Tejtermékek és kezelések

Blog: Rák, leves és egyéb finomságok - Szerző: Van Holnap! Zsakos Alapitvany

A has és a medence besugárzása, valamint egyes kemoterápiás kezelések alatt ajánlottak bizonyos étrendi változtatások. A kezelések hatására a gyomor és a bélrendszer rendkívül érzékennyé válhat, így bizonyos ételek irritációt okozhatnak. Leggyakrabban ilyen problémát a tej és a tejtermékek válthatnak ki, melynek tünetei az étel elfogyasztása után az erős görcsökkel járó, súlyos hasmenés.

Érdemes már a kezelések elkezdésével egyidőben átállni laktózmentes termékek fogyasztására, így megelőzhető a komolyabb mellékhatások kialakulása, de a már kialakult érzékenység esetén is alkalmazhatók ezek a termékek. Ma már a nagyobb áruházakban nem csak laktózmentes tejet, hanem tejfölt és joghurtot is lehet kapni, amik ételek készítéséhez is felhasználhatók. Amennyiben így sem szűnnek a tünetek, érdemes a kezelések ideje alatt minden tejterméket, így a laktózmentest is kizárni az étkezésből.

Egyes ételek készítésénél, mint például a krumplipüré, krémlevesek, a tejtermékeket helyettesíthetjük ízesítés nélküli speciális tápszerrel, így nagyon finom, igazán tápláló, a beteg szervezet számára nagyon jól hasznosítható ételt adhatunk.