Megpróbáltatások

Blog: MAGYAROK A VILÁG NYOLCEZRESEIN - Szerző: himalaja
05.06-án ismét felmentünk az 5770 m-en levő C1-es táborba.
Folytatnunk kell az akklimatizációt, minél nagyobb magasságot elérnünk, hogy amikor majd az idő engedi, szervezetünk fel legyen készülve a nagy magasságra és alkalmasak legyünk a csúcstámadásra.
Sajnos, ez egy igen csapadékos hegy, naponta havazik 40-50 cm-t, ami igen megnehezíti a hegyen való közlekedést, haladást. Az év ezen szakában, a többi 8000-es hegyen ez nem megszokott, ez az, ami itt megnehezíti a csúcs elérését.
05.07-én felmentünk a következő táborig, a C2-ig mely 6350 m magasságban van. Az ide vezető út helyenként meglehetősen meredek, fix kötelek is vannak beépítve, és hát az oxigénhiány miatt nem igen rohangál itt senki. De végül is felértünk, felhúztunk ide is egy sátrat. És reménykedtünk, hogy másnap még kitart a viszonylagos jó idő (ami azt jelenti, hogy délelőtt nem havazik), és tovább is mehetünk.
05.08. A C3 táborba vezető út nem egy nagyon hosszú szakasz, de annál gyötrelmesebb. Csak megy az ember, lép néhányat és liheg nagyokat, hogy levegőt kapjon. Egy Chilei hegymászó felelete a kérdésemre, hogy hova megy, jól szemlélteti az ember lelkiállapotát: "Igen, a C3-ba megyek, de inkább hazamennék". És lépeget mégis tovább az ember, és még egy lépés, és még egy dombhajlat. Mikor végre felérünk, a nagy hóviharban kiásunk egy hóbarlangot, mely fölé felhúzzuk Zsolt könnyű bivaksátrát, amit közben majdnem elvisz az erős szél. Aztán mélyítjük, ássuk tovább a barlangot, hogy mindhárman elférjünk, végül fáradtan úgy döntünk, hogy most már jó lesz és bebújunk a hálózsákok alá. Az alattunk levő hótól csak egy vékony szigetelő és a hálózsák választ el, de legalább már nem fúj a szél. Igyekszünk felmelegíteni összefagyott végtagjainkat.
Érezzük, hogy ki vagyunk száradva, de időbe telik, míg erőt gyűjtünk a teafőzéshez. Ennénk is valamit, de mi az, amit ebben a magasságban (6800 m) meg tudunk enni. Nem nagyon kívánjuk az ételt, de egy kis szárított halat valahogy legyűrünk. Aztán igyekszünk összehúzni magunkat és aludni egy keveset. Éjjel aztán kínzó szomjúságra ébredünk, teát főzünk, kissé feltöltjük magunkat.