaszok is nagyon különbözőek. A technológia ma is sokat segíthet a problémákkal való megbírkózásban, de a gyors fejlődésnek köszönhetően évről-évre egyre nagyobb segítséget nyújthat mindenkinek.

Tolószék helyett külső elektromos csontváz, nővérek helyett robotok, 3D nyomtatás és agyba épített kiegészítők készülnek már manapság is a kutatólaboratóriumokban, és több közülük már jelenleg is elérhető egy-egy szűk réteg számára. Az SM blog részletes ismertetőt írt a hamarosan elérhető technológiákról. Érdemes elolvasni, hogy te is pozitívabban tekinthess a jövőbe. :)

Motiváló idézetek SM-eseknek

2016.09.04.

A testi fogyatékos embereknek olyasmikre kell összpontosítani erejüket, amelyek végrehajtását megmaradt képességeik lehetővé teszik, és nem szabad azon keseregniük, hogy mi az, amit nem tudnak megtenni. - Stephen Hawking


Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek... - Coco Chanel


Ha darabokra esel, mikor az élet elkerülhetetlen változásaival szembesülsz, sose lépsz előre. - Nick Vujicic


Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség. - Arisztotelész


Az akadályok nem győzhetnek le; minden akadály azért van, hogy legyőzzük. - Leonardo da Vinci


Szeretni egy férfit, egy asszonyt annyi, mint egy tökéletlen lényt, egy beteget, egy gyengét, egy bűnöst szeretni. Ha valóban szereted, meggyógyíthatod, támogathatod, megmentheted. - Michel Quoist


A lelki egészségnek két kritériuma van: képesség a munkára és képesség a szeretetre. - Sigmund Freud


Továbbiakat itt találsz.

A cigi árt az SM betegeknek

2016.09.04.

A dohányzás és az SM kapcsolatát számtalan kutatás vizsgálta már, és talán nem túl meglepő módon szinte kivétel nélkül olyan eredménnyel zárult, mely szerint a dohányzást kerülni kell.

A dohányzás és a passzív dohányzás is növeli az SM kialakulásának a kockázatát, ezért ha a családban már előfordult a betegség, megelőzés szempontjából mindenképpen fontos a kerülése.

A már betegek között a dohányzás növeli a másodlagos progresszív SM kialakulásának a valószínűségét, és nagyob rokkantsághoz, valamint MRI-vel kimutathatóan több lézióhoz vezet.

Ha dohányzol, hagyd abba - ez a legfontosabb életmód tanács egy SM beteg részére.

SM művészet

2016.09.02.

Sok SM-es próbálja különböző művészi ágak formájában bemutatni vagy könnyebben elviselhetővé tenni a betegségét. Kutatások alapján a stressz rosszat tesz az SM betegeknek, és a művészet alkalmas lehet a stressz feldolgozására, csökkentésére.


Vannak olyan SM központok, ahol közösen készítenek művészi alkotásokat, van, aki fotózik vagy kosarat fon, de sok más alkotási módot is választhatnak az SM-esek. Az SM-et több filmben is feldolgozták. Alább rövid válogatást láttok az SM-el kapcsolatos művészi alkotásokból.


Versek a sclerosis multiplexről


Filmek a sclerosis multiplexről


SM - Az ezer arcú társ (zene)


The Artists Explaining Their Multiple Sclerosis Through Art


SM Art (Amerika)