• Migrén és fájdalomcsillapítás - Hat a születendő gyerekre?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak. Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától .

    Közel 70 ezer terhes nőre kiterjedt vizsgálatukban nem találtak kapcsolatot norvég kutatók a triptánoknak nevezett migrén elleni szerek és a születési hibák kockázatának növekedése között.

    Hirdetések

      A "leg" ételek terhesség idején
    Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe.
    A "leg" ételek terhesség idején >>
    Ugyanakkor a szülés közbeni erőteljes vérzés kockázatának enyhe emelkedését, valamint szülés után a méh nehezebb összehúzódását állapította meg a tanulmány azoknál, akik várandósságuk alatt ezeket a szereket szedték.

    A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak.

    Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától - vélekedtek a Headache című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban az Oslói Egyetem munkatársai.

    Milyen rendellenességek jelentkeztek a nőknél?

    A vizsgálatban szereplő közel 70 ezer nő mintegy 2 százaléka, 1535 fő használt triptán hatóanyagot várandóssága alatt, közülük 373 pedig már teherbe esése előtt is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Születési hibák átlagosan 5 százalékos gyakorisággal jelentkeztek az állapotosságuk idején gyógyszert nem szedők és a gyógyszert szedők csoportjában is. Azoknál, akik korábban is szedtek ilyen szereket, enyhén emelkedett kockázatot találtak, náluk 6 százalékban fordultak elő ilyen problémák.

    A jelentősebb születési hibák - a végtagok vagy a belső szervek rendellenessége - mind a három csoportban azonos gyakorisággal bukkantak fel, százból átlagosan három szülésnél.

    Gyakrabban jelentkezett azonban a méh összehúzódási zavara és komolyabb vérzés szülés közben azoknál, akik terhességük második vagy harmadik trimeszterében triptánt szedtek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mit használhatok allergiás tünetek ellen, ha várandós vagyok?

    Várandósság alatt, ha csak lehet, inkább nem szedünk gyógyszereket, ám vannak olyan állapotok, amikor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer szedése vagy mellőzése jelent-e nagyobb kockázatot. Arról, hogy mivel enyhíthetik biztonságosan a kismamák az allergiás panaszaikat, dr. Augusztinovicz Monika, allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    A migrént provokáló tényezők

    Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Születési rendellenességeket eredményezhet, ha a kismama alkoholt fogyaszt

    Egy új tanulmány szerint a terhesség első harmadában is sok alkoholt fogyasztó nők gyermekei nagy eséllyel szenvednek valamilyen születési rendellenességben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA