• Korai magömlés - okok és technikák

    Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, és a hüvelybe hatolás előtt, illetve azt követően rövid időn belül, a partner kielégülése előtt következik be a magömlés.

    A téma cikkei

    3/1 Mikortól beszélünk korai magömlésről? és A korai magömlés okai
    3/2 A korai magömlés kezelési lehetőségei
    3/3 Tények és tévhitek a korai magömlésről

    A korai magömlés fogalma viszonylagos. Viszonylagos, mert egy percek alatt bekövetkező magömlés sem okoz semmi fennakadást a kapcsolatban, amennyiben a partnernek ez idő alatt orgazmusa volt, ám egy hosszú idő után bekövetkező ejakuláció is lehet az adott partnerhez képest korai, ha annak orgazmusa később következik be. Bővebben: Mi számít korai magömlésnek?

    A korai ejakuláció komoly problémát jelenthet a párkapcsolatban. Ha az ejakuláció a partner orgazmusa előtt következik be, ő kielégítetlen maradhat és sértődötté válhat, ami a partnerek közötti feszültség forrása lehet.

    Hirdetések

    A folyamat megértéséhez tudni kell, hogy a magömlés a makk mechanikus ingerlésének hatására következik be, amely akár merevedés hiányában, vagy részleges merevedés esetén is bekövetkezhet felfokozott ingerületi állapot hatására. A korai magömlés lehet eredendően meglévő (amikor a férfinak már a legelső nemi aktusa közben is korai magömlése volt), illetve utólag kialakult (ha a férfi életében a szexuális együttlétek többségében nem következett be a korai ejakuláció).

    A korai magömlés okai

    A korai magömlés leggyakoribb oka egyértelműen pszichés. Viszonylag gyakran fordul elő serdülőknél, esetleg fiatal felnőtteknél tapasztalatlanságukból adódóan, amit tovább fokozhat a helytelen nevelés, a nemi élet helytelenségét, bűnösségét hangoztató szülői hozzáállás. Hozzájárulhat a felfedezéstől, a partner teherbe ejtésétől, a nemi úton terjedő betegségektől való félelem.

     Érettség és ismeret


    A nemi élet örömtelisége jelentős mértékben függ az egyén szexuális ismereteitől, testi és lelki érettségétől, önismeretétől, gátlásaitól, a partner felkészültségétől, de társadalmi, kortársi elvárásoktól is. A szexuális viselkedést ugyanúgy tanulni illetve tanítani kell, kellene, mint az étkezést, járást, olvasást. Bár maga a funkció mindkét nemnél működik - férfiaknál többnyire spontán örömérzés is kíséri az ejakulációt (magömlést), míg nőknél hosszas tanulási, érési folyamat eredménye az orgazmus - a kölcsönösen kielégítő, örömöt okozó szexuális élet még számtalan egyéb tényezőtől (ismeretanyag, tapasztalatok, érzelmek) függ...
    Tudjon meg a témáról többet a WEBBetegen!

    Hasonló aggodalmak felnőttkorban is megmaradhatnak, amit a kapcsolati problémák és a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos szorongás, a teljesítmény-szorongás (főként új partnerrel való első néhány együttlét alkalmával) is növelhetnek. A pesszimizmus, és az együttlétekkel kapcsolatos negatív gondolkodás (pl.: “Úgyse fogom kibírni!")tovább ronthatja a tüneteket.

    A korai magömlés társulhat kezdődő merevedési zavarhoz. Ilyenkor a páciens a gyengülő merevedést fokozott koncentrációval próbálja fenntartani illetve erősíteni, és ennek a fokozott ingerületi állapotnak a hatására következik be hamarabb a magömlés.

    A korai magömlés hátterében ritkán húzódik meg testi ok, a nemi szervek gyulladásai (például prosztatagyulladás) vagy idegrendszeri rendellenességek szóba jöhetnek.

    Kezelési lehetőségek

    Ha ismert, vagy bebizonyosodik a kiváltó ok (például gyulladás), annak kezelése a korai magömlést is megszünteti. Ugyanígy a kezdődő merevedési zavar megfelelő kezelése is megoldja a problémát. Nehezebb a helyzet az eredendően fennálló korai magömléssel, mert ebben az esetben a páciens magatartása és idegrendszere erre a mintázatra “állt rá", ám ilyenkor is adódnak lehetőségek.

    A kezelés egyik lehetséges módja az ingerület csökkentése. Ez történhet óvszerrel is, mivel az csökkenti a makkot ért ingerek intenzitását, valamint történhet érzéstelenítőt tartalmazó krémek ill. spray-k használatával. A közösülés előtt érzéstelenített makk nem továbbítja a fizikai ingereket, ezért a magömlés csak később, az érzéstelenítő hatásának elmúltával következik be.

