A szem betegségei - 4. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A szembe jutó idegen testek különböző sérülést okozhatnak, amelyek közül azonban csak a mész befreccsenése által okozott sérülést emlitjük, ami a mészoltásnál szokott előfordulni, mert ebben az esetben a gyors segítség nagyon fontos. Elsősorban el kell távolítani a szemből a mészrészecskéket, a szemet finom olajjal ki kell mosni, vagy ha olaj nincs, akkor cukoroldattal vagy vízzel is lehet, de nem egyszerűen lemosni a szemet, hanem sok vizzel állandóan mosni egy fecskendő segítségével. Minél gyorsabban jön a segítség, annál több a kilátás, hogy a szemet meg lehet menteni. Természetesen minél hamarabb orvoshoz kell fordulni.

   Apró idegen testek, por, korom, hamu stb. gyakran jutnak a szembe, a szemhéjak alá, többnyire a felső szemhéj alá kerülnek, a szem megvörösödik, könnyezik, fáj, stb. A tünetek az idegen test eltávolítása után gyorsan megszűnnek. Az idegen testeket a szemből természetesen minél gyorsabban el kell távolitani. Semmiképpen sem szabad a szemet dörzsölni, hanem a szemhéjat egy pálcikán kifordítani, az idegen testet megkeresni és letörölni. Ha nem sikerül, minél gyorsabban orvosi segítséget igénybevenni.

   A szem belsejének betegségei közül gyakori a szűrke hályog, aminek a lényege a szem lencséjének megzavarodásából áll, ugy hogy a szembogár nem feketének, hanem szürkének látszik. Innen a megbetegedés neve.

   A lencsét zavarossá teszik sérülések, de tompa ütés is a szemre. Továbbá a szem többféle betegségéhez csatlakoznak, leggyakrabban azonban a korral függ össze. Különösen cukorbetegeknél fejlődik ki korán a szürke hályog. Rendszerint lassan fejlődik, és sokszor évek telnek el, mig a szem látóképességét elveszíti.

   Kezelése csak operatív uton történhet, az át nem látszó lencsét a szemből el kell távolítani. Az operáció eredménye csaknem kivétel nélkül kedvező, komplikációk nagyon ritkák. A műtét után a lencse pótlására természetesen megfelelő szemüveget kell használni és pedig külön gyöngébb szemüveget a távolbanézésre, erősebbet a közelmunkához.

   A zöld hályog onnan kapta a nevét, hogy a szembogár zöldesen csillog az ilyen betegeknél. A betegség lényege az, hogy a szem keményebb, mint normális állapotban, a szemben a folyadék nyomása magasabb, a beteg heves fájdalmakról panaszkodik a szemben és a szem környékén, a szem látóképessége csökken, végül teljesen elvész. Ha azonban a szem belső nyomását sikerül csökkenteni, a fájdalom szűnik és a látóképesség visszatér. A rohamokra azonban gyakran következnek uj és uj rohamok, mig végre a szem teljesen megvakul.

   A gyógykezelés annál több sikerrel kecsegtet, minél hamarabb kezdődik. Vannak orvosszerek, amelyek a szembe cseppentve a nyomást csökkentik, ugyanilyen eredménnyel jár a szakértő által végzett massage is, de leghatásosabb a műtét, a szivárványhártyából egy kis darabkának a kimetszése. Evvel a műtéttel az akut esetek legtöbbjében gyógyulást lehet elérni.

   A szem ídegháríyájának megbetegedése legtöbbnyire általános megbetegedésekhez, szív, vese, vagy cukorbetegségekhez csatlakozik, és gyakran történik, hogy a szemorvos a szemtükörrel való vizsgálatnál diagnostizálja az általános betegséget, amelynek a szemben csak egy tünete mutatkozik. A kezelés természetesen elsősorban az általános megbetegedésre fordit figyelmet.

   Mindezek a betegségek csak szemtükörrel diagnostizálhatók, kezelésük csak a szakember munkája lehet, és éppen ezért ezekről a laikusnak nem is kell többet tudnia.

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Vidéky Richárd kórházi főorv.)