De most komolyan lefogyok!

Szerző: Anka1

A BLOG LEÍRÁSA

Sokadik próbálkozás utáni sokadik próbálkozásom. Nagy szükségem van rá. Most már valóban az egészség a tét! Talán könnyebb lesz, ha naponta leírom és naponta szembesülök a sikertelenséggel. Vagy éppen a sikerrel. ;-) Drukkoljatok nekem.

Látogatás: 321 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Negyedik, ötödik

2022.04.08.
Tegnap a negyedik nap volt, gyümölcsnap. Minden gyümölcsöt imádok, örömmel fogadtam. Hát, ez volt a legnehezebb eddig. Óriási mennyiségű mirelit eper, majd banán és kivi és alma... Kalóriában borzasztó jó volt (számolom), de estére majd elpusztultam egy rendes szalámis zsemléért. Életemben nem voltam ennyire éhes. Azért kitartottam, remélem, meglesz az eredménye. Mindenesetre a mai nap megkönnyebbülés lesz, fehérje. Azt hiszem, a reggeli gyümölcsöt inkább ki is hagyom...

Harmadik napom, a szent szénhidrát

2022.04.06.
Ez a nap nagyon könnyűnek tűnik, főleg, mert most nem is kívánom a szénhidrátot. Zsemle, majd talán pizza vagy főtt tészta következik. A tegnapi sült zöldség is könnyűnek tűnt, hát, enni könnyű is volt. De estére felpuffadtam, ennek összes kínos velejárójával. Tanulópénz: ha csak ezt eszem, akkor ebből csak kevesebbet szabad.

Elkezdtem! 90 nap?

2022.04.04.
Miután összeolvastam tücsköt-bogarat, azt hiszem, belevágok. Azt gondolom, talán a 90 napos diétát ki fogom bírni, de mellette azért számolom a kalóriákat is. Rosszabb napokon , ha rám tör a farkaséhség, csak azt nem eszem meg, ami elszalad előlem. Elképesztő mennyiségű kaját fel tudok falni. Rám férne egy laborvizsgálat is, tervben van. Beszélgettem egy mosolytalan dietetikussal, nagyon normális volt, szerintem jó tanácsokat adott. Igyekszem betartani a megbeszélteket. Egyetlen problémám van az egésszel: este itt lesz velem és lefogja majd a kezemet, amikor a hűtőajtót nyitogatom? Szóval, első nap, fehérjenap. Igyekszem minél egyszerűbben megoldani. Ne nagyon kelljen külön vacakolni miattam, és a családnak nem muszáj velem diétáznia. A terv a következő: reggeli kávé és banán volt, az ebéd a tegnapról maradt sült hús lesz, nyers salátával és üres húslevessel, vacsora ugyanez.

Kövérségem története

2022.04.01.
Családunkban mindig központi téma volt az étkezés. Hagyományos magyar konyhával, falusi, nagyon jól főző, sütő anyával és mamákkal. Az olyan étel, amiben nincs hús, az nem is étel. És egyél, egyél, vagy kinek akarsz tetszeni? Egészen az első gyermekem születéséig kilógtam a sorból. Kifejezetten sovány, iszonyúan rossz evő, utálkozós, válogatós, ám édesszájú gyerek voltam, és ezzel az őrületbe kergettem mindenkit. Minél jobban kényszerítettek, én annál inkább ellenálltam. A terhességem elején az 50 kilómból még fogytam is. Volt olyan nap, amikor 1 darab mandarin és fél túró rudi volt a napi kajám. Vagy volt olyan nap, amikor fél üveg cseresznyebefőtt, nem tudtam többet enni. Az ötödik hónap után a sopánkodó védőnő és az orvos úgy döntöttek, ez így nem mehet tovább. Kaptam valami gyógyszert, amitől sokat aludtam és éhes is lettem. 18 kilót szedtem fel, hiába mondták a tizennegyedik után, hogy most már elég... 62 kilóval jöttem ki a szülés után a kórházból, azt öt évig tartottam is. És az étvágytalanságom is a múlté lett. A második terhességem hasonló lefolyású volt, enni nem tudtam, a húst messziről kerültem, végül 11 kilót híztam, ebből 3 maradt rajtam. De a szülés után csokoládén és cukrászsüteményen éltem, ami aztán meg is látszott, a mérleg szerint már 76 kg voltam. Hirtelen felindulásból megvettem a Testkontroll című könyvet, és követtem az abban leírtakat. Egy év alatt 20 kiló ment le, különösebb fáradság nélkül. Nagyon élveztem az új alakomat, az új ruháimat, az elismerő pillantásokat. Elég sokáig tartottam ezt, miközben átlagosan étkeztem, nem diétáztam. Aztán egy betegség miatt elhagytam az edzéseket, akkor még úgy terveztem, hogy csak egy időre. Helyette sétát és úszást javasolt az orvos. Nem is tudok úszni. Később egy másik betegség és egy műtét várt rám, majd egy sokkal kényelmesebb munkahely, az ülőmunka aztán megtette a hatását. Meg az íróasztal mellett való eszegetés. Közben néha látott orvos, az egyik legyintett és azt mondta, hiú vagyok, ne foglalkozzak marhaságokkal. Később a másik letolt, laborba küldött, határértékeim voltak. Ő gyógyszert akart velem szedetni, ijesztgetett, én meg nem foglalkoztam vele. Akkor már 85 kg voltam. De jól éreztem magam, ettem, ittam, 20 kilométereket gyalogoltam, mindenhová felmásztam, mindent meg tudtam csinálni. Hát most már nem. Itt fáj, ott fáj. Ha eszem, szédelgek, ha nem eszem, még jobban. Valamit tennem kell.

Itt tartunk ma - a sokadik elhatározás.

2022.04.01.
93 kg. Ezt mutatta ma a gyűlölt, megbízhatatlan mérlegem. Már többször megfenyegettem, hogy le fogom cserélni. Udvariatlan tuskó. Az eddigi állomások: 50, 62, 70, 79, 83, 85, 90. Ezeket, főleg a számsor közepéig, évekig tartottam. De ma 93. Magasságom 162 cm, tehát a testtömeg indexem 35,44. A kilókat hosszú ideig gyűjtögettem, és nem aggódtam különösebben miattuk. Jól éreztem magam, és különben is, ha a k a r n é k , bármikor lefogyhatnék. Gondoltam én. Hát nem így lett. És kezdem nagyon érezni a hátrányait. Az hagyján, hogy nem szeretek tükörbe nézni, és időnként vásárolok egy nagyobb méretű nadrágot, de bizony itt is fáj, ott is fáj, nem is kicsit. Szeretnék csinosabb lenni, egészségesebb, és mivel nem vagyok fiatal, a hátralévő (remélem, jó sok!) éveimre szeretnék egy kellemes életminőséget elérni és fenntartani. Nem akarom az időmet orvosi várókban feszengve tölteni, nem akarok gyógyszereket szedni, nem akarok lemondani a mozgásról, a jövés-menésről. Tennem kell valamit, ha továbbra is túrázni akarok, felmászni mindenhová, futni az unokák után. Az évek alatt néha felbuzdultam, edzésre jártam, fogyókúráztam, sikerült is jó ideig tartanom. Jártam aerobicra, callaneticsre, spinningre. A testkontroll elveit követtem sokáig. Egy időben nem ettem húst és húskészítményeket. Aztán megváltoztak a körülmények. A futkosós munkahelyemből irodai munka lett, napi több óra autózással. Váratlanul fellépő egészségügyi problémák miatt abbamaradtak az edzések. De ez már a kövérségem története.