    Korai magömlés: mítoszok és tények

    Betegség-e a korai magömlés? Veleszületett képesség-e a "visszatartás"? Tények a korai magömlésről

    A kezelés első állomása az orvosi vagy szexológiai rendelő, ahol az orvos, vagy terapeuta elmagyarázza a párnak a korai ejakuláció mechanizmusát, és egyszerű tanácsokkal szolgál, segít a lehetséges nevelésből, szorongásból adódó okok feltárásában. Sokszor akár a korai magömlés hátterében álló gondolatok, félelmek és szorongás partnerrel és/vagy kezelőorvossal történő megbeszélése is javít a helyzeten.

    A korai magömlés kezelésének alapja azonban a jó partnerkapcsolat, a megértő és segítőkész szexuális partner, ez fokozottan igaz pszichés eredet esetén.

    Fő az optimizmus!

    A szexuális együttlét előtt fontos “rendet tenni" a páciens saját gondolatai között, és optimistán, pozitívan hozzáállni az elkövetkező aktushoz. A megfelelő időben történő magömlés következő állomása az előjáték megfelelő elnyújtása.

    Ez ugyan a magömlést nem késlelteti, de a partnert magasabb izgalmi állapotba hozza, így a partner rövidebb idő alatt válik képessé az orgazmus elérésére. Mindezen túl a gyengéd, és idejében is megfelelően hosszú előjáték a szexuális kultúra egyik alapja.

    Az előjáték (és esetleg az önkielégítés) során a férfi igyekezzen megfigyelni az ingereket: melyek azok, amik nagyobb izgalomba hozzák, és mik azok, amik kevésbé. A szexuális ingerlés során ugyanis van egy szakasz, nagyjából a magömlés bekövetkezte előtt 20-30 másodperccel, amikor a férfi érzi, hogy az ejakuláció be fog következni. Ekkor még - az ingerlés megszüntetésével - lehetőség van arra, hogy ne következzen be a magömlés. Az ingerlést tovább folytatva az ejakuláció előtt van egy 4-8 másodperces elkerülhetetlenségi szakasz, amikor már sehogyan sem akadályozhatjuk meg a magömlést. Ilyenkor beindul az ejakuláció szimpatikus idegrendszer által vezérelt reflexfolyamata, ami ilyenkor mindig végigfut.

    Tippek, technikák

     A szex hatása lelkivilágunkra


    A harmonikus szexuális élet a mentális egészség szempontjából is lényeges tényező. A jó szex magabiztossá tesz, javítja a belső kisugárzást, segíti a valós, pozitív testkép kialakulását és megtartását...
    Tudjon meg többet a témáról a WEBBetegen!

    Az együttlét során a közösülés alatt is megfigyelhetőek a fent leírt szakaszok. Ha a férfi az előrejelzési szakasz bekövetkeztét jelzi, akkor lehetőség van a közösülés megszakítására, majd az izgalmi állapot enyhülése után (egyénileg változó, kb. 30-60 másodperc) annak folytatására. Ez a megszakításos módszer kiegészíthető és hatékonyabbá tehető az ún. "elszorításos technika" alkalmazásával.

    Ennek lényege, hogy az előrejelzési szakasz során nem csak az ingerlést szüntetik meg, hanem a hímvessző alsó oldalán, ahol a makk peremének vonalában aránylag erősen, néhány másodpercig megszorítják a hímvesszőt.

    Az eljárás azért hatásos, mert ezen a helyen vezetnek azok az idegpályák, melyek a magömlésért, illetve annak blokkolásáért felelősek. Ha megfelelő helyre, megfelelő időben, és megfelelő erőséggel alkalmazzák az elszorítást, bármelyik férfinál működő biológiai reflexműködést indítanak be, mely biztosan leállítja a korai magömlést az elkerülhetetlenségi szakasz előtt. Az elszorításos technika akár többször egymás után is alkalmazható.

    Káros hatása nincs, leszámítva, hogy amennyiben későn, az elkerülhetetlenségi szakaszban próbálkoznak vele, kellemetlen, éles érzés mellett következik be a magömlés. Az elszorításos technikát célszerű előbb kézzel történő ingerlés során pontosan elsajátítani, majd utána alkalmazni közösülés során.

    A megfelelő pozíció is sokat számíthat

    A “kezelés" hatékonysága tovább fokozható, ha a pár a férfi számára kevésbé ingerlő testhelyzetet választ a közösülés során, amíg ki nem alakul a magömlés megfelelő kontrollja. Célszerű olyan testhelyzetet választani, melyben kevés a lehetőség a dinamikus mozdulatokra. Mindenképp kerülendőek az olyan pozíciók, melyekben a férfi teljes felsőteste ritmusosan mozog.

