Amit ma megehetsz…

Blog: Megfigyelő - Szerző: megfigyelo

Olvasom, hogy a kormány hamburgeradót vezetne be az egészségtelen élelmiszerekre. Azt is olvastam, hogy az elhízás jelentős anyagi többletterhet jelent a társadalom és az egészségügy számára. Azt pedig idelátogató külföldiektől hallom rendszeresen, hogy a magyar éttermi adagok túl nagyok, kétszer akkorák, mint ami náluk megszokott. Az orvosok meg arról panaszkodnak, hogy a betegeik nagy részének hiába beszélnek az egészséges táplálkozásról, mintha a falnak beszélnének.

A magyarok legtöbbje sokat eszik, és egészségtelenül, ami korai betegségekhez és korai halálhoz vezet. Mind a krónikus megbetegedések számát, mind az 50 és 60 év közötti aktív férfi népesség halálozási adatait tekintve borzasztó helyen állunk a világ országai között. A végeredményt tekintve az ország egy tekintélyes része halálra zabálja magát. Amikor megbetegszik, egyre nehezebben mozog, és egyre több egészségi problémája van, azt várja, hogy az egészségügy rakja rendbe a szervezetét, gyógyítsa meg. Ami ebben a formában sajnos lehetetlen.

Ezeket figyelembe véve valóban jogos, hogy aki rendszeresen egészségtelenül étkezik, az vállaljon többletterheket az egészségügyi költségekből, és fizesse meg előre a biztosan bekövetkező egészségügyi ellátásának egy részét.