Hasznos-e a kineziológiai szalag (kinesio tape)?

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - WEBBeteg
frissítve:

Napjainkban egyre többen igyekszünk a lehetőségekhez képest távol tartani magunkat mesterségesen kialakított környezetünk negatív hatásaitól. Ma már számtalan olyan gyógymód közt válogathatunk, amelyek anélkül támogatják a gyógyulás folyamatát, hogy bármilyen káros mellékhatással járnának. Ezek egyike a kineziológiai szalagok alkalmazása, amelynek a mozgásszervi betegségek rehabilitációjában van szerepe.

A kineziológiai szalag – ifjú kora ellenére – egyike a leghatékonyabb kiegészítő gyógymódoknak, főképp mozgásszervi problémák esetén. A tape gondolata a '70-es évek derekán pattant ki a japán származású Kenzo Kase orvos kiropraktőr fejéből az addig merev ragasztószalagokkal, kötésekkel rögzített izmok, ízületek gyógykezelésének alternatívájaként. Nemzetközi térhódítása a 2000-es évek elején kezdődött. A 2012-es olimpián már a sportolók közel egyharmada viselt kinesio tape-et, ezt követően szinte hónapok alatt vált „divattá” a színes szalagok viselése a természetes módszerek híveinek körében.

Hogyan hatnak a szalagok?

A tape mentes a kémiai hatóanyagoktól, mégis képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. Az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bíró, rugalmas, lég- és vízáteresztő pamutszalagok anélkül lazítják, rögzítik vagy korrigálják – ragasztási technikától függően – a sérült lágyszövetet, hogy jelentősen korlátoznák annak szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje. A szalag hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét.

Milyen betegségek esetén alkalmazhatjuk a kineziológiai szalagot?

Többek közt sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék-, hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek - például tenisz- és golfkönyök -, gerincferdülés, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során használhatjuk a tape-et.

Mozgásszervi problémák kezelése természetes módszerekkel

Feövenyessy KrisztinaForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.