• Okozhat szívleállást a sportolás?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kamaszoknál a leggyakrabban genetikai eredetű rendellenesség vagy szívizomgyulladás okozza az azonnali szívhalált, azoknak a szülőknek különösen oda kell figyelniük gyermekük kardiológiai kivizsgálására, akiknek a családjában már előfordult szívinfarktus vagy azonnali szívhalál.

    Egy szívleállásból, egy tragikus szívhalálból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes - áll a Magyar Kardiológusok Társaságának pénteki közleményében.

    Hirdetések

    A közlemény hangsúlyozza: a sport nemcsak a szívbetegségek megelőzése, a túlsúly elkerülése szempontjából fontos, hanem - orvosi kontroll mellett - még ismert szív- és érrendszeri betegség mellett is ajánlott.

    Minden esetben orvoshoz kell fordulni

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A dokumentum szerint minden esetben orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a gyerek valamilyen fokozott igénybevétel, például egy tornaóra vagy edzés hatására elveszti az eszméletét.

    A kardiológusok szerint nemcsak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak, különösen a tornatanároknak, edzőknek is felelőssége, hogy megtegyenek mindent a tragédia elkerüléséért.

    Mogyorósy Gábor, a társaság gyermekkardiológiai szekciójának elnöke szerint járvány idején fokozottan figyelni kell a gyanús jelekre, mivel a magas lázzal járó vírusfertőzés szívizomgyulladást is okozhat. Ezért ilyenkor a háziorvosnak is jobban kell ügyelnie, ki kell derítenie, hogy a fiatal felgyorsult szívdobogását, fáradékonyságát csak a vírusfertőzés okozza, vagy esetleg valamilyen szívprobléma van a háttérben.

    Az első négy-öt percben megelőzhető az agykárosodás

    A közlemény felhívja a figyelmet: az első négy-öt percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, a tizedik percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása. A tizedik perc után már minimális az életben maradás esélye. Épp ezért fontos, hogy az áldozaton segítsenek, amilyen gyorsan csak lehet.

    Mogyorósy Gábor szerint a tanárok, edzők, csapat- és osztálytársak még akkor is növelhetik az életben maradás esélyét, ha nem ismerik pontosan a szakszerű újraélesztés technikáját.

    Elég lehet, ha kellő erővel és megfelelő gyakorisággal nyomást gyakorolnak a beteg mellkasára. Igaz, a szívet pusztán ezzel a módszerrel nem lehet újraindítani, viszont a mentők megérkezéséig fenntartható a vérkeringés.

     Újraélesztés lépésről-lépésre
    Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
    Újraélesztés lépésről-lépésre>>

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    Az IBS növeli a szívinfarktus rizikóját

    Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokak életét megnehezíti, és mint kiderült, a szívinfarktusnak is önálló rizikófaktora. Az összefüggéseket dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta világította meg.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Mennyire veszélyezteti Önt a szívinfarktus?

    Ha biztosan tudnánk, hogy a következő öt évben nagy eséllyel szív- és érrendszeri megbetegedés, esetleg infarktus lép fel nálunk, valószínűleg kezeltetnénk magunkat, változtatnánk az életmódunkon. Miért várnánk a legrosszabbra? Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája arról beszélt, kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA