Tartós kopaszság taxotere után

Azoknak a hölgyeknek a jelentkezését várjuk erre a fórumra, akik melldaganat miatt taxoteret tartalmazó kemoterápiás kezelést kaptak és a hajuk nem nőtt vissza a kezelés befejezése után.

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

Tartos kopaszsag kemoterapia utan - amitol minden no irtozik

Hozzászóló: bahhama, 2013-10-07 12:04
http://annonc.oxfordjournals.org/content/early/2012/05/09/annonc.mds095.full Egy hiteleles vizsgalati eredmeny, mely igazolja, hogy taxan kezelesek okozhatnak tartos allopeciat. Erdemes megbeszelni a kezelo orvossal kemoterapia elott. Egyenlore csak angolul all rendelkezesre, de az orvosoknak tudni kell rola.

Egy korabbi kerdes a webbetegen

Hozzászóló: bahhama, 2013-07-20 13:42
2 evvel ezelott olvastam egy kerdest, amelyet az edesanyjaval kapcsolatban tett fel a lanya. Arra iranyult a kerdese, hogy 2 evvel a kemoterapia befejezese utan az edesanyjanak meg mindig pihes, gyenge haja nott, kilatszik a fejbore. Lehet, hogy nala is hasonlo problema jelentkezett? Jo lenne, ha jelentkezne, mi a helyzet azota, rendezodott-e a haja? Nagyon kivancsi vagyok!

Ez a modszer segithet-e?

Hozzászóló: bahhama, 2013-07-19 07:56
A kutatók rájöttek, hogy egy sejtműködési rendellenesség miatt működik rosszul a folyamat, melynek során a mirigy-őssejtek hajtermelő elődsejtekké alakulnak. Ez a hiba okozza azandrogén alopéciát, vagyis azt a fajta genetikai hajhullást, mely mind a férfiakat, mind a nőket érintheti. A férfiak esetében ez ún. férfias kopaszodásban nyilvánul meg: a fejtetőn emelkedik a haj vonala, a hajszálak pedig elvékonyodnak. Ez időként a hajzat teljes elvesztéséig fokozódik. A nőknél is elvékonyodnak a szálak, de ritkán kopaszodnak meg. Az eredmények "sokkal több reménnyel kecsegtetnek, hogy a tar felületen újra dús üstök nőjön." - mondta el Dr. George Cotsarelis társszerző, aki a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának bőrgyógyászati osztályát vezeti. "Korábban azt hittük, hogy az őssejtek pusztulása okozza a hajhullást, de rájöttünk, hogy életben maradnak, így lehetőség nyílik a kezelésre." - tette hozzá a szakértő. A tanulmányhoz a szerzők szöveteket gyűjtöttek kopasz és hajas fejbőrről egyaránt, 54 hajátültetésben résztvevő férfitól. A betegek 40-65 év közöttiek voltak. Komplex elemzéssorozatok kiderítették, hogy a hajas és kopasz fejbőrszövet ugyanannyi őssejtet tartalmaz, melyből az elődsejtek alakulnak ki. A kopasz fejbőrben azonban nem volt megfelelő mennyiségű elődsejt, ami arra utal, hogy a mirigy-őssejtek normális viselkedése zavart szenved. "A hajnövekedésért felelő mirigyek nem tűnnek el teljesen, de mikroszkopikus méretűre zsugorodnak, gyakorlatilag láthatatlanná válnak." - mondta Cotsarelis. A legfontosabb és legmeglepőbb felfedezés az, hogy ugyanannyi őssejt található a kopasz fejbőrben is, mint a hajasban. "Ez azt a kérdést vetette fel bennünk, hogy ha így van, akkor hol a haj?" Rájöttek, hogy a dús hajért felelős elődsejtek fogyatkoznak meg, "mert az őssejteket valami leblokkolja, illetve képtelenek lesznek előállítani az elődsejteket." A Journal of Clinical Investigation című folyóiratban megjelent eredmények egy nap új kezelési módszerek kifejlesztését segíthetik a milliókat érintő kopaszság megszüntetésére. "Most, hogy a problémát már beazonosítottuk, annyi a dolgunk, hogy megértsük, miként vehető rá az őssejt az elődsejtek termelésére." - mondta el Cotsarelis. Vicki Kalabokes, a Nemzeti Alopécia Alapítvány elnök-vezérigazgatója egyetért az állítással. "Még hosszú út vár ránk. Egész eddig azonban nem derült fény arra, hogy ez a fajta őssejt-defektus lehet a probléma. Ez új távlatokat nyithat a kutatásokban, hogy miként javítható ki ez a működészavar." A kezelésre azonban még várni kell. "Évtizedekbe telhet, míg valami a laborból a klinikákra kerül. Eltart még egy jó ideig, mire megoldódik a kérdés." - figyelmeztetett Cotsarelis. (Medipress)

Nem nott ki a haj a kemoterapia utan

Hozzászóló: bahhama, 2013-07-18 20:54
Vizsgalatok bizonyitjak, hogy bizonyos kemoterapiasmszerek (taxotere) alkalmazasa eseten 6,3% - os esely van arra, hogy a haj nem no vissza, un. tartos allopecia kovetkezik be. Ez nagyon szornyu hir a mellrakkal kuzdo, kemoterapiat kapott nok szamara, akiknek azt az informaciot adjak a kemoterapia elott, hogy a hajvesztes csak atmeneti. Egy eszak Franciaorszagban vegzett vizsgalat szerint 16 nobol e1 nonek nem nott vissza a haja.