Migrén és fájdalomcsillapítás - Hat a születendő gyerekre?

MTI
megjelent:

Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától, köztük a legkorszerűbbnek számító triptánoktól is.

Közel 70 ezer terhes nőre kiterjedt vizsgálatukban nem találtak kapcsolatot norvég kutatók a triptánoknak nevezett migrén elleni szerek és a születési hibák kockázatának növekedése között. Ugyanakkor a szülés közbeni erőteljes vérzés kockázatának enyhe emelkedését, valamint szülés után a méh nehezebb összehúzódását állapította meg a tanulmány azoknál, akik várandósságuk alatt ezeket a szereket szedték

A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak. Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások terhességük ideje alatt, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától - vélekedtek a Headache című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban az Oslói Egyetem munkatársai.

Milyen rendellenességek jelentkeztek a nőknél?

A vizsgálatban szereplő közel 70 ezer nő mintegy 2 százaléka, 1535 fő használt triptán hatóanyagot várandóssága alatt, közülük 373 pedig már teherbe esése előtt is.

Születési hibák átlagosan 5 százalékos gyakorisággal jelentkeztek az állapotosságuk idején gyógyszert nem szedők és a gyógyszert szedők csoportjában is. Azoknál, akik korábban is szedtek ilyen szereket, enyhén emelkedett kockázatot találtak, náluk 6 százalékban fordultak elő ilyen problémák.

A jelentősebb születési hibák - a végtagok vagy a belső szervek rendellenessége - mind a három csoportban azonos gyakorisággal bukkantak fel, százból átlagosan három szülésnél.

Gyakrabban jelentkezett azonban a méh összehúzódási zavara és komolyabb vérzés szülés közben azoknál, akik terhességük második vagy harmadik trimeszterében triptánt szedtek.

(MTI)

A "leg" ételek terhesség idején
Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe.
A "leg" ételek terhesség idején >>

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.