Tinnitus és fülzúgás

Blog: Fül-Orr-Gégészet - Szerző: Jumed
Mi az a tinnitus?
A tinnitus, vagyis a fülzúgás egy hangérzet, amelyet a páciens annak ellenére hall, hogy külső hangforrás nem szolgáltat hozzá ingert. Különféle formában jelentkezhet: lehet sípoló, csengő, búgó, pulzáló, susogó, sziszegő hang is. Egyik vagy mindkét fülben jelentkeznek, illetve a betegek egy része a „fejében hallja”. Leginkább a 40-70 éves korosztályt érinti. Igen gyakori jelenségnek mondható.
Oka, kivizsgálása
 • A betegség kivizsgálása fül-orr-gégészeti rendelésen kezdődik. Ide tartozik a fültükrözés, dobhártya megtekintése, a dobüregi nyomás mérése, fülzsírt vagy gyulladásos jeleket keresve a háttérben.
 • A zajkárosodásnak napjainkban igencsak megnőtt a jelentősége, a hangos zene hosszú időn keresztül történő hallgatása károsítja a fülünket. Az alapos kivizsgálás részét kell, hogy képezze a laborvizsgálat. Itt többek között a pajzsmirigy betegségnek, vashiánynak, vérszegénységnek, magasabb vérzsírszintnek (koleszterin, triglicerid), cukorbetegségnek lehet jelentősége.
 • A magas vérnyomás, érelmeszesedés is szerepelhet a kiváltó okok között.
 • Az állkapocsizületi rendellenességek, a fogcsikorgatás is állhat a háttérben teltségérzetet okozva a fülben, vagy éppen kibújni nehezen tudó bölcsességfog is okozhatja a panaszokat.
 • Fontos részét képezi a kivizsgálásnak a nyaki RTG és a nyaki erek ultrahang vizsgálata. Elsősorban a kiserek szűkületét teszik felelőssé a fülzúgás kialakulásáért, a beszűkült erek kevesebb oxigént képesek szállítani a belső fülhöz, a környező szövetekhez.
 • Fontos az ideggyógyászati vélemény, szükség esetén képalkotó kérése (CT. MR) is.
 • Előfordulhat, hogy a fülzúgás és idegi halláscsökkenés hátterében jóindulatú agydaganat, acusticus neurinoma áll.
 • Gyógyszermellékhatás is lehet a háttérben. A teljesség igénye nélkül ide sorolhatóak egyes aminoglikozid és makrolid hatóanyagú antibiotikumok, depresszió kezelésére alkalmazott szerek, malária ellenes kinin tartalmú gyógyszerek, nagy dózisú acetilszalicilsav therápia
 • 1g/nap felett, Béta blokkolók, vízhajtók, kemotherápiás szerek.
 • A folyamatos, állandó stressz, depresszió, lelki megterhelés, kimerültség is kiválthatja a kóros hangérzetet.

Mint látjuk, a fülzúgásnak számos, fülészeti, ideggyógyászati, belszervi és pszichés oka is lehet, melyek felderítése, kezelése nem könnyű. Az alapos kivizsgálás után számos kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre.

Az elsődleges a keringésjavító infúziós therápia acut tinnitus esetén. Az erre a therápiára nem reagáló fülzúgás esetén az alternatív megoldási lehetőségek jönnek szóba. Alább olvasható egy általános leírás a szóba jöhető kezelési lehetőségekről. Saját tapasztalatom szerint egyénileg változó, kinek mi használ, mi segít.

 • Acut, tehát frissen kialakult, 3 hónapnál nem régebb óta fennálló fülzúgás kezelésére a keringésjavító infúziós kezelés az elsődleges, mely tartalmazhat vinpocetint (Cavinton), piracetamot (Nootropil), pentoxifillint (Trental). 5-10 napig intravénás infúzóban, majd tabletta formájában érdemes szedni.
 • Betahistin tartalmú tabletta. Javítja a belső fül keringését, csökkenti a szédüléses rohamok gyakoriságát, ha a fülzúgáshoz vertigo, vagyis forgó jellegű szédülés is társul, például Meinere betegségben.
 • Ginko biloba –t, vagyis gyógynövénykivonatot tartalmazó, vény nélkül kapható tabletták. Magnézium és cink tabletta.

