Oltassak vagy inkább ne?

"Időnként elmegyek az orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm, mert én is élni akarok." De nem kell, hogy így legyen. Ezért írom ezt a blogot.

Közeleg az influenzaszezon, és megjelentek az első hírek az oltásokról. Örülhetünk, mert idén már kombinált vakcinákat kaphat mindenki, aki úgy dönt, beoltatja magát. Ezzel egy gondom van. De az aztán jó nagy. Mi alapján döntse el egy köznapi halandó, hogy igen vagy nem? Egyfelől azt hallom, hogy az összes, betegségben eltöltött napok számát tekintve igenis kiugróan súlyos járvány volt a H1N1, és az újabb sem lesz másképp. Másrészt a WHO is foglalkozik azzal, hogy túlzott mértékben fenyegették az embereket a járvány várható veszélyeivel, és ismét a gyógyszergyárak jártak jól. A környezetemben sokan vannak olyanok, akik oltás nélkül is megúszták a betegséget, de olyan is, aki súlyos betegként a fertőzés következményeként halt meg. Igen vagy nem, igen vagy nem?

Nem csak ebben a témában, de sokszor érzem azt, hogy nincs elég információm az egészséggel kapcsolatos döntéseimhez. Egyfelől rengeteg adat, tény, vélemény ér el, másrészről nagyon kevés hiteles iránymutatás. Nem tudom, kiben higgyek, és miben nem. Alig van olyan forrás, amiben teljesen megbízhatnék, amire azt tudnám mondani, ezt értem, elfogadom, el is hiszem, és tudom, mint kell tennem. Az oltásra visszatérve, tavaly beoltattam magam, de ma még nem tudom, hogy igen vagy nem…

Hozzászólások (0)