Mellékhatások II. - hányinger

Blog: Rák, leves és egyéb finomságok - Szerző: Van Holnap! Zsakos Alapitvany

A kezelések hatására fellépő hányinger vagy hányás nagyon megkeserítheti a beteg mindennapjait. Hányinger esetén csökkenhet az étvágy, hányás esetén pedig a tápanyagok felvétele. Sokszor a legnagyobb problémát az okozza, hogy a beteg félelmében nem eszik inkább, nehogy hánynia kelljen. A tünetek kezdetekor, és enyhébb esetben nagyon hatékonyak lehetnek bizonyos házi praktikák.

- Ilyenkor könnyű ételek fogyasztása javasolt, mint például keksz, joghurt, főtt burgonya, rizs vagy sült csirke, amik nem viselik meg a gyomrot.

- Inkább kevesebb fűszert használjunk az ételek elkészítésekor, mert a túl sok fűszer, a sok zsír, vagy a nagyon édes étel erősítheti a tüneteket.

- Mivel ebben az esetben is nagy gond az étvágytalanság, jó, ha mindig kéznél van valamilyen könnyű ropogtatni való, amit azonnal el tud fogyasztani, ha esetleg kedve van bekapni néhány falatot.

- Ha a hányinger és a hányás mellett egyáltalán nem tud enni a beteg, akkor a fő étkezések pótlására adjunk tápszert. Ezekből naponta akár 4-5 adag is fogyasztható ha szükséges. Segítségükkel megfelelő mennyiségű táanyag jut a szervezetbe, ezzel megelőzzük a nagy fokú fogyást.

- Jó hatásúak lehetnek a hideg, tejes vagy joghurtos turmixok, amik szintén enyhíthetik a tüneteket, és tápanyagban is gazdagok.

- Jó hányinger csilapító gyógynövény a gyömbér. Teaként, vagy ételbe adagolva is fogyasztható.