Végzetes vállalkozás

Blog: MAGYAROK A VILÁG NYOLCEZRESEIN - Szerző: himalaja

04.29-én reggel 6-kor el is indultunk, és késő délelőtt felértünk az 5770 m magasan levő 1-es alaptáborba (Camp 1, vagy C1 egyszerűen). Itt kis hólapátolás után felhúztuk a sátrunkat. Az oxigénhiány már igencsak érezhető, szervezetünk még nem alkalmazkodott a magassághoz, ilyenkor minden mozdulatot kétszer is meggondol az ember. Az éjszakát fent töltöttük, hogy szervezetünk szokja a magasságot, majd másnap reggel visszatértünk az alaptáborba.Terv szerint 2 napos pihenő következne, majd visszatérés a C1-be, és egy ott eltöltött éjszaka után a 2-es tábor (C2 -6200 m) kialakítása.

Csütörtökön, 04.30-án viszont beköszöntött egy kis havazás, kissé elromlott az idő. Meglátjuk, hogy pénteken, 05.01-én milyen lesz, és mi várható. Ettől függ, hogy szombaton valóban elindulunk-e terv szerint, vagy még 1-2 napot várnunk kell, míg az időjárás alkalmas lesz.

Sok csapat van itt az alaptáborban (németek, svájciak, mellettünk egy tajvani csapat táborozik, a Koreaiak már lementek, tegnap jött egy Francia csapat, egy nagy létszámú orosz csapat már csaknem egy hónapja itt van) és talán mondanom sem kell, nem a miénkhez hasonló szerény költségvetéssel. Ennek ellenére eddig tudomásunk szerint csak 3-4 személy jutott fel a Manaslu csúcsára: 2 koreai,1 iráni és talán 1 portugál hegymászó, de az egyik koreai csúcsmászó sajnos lefele jövet már a C1 alatt általunk nem ismert ok miatt meghalt. Ezen kívül egy olasz hegymászót is halálos baleset ért.

Ami csapatunkat illeti, jól vagyunk, leszámítva a szokásos kisebb-nagyobb gyomorpanaszokat, amit azért kordában lehet tartani. Ennek oka az, hogy a víz itt az olvadó gleccserből származik, sok csapat táborozik itt, tehát a víz tisztasága mindig kérdéses. De ez ilyen helyzetben mindig így van. Kitaláltak erre sok megoldást- mobil pumpás vízszűrőt, kémiai víztisztítást, a kettő keverékét, sorolhatnám... Igazából egy sem vált be. Fel kell forralni a vizet, de ilyen magasságban a víz forráspontja jóval alacsonyabb, kb. 75 fok. Tehát: nincs teljesen biztos megoldás. Szóval most pihengetünk, jókat eszünk-amire feljebb nemigen van lehetőség, és szombaton, ha jó az idő; ismét felmegyünk a C2-be, folytatjuk az akklimatizációt, 05.03-ára pedig a C2 tábor kiépítését tervezzük.

 WEBBeteg háttér: Hóvakság

Az erős fény irritálhatja a szemet, szélsőséges esetben kialakulhat a ?hóvakság? a szaruhártya ?megégése?. A betegség erős könnyezéssel, szempirosodással, fájdalommal, égő-szúró érzéssel és homályos látással jár.  Bővebben: Szemészeti tanácsok télre