Szépségápolás - A haj ápolása 6. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

Hajeltávolitás (szőrtelenítés)

   "E helyütt kell még röviden megemlékeznünk a hajtúlképződésről (hypertrichosis) is, amely egyike a legkellemetlenebb kozmetikai fogyaté­kosságoknak és abban nyilatkozik meg, hogy némely felnőtt fiatal leány felső ajkán apró pelyhedző szálak jelennek meg. Öregebb nőknél ez a tünet majdnem rendesnek mondható, csakhogy ezeknél a szőrszálak nemcsak a felső ajkon láthatók, hanem az áll tájékán, sőt az arcon is. Olyan embert, akinél a szőrzet túlságosan ki van fejlődve, Wiedersheim freiburgi tanár „szőrös ember"-nek, vagy ,,kutyaember"-nek nevezi. Ilyen volt például Jeftichjev András, az orosz származású kutyaember és fia Fedor, nem­különben a hátsóindiai származású Své-Maong és leánya Maphoon. Teljesen kifejlődött nagy szakálla és bajusza volt Pastrana Júliának, a hires amerikai táncosnőnek is.

Fiatal nők a kellemetlen szőrszálaktól ugy akarnak megszabadulni, hogy azokat egy-egy erőteljes rántással, vagy pedig csíptetővel kihúzzák. Ez teljesen meddő fáradozás, mert a kihúzott szálak helyén csakhamar ujak nőnek, sőt az uj szálak erőteljesebbek lesznek, mint az előbbiek voltak. Borotválkozás után a szálak durvábbak és sötétebb árnyalatuak lesznek. Tehát ez az eljárás sem célravezető. Sokan a 30%-os perhydrollal törek­szenek a szálakat elhalványítani. Elvileg ezt nem lehet helyteleníteni, de tudni kell, hogy a perhydrol a bőrt is halvánnyá teszi és fel is marja. Az ókorban tüzes dióhéjjal pörkölték le a fölösleges szálakat. Ez a szokás még napjainkban is megvan, de ilyen módon csak az alszáron, néhai a karon és a hónaljban lévő szálakat távolítják el.

A vegyi szerekkel való szőreltávolitás nagyon el van terjedve, ámbár kétségtelen, hogy keveset ér, mert hiszen eredménye múlékony és csak 2-3 napig tart. Ilyen például a török szőrvesztő, az úgynevezett Rhusma Turcarum és a báriumszulfid. Az eljárás igen egyszerű. A vizzel készült pépet a kivánt helyre kenik és néhány perc múlva leszedik, langyos viz­zel jól lemossák és gondosan megtörölgetik. A száraz arcot most be lehet kenni kis lanolinnal, vagy Cold-Creammel és utána kis púdert is lehet használni. Mivel a szőrtelenítő szerek néha izgatják a bőrt és gyulladást is okozhatnak, előbb kis helyen ki kell őket próbálni.

A hajszálat gyökerestül és biztosan elpusztítani csakis elektrolizisszel, azaz villamos oldással, villamos bontással lehet. Ezt az eljárást Amerikából hozták 1845-ben és vele sok eltitkolt néma szenvedéstől szabadultak meg azok az ártatlan nők, akiket ez a kozmetikai fogyatékosságuk a legnagyobb kétségbeesésbe kergetett. Nagy előnye, hogy teljesen ártalmatlan. Hátránya, hogy igen nagy türelmet kiván nemcsak a beteg, hanem az orvos részéről is. Néha a szálak eltávolítása után a szőrtelenített területen kis csalánkiütés és égető érzés jelentkezik, ez azonban csak néhány óráig tart, kis púderrel, vagy hűvös borogatással megenyhíthető.

Sokan a Röntgensugarakkal való szőrtelenitést is javasolják. Ez nem ajánlatos, mert bőrgyulladást okozhat, amely eltorzítja a bőrt, de ettől eltekintve is némely ember szervezetének kórosan fokozott érzékenysége, összeférhetetlensége van a Röntgensugarakkal szemben."

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)

Szőrtelenítés - A módszerekről orvosi szemmel>>