A tinnitust az esetek 50-60 %-ban enyhébb-erősebb halláscsökkenés is kíséri. Ha a fülzúgástól szenvedő páciensnek kisfokú halláscsökkenése van, mely a hallókészülék ellátást még nem feltétlenül indokolná, próbaképpen mégis érdemes felajánlani megfelelő hallókészülék illesztését: ugyanis a környezet hangjainak felerősítésével a tinnitus „háttérbe” szorulhat, és kevésbé zavaróvá válik. A modern hallókészülékek fülzúgáshoz használható programkapcsolóval is rendelkeznek, pl. tengermorajlás hang kapcsolható be elalváshoz. Itt érdemes megemlíteni a noisiert, a zajgenerátor nevű eszközt is. Pici, fülbe helyezhető, Tb támogatással rendelhető, ára kb. 40000 ft/db. Az agynak kellemes, halk, sistergő, úgynevezett „rózsazajt” (szélessávú, sok frekvenciát magába foglaló zajt) bocsájt ki, segít elterelni a figyelmet a zavaró, belső zajokról, akár alváshoz is használható. A hallószerv egészét ingerli, a páciens képes tartósan, könnyedén elviselni, egyre kevésbé vesz tudomást az eddig zavaró zajról.

Akupunktúra - hamarosan elérhető a Ju med rendelőben! A fülzúgás csökkentésének és elkerülésének további módja, hogy harmonizáljuk testünk energiáit. A hagyományos kínai orvoslás (hko) tanítása szerint a fülzúgás a finom energetikai egyensúly megbomlására utalhat. Általában a fültünetek megjelenése hátterében komoly belszervi, energetikai pangás lehet. A páciens alapos, egyéb panaszokra is kiterjedő kikérdezése segíti az egyéni therápia kiválasztását. Itt jelentősége lehet az álmatlanságnak, térd-és derékfájásnak, a fejfájásnak, a memóriazavarnak, a hosszan tartó köhögésnek, negatív érzelmeknek egyaránt. Az akupunktúra előnye, hogy gyógyszerek nélkül, az egész testet átfogóan gyógyítva, az energiakeringés blokkjait oldva egyéni therápia segítségével gyógyíthatja a fülzúgást. A kínai medicina a füleket a vese meridiánhoz kapcsolja. A vese energiájának erősítésére kiválóan alkalmasak a gyógynövények is.

Tinnitus retraining therapy (TRT). A kezelés célja, hogy a pácienst ne zavarja a fülzúgás, eleressze a füle mellett, megszüntesse a tinnitus észlelését. A TRT olyan módszer, amelynek célja, hogy a test, melyet a tinnitus ingerel, hozzászokjon a saját reakcióihoz, illetve hozzászokjon magához a tinnitus jelhez. Ha áthangoljuk a páciens agyát, képes úgy kezelni a tinnitust, mint a saját környezetének azokat a megszokott zajait, amelyeket normális esetben nem észlel tudatosan, illetve ha mégis hallja azokat, akkor nem kellemetlenek a számára. A TRT mindig két komponensből áll: egyrészt az intenzív, személyes, irányító tanácsadásból (pszichotherápia), másrészt a zajtherápiából, többnyire olyan zajgenerátorok felhasználásával, amelyek alacsony színtű, szélesszávú zajt bocsátanak ki. A TRT során soha nem maszkolják a tinnitust, vagyis nem fedik el, mivel senki nem szokhat hozzá olyan jelhez, melyet nem tud felfedezni.

További terápiatípúsok 

 • BEMER therápia, mágnestherápia. Parányi impulzusokkal a mikrokeringést állítja helyre és ezáltal az egész szervezet vérellátottságát javítja.
 • Hiperbárikus oxigén therápia. A kezelés alatt a betegek nyomásálló, keszon kamrában a normál légköri nyomásnál nagyobb nyomáson tiszta oxigént lélegeznek be. A megnövelt nyomás és a 100%-os oxigén hatására a vérben oldott oxigén szint megemelkedik, a mikrokeringés a belső fül hajszálereiben javul.
 • Hallójárati Soft lézer kezelés a belső fül szöveti keringését javíthatja, ezáltal a fülzúgást csökkentheti.