Többre van szükségünk

Blog: Megfigyelő - Szerző: megfigyelo

A teljes egészség egyre fontosabbá válik személyes életünkben, és egyre több lehetőségünk van arra, hogy tegyünk saját egészségünkért. Egészséges termékeket vásárolhatunk, egészséges életmódot támogató szolgáltatásokat vehetünk igénybe, és egyre több egészséggel kapcsolatos hírt, információt érünk el. Az egészség egyre inkább az egyén felelősségi körébe kerül az állami egészségügy felelősségéből. Mit tegyünk saját egészségérdekünk védelmében? Mit tehetünk saját egészségünk kézben tartásáért? Ez blogom témája.

Álljon itt elsőként saját személyes tapasztalatom mint példa annak érzékeltetésére, miért kell mindezzel foglalkoznunk, és miért van teendőnk bőven.

Mivel fontosnak tartom saját egészségemet, tinédzser korom óta, rendszeresen járok szűrővizsgálatokra. Legutóbb egy alapos szűrővizsgálatra fizettem be egy magán egészségügyi szolgáltatónál. A hasi ultrahangnál felfeküdtem a vizsgálóágyra félmeztelenül, majd bejött a főorvosnő, aki korábban már bemutatkozott, hogy a vizsgálatot elvégezze. Vele érkezett egy fiatal fiú, és végig mögötte állt az ultrahang képernyőjét vizsgálva. A főorvosnő – hangsúlyozottan mindenki így szólította – magyarázott a fiúnak a szerveimet vizsgálva, megállapította, hogy a húgyhólyag szépen tele van, és így tovább. Egy szó sem esett arról, hogy ki ez a fiú, miért van itt, és egyáltalán hozzájárulok-e, hogy bámulja a belső szerveimet. Egy munkadarabként feküdtem ott, ráadásul nagyon kellett fülelnem, hogy a fiúnak szóló magyarázatot és a nekem szóló kéréseket – forduljon meg, lélegezzen mélyet – el tudjam különíteni egymástól. A vizsgálat nagyon szakszerűen és alaposan zajlott, de egy pillanat alatt fosztottak meg emberi méltóságomtól.

A másik végletet is megtapasztaltam, amikor kíváncsiságból elmentem egy jósnőhöz. A bevezető beszélgetés alatt barátságosan elbeszélgetett velem, és a teljes szeánsz alatt nagyon szívélyes, barátságos volt. Érezhettem a csak nekem szóló személyes figyelmet és törődést, miközben nagyon gondosan megtervezett koreográfia szerint zajlott a jóslás. Az ókori ősök hagyományaihoz híven számos homályos pontot fogalmazott meg, köztük az egészségemre vonatkozóakat is. Kiderült, hogy a hasi szerveim a legsebezhetőbbek, és a betegségek közül a rák veszélyeztet a leginkább. Arra a kérdéseim ellenére sem kaptam, tanácsot, hogy mit tegyek ezután, mire kell a mindennapokban figyelnem. A szakszerűség és a gyakorlati használhatóság alig jelent meg a jósnő által megfogalmazottakban.

Az egyik oldalon szakszerűség, megalapozottság és ellenőrzött minőség az emberi érzések minimális figyelembe vétele mellett, a másik oldalon fokozott figyelem az emberi érzésekre, jóval nehezebben kiszámítható és nyomon követhető szolgáltatástartalommal. Pedig a saját egészségünk érdekében nekünk olyan szolgáltatásokra van szükségünk, ahol mi vagyunk emberként a középpontban és a szakmai tartalom is kiszámítható.