A táplálkozás - A táplálék mennyisége

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

    "Az embernek könnyen módjában van a szükséges táplálékmennyiséget megállapítani, mert egyszerűen meg kell figyelnie, mennyi az a minimális táplálék, amely mellett testsúlya nem emelkedik és nem csökken. Általában az a szabály az irányadó, hogy ahány centiméterrel magasabb valaki egy méternél, annyi kilogramm a testének normális súlya. Ez persze csak átla­got ad, alacsony embereknél az igy nyert szám kisebb, magas embereknél pedig nagyobb a valóban normális testsúlynál.

Az egészség fenntartása szempontjából nagyon fontos kérdés, ki mennyit eszik, mert a fölösleges táplálékmennyiség egyáltalában nem kö­zömbös, hanem mindenképen káros, amint arról később szó lesz és ezért igye­kezni kell mindenkinek megtalálni azt az egyéni táplálékmennyiséget, amelyre az ő szervezetének szüksége van.

A dolog nem is olyan nehéz, mint ahogy látszik, elég, hogy ha egy ezer grammig működő levélmérleget állitunk a tányér mellé és rátesszük a tányért üresen, majd az étellel együtt és fel­jegyezzük a mennyiségét. Ha már most a testsúlyt mérlegen állandóan ellenőrizzük, egy-két hét alatt könnyen megállapíthatjuk azt a mennyiséget, amely mellett a test például súlyában növekedik. Ekkor elkezdjük a táp­lálék mennyiségét csökkenteni, mire elérkezünk ahhoz a határhoz, amikor a suly többé nem változik.

Ha a táplálék mennyiségének csökkentését még tovább folytatjuk, akkor a test súlyából veszíteni kezd (Ez a módja a leg­egyszerűbb és legkevésbé ártalmas fogyasztó kúrának!), így találjuk meg az okvetlenül szükséges táplálékmennyiséget. A méregetés nem olyan nehéz­kes, mint a leírásból látszik, néhány nap alatt a gyakorlat, a szemmérték megmutatja, mennyi az a táplálék vagy milyen sulyu az a kenyér, amit el akarunk fogyasztani.

A táplálék mennyisége mellett természetesen nagyon fontos a táplálék összetétele is. Az élelmiszerek közül tulajdonképen tápláléknak csak a fehérjét, a szénhidrátot és a zsírt szokták tekinteni; oxigén és viz van mindenütt, úgyszintén tápsók is vannak rendszerint ele­gendő mennyiségben és változatosságban a táplálékban."

(Az egészség enciklopédiája - dr. Madzsar József egyet. m. tanár)

Az egészséges táplálkozásról aloldalunkon mindent megtalál:

Fogyókúra, egészséges táplálkozás>>