A gyomor betegségei

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

"A gyomorbajok jóformán az ember leggyakoribb betegségei közé tartoznak. Már csecsemőkorban lépnek fel emésztési zavarok és felléphetnek bármely életkorban. A gyomorbetegségek gyakoriságát elsősorban az a fontos szerep magyarázza, amelyet a gyomor a táplálék megemésztésénél játszik. A táplálék helytelen megválasztása, általában helytelen táplálkozás a legtöbb gyomorbajnak az oka, amellett azonban figyelembe kell venni azt is, hogy nagyon sok egyéb betegség jár a gyomorműködés kisebb-nagyobb zavarával.

A gyomorbetegségek leggyakoribb oka tehát a helytelen táplálkozás: tulgyakori és túlságos megtömése a gyomornak ételekkel és italokkal, az ételek erős füszerezése; tökéletlen rágás, zsiros, nehezen emészthető eledelek tömege, szeszes italok, az étkezési idő szabálytalan elosztása, mindez előbb-utóbb a gyomor megbetegedéséhez vezet.

De a tüdő, sziv, vese, avagy idegbetegségeknél sem ritkák a különféle gyomorzavarok, sőt megesik az is, hogy ezek a gyomortünetek olyan hevesen jelentkeznek, hogy elfödik az alapbetegséget. Ilyenkor árt legtöbbet a házi kuruzslás, diétákkal, füvekkel és egyéb háziszerekkel, holott az orvos az alapbetegséget kideritve, a gyomor részéről mutatkozó mellékes jelenségeket minden különös kezelés nélkül megszüntetheti.

A gyomorbetegségek tünetei leggyakrabban az étvágy romlásával kezdődnek, bár vannak gyomorbetegségek, amelyeknél az étvágy kórosan fokozódik. Ilyen például a gyomortágulás, a túlságos gyomorsavtermelés, a gyomorfekély stb. Gyakran panaszkodnak a betegek rossz szájizről, gyakran a nyelvet lepedék boritja, bár vannak olyan gyomorbetegségek is, amikor a nyelv egészen tiszta marad; ilyen például a gyomorfekély, vagy ideges gyomorbajok. További tünet nyomás és teltség érzése a gyomortájon, vagy fájdalom. Ez a fájdalom gyakran görcsös jelleget vesz fel: gyomorgörcs. Gyakori tünet a böfögés. Ennek az oka lehet, hogy a gyomorban rendellenes bomlási folyamatok vannak, amelyek kellemetlen szagú gázokat termelnek s amelyek a gyomrot egészen a kifeszülésig megtölthetik.

A gyomortartalom a normálisnál savanyúbb összetétele mellett beáll a gyomorégés érzése. A legtöbb gyomorbetegségnél előforduló tünet a hányás. Ez azonban nem minden esetben jelent mindjárt gyomorbetegséget, mert a hányást előidéző ágybéli központ izgalma, heves lelkirázkódtatások hatása alatt gyakran beáll a hányás anélkül, hogy a gyomornak bármiféle baja volna. Lehetnek olyan általános megbetegedések is, amelyek hányással járnak, anélkül, hogy a gyomor meg volna támadva és ezért a hányásból nem szabad mindjárt gyomorbajra következtetni. Viszont vannak gyomorbajok, amelyeknél a hányás egyáltalában nem lép fel.

Általában a gyomor megbetegedéseit három csoportba oszthatjuk, aszerint, hogy a gyomor működési zavarairól van-e szó, vagy a gyomor helyzete és nagysága változott meg, vagy pedig a gyomor fala beteg."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Hozzászólások (0)