• Stresszérzékelés elektronikusan

    Szerző:
    WEBBeteg

    Svájci kutatók olyan elektronikus stresszérzékelők kifejlesztésén fáradoznak, amelyek képesek lesznek észlelni a mindennapjainkban jelentkező stressz szintet.

    A svájci ETH-Zürich Elektronikai Kutatólaboratórium munkatársai által kifejlesztett stresszérzékelő készülék azzal a céllal jött létre, hogy idejében észlelhető legyen a fokozódó feszültség, és ezzel megelőzhető legyen a kiégés vagy akár a depresszív állapotok kialakulása.

    Hirdetések

     Stressz teszt
    Tesztelje magát, mennyire stresszes Ön!  Stressz teszt>>
    Bert Arnich, Cornelia Setz, Gerhard Tröster és munkatársaik abból indultak ki munkájuk kezdetén, hogy a stressz is egy egészséges emberi reakció, amit külső ingerek váltanak ki. Rövidtávon a stresszreakció abban segít szervezetünknek, hogy alkalmazkodni tudjon a stresszt kiváltó tényezőhöz. A bajok akkor kezdődnek, amikor nincs idő arra, hogy a szervezet visszaálljon, és a stresszes állapot hosszabb időn át fennmarad. Az ilyen tartós stresszes helyzetek akár olyan hátrányos folyamatokat is előidézhetnek, mint a mentálhigiénés, illetve a szív és érrendszeri panaszok kialakulása.

    A munkához köthető egészségügyi panaszokat kialakító okok között a stressz a második helyet foglalja el az Európai Unió felmérései szerint. A kutatók éltal kifejlesztett mérőműszer az olyan, a stressz szint megemelkedését jelző fizikai tüneteket érzékeli, mint amilyen a bőr vezetőképességének megváltozása az ujjbegyekben, a szívverrés és a légzés szaporaságának megváltozása, illetve a nyálban mérhető stresszhormon, a kortizol mértéke. Ezek mellett a kutatók a kísérletek során mérték még a végtagmozgás változásait és a testhelyzet megváltoztatásának gyakoriságát is ülő helyzetben.

     Ezek a cikkek és érdekelhetik Önt
   • A stressz felel a szívrohamokért
   • A munkahelyi stressz
   • Hormonnal a stressz ellen?
   • Túl sokat stresszelünk
   • A stressz a hirtelen szívhalál fő oka
   • Szavakkal a stressz ellen
   • A hőháztartás zavarai
   • A fáradékonyság
   • A depresszió kialakulásának okai
   • A kifejlesztett mérési eljárás az esetek 73-83%-ában pontosan képes volt meghatározni a megfigyelt alany stressz szintjének megemelkedését, az eltérések a mérés módszerétől függően változtak – pl. az alacsonyabb pontosság a testhelyzet megváltoztatásának adatainak figyelmbevételével mutatkozott, míg a bőr vezetőképességének megváltozásával diagnosztizált stresszes állapot jóval gyakrabban bizonyult helyesnek.

    A kísérletek során használt szenzorok persze még nem kifejezetten kényelmesek, így a mindennapokban kevésbé használhatóak jól, de a svájci szakemberek már azon fáradoznak, hogy egy zokniban elrejthető érzékelővel hasonló pontossággal megfigyelhető legyen a stressz mértékének változása – és így, a napi szinten rögzített adatok alapján az orvosok és az egyének is időben cselekedhetnek a stressz okozta betegségek kialakulásával szemben.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Munkahelyi stressz - Megalázás és kiközösítés

    Stresszhelyzetbe bárhol, bármikor kerülhetünk. Az, hogy ezekben a szituációkban hogyan cselekszünk, függ attól is, hogyan tudunk megküzdeni az adott helyzettel, mennyire bízunk önmagunkban, saját erőnkben, saját döntéseink helyességében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA