Szépségápolás – A női test 3. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A kéz szépségének igen fontos kelléke, hogy a köröm is tiszta legyen és gondozott. A köröm ne legyen tullhosszu, de túlságosan rövid sem. A széle feleljen meg az ujj szélének, vagy ezt legfeljebb egy kevéssel haladja tul. A körömágyon se szakadások, se repedések ne legyenek. A köröm levágására görbült ollót kell használni, de ez ne legyen hegyes. A köröm szélének lesimitására körömráspoly szolgál. Városi nők körmük ápolását és gondozását manikűrökre bízzák. Ezt csak abban az esetben lehet helyeselni, ha a kézgondozással foglalkozó nők nemcsak ügyesek, hanem a tisztaság és egészségügy követelményeit is ismerik és követik.

A köröm ápolásához vizre, szappanra, körömkefére, körömvájóra és ollóra van szükség. A modern városi nők már nem tartják elégségesnek, ha körmük a természettől fogva rózsás színezetű, fényes és sima, hanem még mesterséges módon is kifényesítik, amit szarvasbőrrel való dörzsöléssel érnek el. Ezt kifogásolni már azért sem lehet, mert hiu fáradozás volna szembeszállni a divat hatalmával. Ámde ezen a határon tulmenni már azért sem ajánlatos, mert akkor a köröm fényessége természetellenesnek látszik. Sokan a körmüket citromlével, ecettel vagy valamely hígított ásványsavval dörzsölik, amivel a céljukat elérhetik ugyan, de gondolni kellene arra, hogy ezektől a környező bőr kiszárad és megráncosodik, ami határozottan megárt a kéz szépségének.
A köröm fényének fokozására a kereskedelemben többféle paszta van forgalomban. Legnagyobb részök karminnal pirosra van festve.

A köröm betegségei rendszerint a szervezet betegségeivel függnek össze. A vérbajosok körme gyakran érdes és törékeny. A köröm túlságos puhasága ellen csersavoldattal való beecsetetést szoktak ajánlani. A köröm fehér foltjainak megszüntetésére változatos szerek vannak használatban, de sikert tőlük várni nem lehet.

Nemcsak a kéz körmét kell ápolni, hanem a lábét is. A láb körmének legfőbb baja a rossz cipő nyomásától származik. Legsúlyosabb a benőtt köröm, amely leginkább az öregujjon keletkezik és igen nagy fájdalmat okoz. Megszüntetése legjobban sebészi műtéttel történhetik.

Ősszel és télen testünket gyakran fenyegeti a fagyás veszedelme. Ez legelőbb a szivtől legtávolabb eső helyeken jelentkezik, tehát a kézen, a lábon, az orron és a fülön. A fagyás létrejöttéhez nem okvetetlenül szükséges, hogy a hőmérő a fagyponton, vagy ezen alul álljon, mert vérszegény és rosszultáplált egyéneknek és általában olyanoknak, akiknek a fagyás iránt különös hajlandóságuk van, keze-lába olyankor is megfagyhat, mikor a hőmérő még néhány fokkal a fagyponton felül áll.

Bár a fagyásnak háromféle fokát szokták megkülönböztetni, kozmetikai szempontból mégis csak az elsőfokú fagyásnak, tudniillik a gyulladásos bőrpirosságnak van fontossága. Mivel igen sok kellemetlenséget okoz és pedig elsősorban égető érzést, fájdalmat és a melegben fokozódó gyötrő viszketést, minden igyekezetünkkel azon kell lennünk, hogy keletkezését lehetőleg megelőzzük. Nem szabad bevárni, mig ránkköszönt a kemény tél, hanem hordjunk már a nyár végétől fogva kényelmes és bő keztyüt; de ne csak az utcán, hanem már otthon is a háziteendők végzése közben. Hűvös, vagy hideg időben keztyü nélkül még a különben legszebb kéz is hamar vörös, sőt szederjes lesz. A cipő is bővebb és kényelmes legyen és ne szoritson. A gyapjúból való harisnya se legyen szük. A hidegből erősen fűtött szobába való átmenetnek mindig fokozatosnak kell lennie. A fagyás ellen való védekezés céljából a kezet és lábat edzeni kell. Erre legjobb a hideg vizzel való lemosás és dörzsölés. Jó, ha a kezet bedörzsölik kis glycerinnel, vagy citromlével, vagy pedig 2 rész kámforolajból és 20 rész lanolinból álló kenőccsel.

Az orrot és fület fagyás ellen legjobban kellő testedzéssel lehet megvédelmezni.

Vörös és duzzadt kezet naponkint reggel és este 3-4 percig olyan meleg vizben kell fürdetni, ahogy az ember csak elbirja. A jól megtörülgetett kezet kissé meg kell masszálni olyan irányban, mintha az ember a keztyü ujját húzogatná. Ugy a kéznek, mint a lábnak jó a diófalevél főzetéből készült fürdő is. Szoktak 3%-os bórsavas oldattal, 2%-os timsós oldattal, vagy ólomvizzel való borogatást is használni. Jó háziszer a meleg asztalos-enyv. A viszkető érzést csökkenti a kámforos kenőcs. Kézfürdőnek a cserfakéreg főzetét is ajánljuk. Néha sikerrel jár az ichthyollal való beecsetelés is. Helyette a thigenolt és a thiolt is lehet használni. A fül fagyását gyakran megjavitja az ichthyolpaszta. Ha a felsorolt kezelési módok eredménytelenek maradnának, meg lehet próbálni a kvarclámpával való kezelést is."

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)

Néhány témához kapcsolódó cikk a WEBBetegen:

A köröm betegségei>>

Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?>>

Árulkodó körmök - A körömhibák jelentése>>

Fagyási sérülések és kihűlés>>

Mit tegyen és mit ne tegyen fagyási sérülés esetén?>>