    Sok esetben az segíti elő a férfi ellazulását, ha a nőé a domináns szerep, és ő határozza meg a közösülés ritmusát. Ilyenkor a férfi teljes mértékben az ellazulásra és magömlésének késleltetésére figyelhet, miközben szóban finoman utasíthatja partnerét a helyes vagy helytelen mozdulatokra.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amennyiben a páciens a fent leírt módszerek alkalmazását visszautasítja, vagy egyszerűen nem eredményes, szelektív szerotonin visszavétel gátló gyógyszerek (fluoxetin, paroxetin, sertralin) alkalmazása válhat szükségessé az ejakuláció késleltetésére. Adagolásuk történhet naponta, vagy az együttlét előtt kb. egy órával.

    Ezen szerek azonban néha a libidót is csökkentik, így használatuk valóban csak akkor indokolt, ha a kezelés egyéb módjai nem vezettek célra. Esetenként a korai ejakuláció hátterében súlyos pszichológiai probléma áll, melynek megoldásában pszichoterápia jelentheti a megfelelő segítséget. A fenti módszerek következetes alkalmazásával és a párok mindkét tagjának közreműködésével a korai magömlés szinte valamennyi esetében jelentős javulás és szexuálisan kiegyensúlyozott partnerkapcsolat érhető el.

    (WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Vaginizmus? - Mit lehet tenni?

    A szexuális zavar igazi kiváltó okának hátterében leggyakrabban lelki tényezők állnak.

    Köhögés és köpetürítés

    Fontos információkat árul el a légutak állapotáról és súlyosabb betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

    Hogyan előzhető meg a fogak sárgulása?

    Egy kis odafigyeléssel fogaink épségét és színét egyszerűen megőrizhetjük.

    Hogyan kezelhető a bütyök?

    Mikor beszélhetünk bütyökről? Mikor alakulhat ki ez a lábdeformitás? Mit tehetünk ellene?

   •  

    Hozzászólások (12)
    Írta: Öreg
    Sokan elfelejtik, hogy a nőt kielégíteni, nem csak egyféle módon lehet. Aki egy kicsit "tapasztaltabb" a témában, és tudja, hogy mennyi ideig bírja, akkor az orális izgatás legvégén "befejezve", nem probléma a korai(bb) magömlés. Ezért csodálkozom, miért problémáznak ezen ennyien.

    Írta: GyorsVendég
    Kedves "Attila"! Légy szíves olvasd el újra a hozzászólásomat, mert úgy látszik, hogy nem értetted meg teljesen. Rólad is írtam benne :)

    Írta: GyorsVendég
    Sziasztok! Több helyen olvasgattam már a témában de sehol nem találtam használható információt. Persze azt az egyet leszámítva, hogy forduljunk szakemberhez. Én is szenvedek a korai magömlés miatt és minden vágyam, hogy sikerüljön eljuttatnom a páromat a csúcsra. Tapasztalatok szerint a cikkben leírt elszorításos, megszakítós, gyógyszeres-kenőcsös-sprays megoldások kényelmetlenné, nehézkessé teszik az együttlétet és elveszik a spontán szex élményét is. Sajnos mindenhol csak részinformációkat találok és egy halomnyi reklámcélú hozzászólást, amik könyveket meg bogyókat akarnak eladni. Még nem tudom, hogy mit tegyek, de biztos, hogy nem fogok ész nélkül belekezdeni semmilyen módszerbe, amíg nem beszéltem szakemberrel. Szerintem is valahol a pszichében lapul a probléma forrása. Van egy olyan érzésem is, hogy a párommal fejlesztenem kell a szexuális kultúránkat (hosszabb előjáték, stb.). Úgy érzem, mintha az egész olyan lenne, mint egy feszesre kifeszített íj: ha ebben az állapotban elengeded (nincs vagy rövid előjáték), akkor a nyílvessző azonnal elrepül, jó messzire... ha viszont szép lassan engeded le (hosszabb előjáték), akkor nem vagy jobban irányíthatóan repül el a megfelelő pillanatban. Nem vagyok orvos és lehet, hogy a példa sem teljesen jó, de most csak ez jut az eszembe. Én úgy érzem, hogy nálunk az előjáték rövidsége, az alkalmakra való erős vágyakozás lehet az egyik gond. Azok alapján, amiket olvastam a neten, már felbátorodtam és biztos, hogy szakemberhez fogok fordulni, ezt tartom a legjobb megoldásnak.

    Lapozzon a hozzászólások között!