• Évszázados tanácsok
    WEBBeteg blogja

    A gyomor betegségei

       "A gyomorbajok jóformán az ember leggyakoribb betegségei közé tartoznak. Már csecsemőkorban lépnek fel emésztési zavarok és felléphetnek bármely életkorban. A gyomorbetegségek gyakoriságát elsősorban az a fontos szerep magyarázza, amelyet a gyomor a táplálék megemésztésénél játszik. A táplálék helytelen megválasztása, általában helytelen táplálkozás a legtöbb gyomorbajnak az oka, amellett azonban figyelembe kell venni azt is, hogy nagyon sok egyéb betegség jár a gyomorműködés kisebb-nagyobb zavarával.

       A gyomorbetegségek leggyakoribb oka tehát a helytelen táplálkozás: tulgyakori és túlságos megtömése a gyomornak ételekkel és italokkal, az ételek erős füszerezése; tökéletlen rágás, zsiros, nehezen emészthető eledelek tömege, szeszes italok, az étkezési idő szabálytalan elosztása, mindez előbb-utóbb a gyomor megbetegedéséhez vezet.

       De a tüdő, sziv, vese, avagy idegbetegségeknél sem ritkák a különféle gyomorzavarok, sőt megesik az is, hogy ezek a gyomortünetek olyan hevesen jelentkeznek, hogy elfödik az alapbetegséget. Ilyenkor árt legtöbbet a házi kuruzslás, diétákkal, füvekkel és egyéb háziszerekkel, holott az orvos az alapbetegséget kideritve, a gyomor részéről mutatkozó mellékes jelenségeket minden különös kezelés nélkül megszüntetheti.

       A gyomorbetegségek tünetei leggyakrabban az étvágy romlásával kezdődnek, bár vannak gyomorbetegségek, amelyeknél az étvágy kórosan fokozódik. Ilyen például a gyomortágulás, a túlságos gyomorsavtermelés, a gyomorfekély stb. Gyakran panaszkodnak a betegek rossz szájizről, gyakran a nyelvet lepedék boritja, bár vannak olyan gyomorbetegségek is, amikor a nyelv egészen tiszta marad; ilyen például a gyomorfekély, vagy ideges gyomorbajok. További tünet nyomás és teltség érzése a gyomortájon, vagy fájdalom. Ez a fájdalom gyakran görcsös jelleget vesz fel: gyomorgörcs. Gyakori tünet a böfögés. Ennek az oka lehet, hogy a gyomorban rendellenes bomlási folyamatok vannak, amelyek kellemetlen szagú gázokat termelnek s amelyek a gyomrot egészen a kifeszülésig megtölthetik.

       A gyomortartalom a normálisnál savanyúbb összetétele mellett beáll a gyomorégés érzése. A legtöbb gyomorbetegségnél előforduló tünet a hányás. Ez azonban nem minden esetben jelent mindjárt gyomorbetegséget, mert a hányást előidéző ágybéli központ izgalma, heves lelkirázkódtatások hatása alatt gyakran beáll a hányás anélkül, hogy a gyomornak bármiféle baja volna. Lehetnek olyan általános megbetegedések is, amelyek hányással járnak, anélkül, hogy a gyomor meg volna támadva és ezért a hányásból nem szabad mindjárt gyomorbajra következtetni. Viszont vannak gyomorbajok, amelyeknél a hányás egyáltalában nem lép fel.

      Általában a gyomor megbetegedéseit három csoportba oszthatjuk, aszerint, hogy a gyomor működési zavarairól van-e szó, vagy a gyomor helyzete és nagysága változott meg, vagy pedig a gyomor fala beteg."

    (Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

     


   • Blog leírása

    Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.
    Látogatás: 659536 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés