• Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport

    Szerző:
    WEBBeteg

    Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak - lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, levetkőzzék előítéletüket, sajnálatukat.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Sokunkban felmerül a kérdés a paralimpia kapcsán, hogy vajon miért sportolnak versenyszerűen a sérült, fogyatékos emberek? Mi motiválhatja őket?

    Hirdetések

    Fejes Enikő sportpszichológus kérdésünkre elmondta, hogy egyrészt ott a bizonyítás vágya, az, hogy a saját sportágában, az adott pillanatban a legjobb legyen a versenyző, a saját határait feszegesse, mi az, amire képes, valamint ott az érem, a siker is. Ezek a tényezők a paralimpikonok esetében is megjelennek, sportolónként változó azonban, hogy kit, mi késztett jobban.

    Pozitív élmények, kapaszkodó

     Módszerek, amelyek segítenek
    A relaxációs módszer lényege, hogy megtanítanak a sportolónak egy technikát, általában az autogén tréninget, amelynek eredményeképpen lazábbak az izmai, kevésbé izgul, higgadtabb, nem borítja ki az ellenfele. Kizárja ilyenkor a külvilágot és csak arra koncentrál, amit éppen csinál. A mentális tréning lényege, hogy a sportoló gondolatban „elképzeli” önmagát, amint jól játszik, amint jó találatokat ad, mintegy előre vetíti pozitív módon a jövőt, mintha egy mozifilmben látná önmagát, amint nyer, vagy akár dobogóra áll.

    A parasportolóknál kiegészülhet - és nagyon gyakran kiegészül - a motivációs háttér azzal is, hogy a veleszületett vagy szerzett sérülésüket pozitív élményekbe fordítsák át. Az élsport által sikeresebb lehet a társadalmi integráció, a közösségi élet aktívabb szereplői lehetnek, a sérülésükből fakadó hiányosságuk ellenére bebizonyíthatják, hogy mire képesek, ők is tudnak adni. Erről beszélt a WEBBetegnek Dani Gyöngyi kerekes székes vívó is.

    A versenyzés egy olyan „kapaszkodót” jelenthet a paralimpikonok számára, amelynek segítségével megerősíthetik saját identitásukat. Különösen fontos lehet ez a szerzett sérülések esetén, amikor hirtelen, egyik napról a másikra megváltozik az illető életmódja. Ebben az esetben sokkal nehezebb feldolgozni a traumát, mint akkor, ha valaki valamilyen veleszületett sérüléssel él – véli Fejes Enikő.

    Sokukat a sérülésük terelt a sport világába

    Lehet, hogy gyermekkoruk óta rehabilitációjuk, egészséges életmódra nevelésük része volt a sport, amellyel elősegítették mozgásrendszerük fejlődését, egyéb sérült funkciójuk fejlesztését.

    A sportolók többsége általában tisztában van gyengébb funkcióik mellett azokkal a képességeikkel is, amelyek erősebbek, amelyekre lehet építkezni. Ez nagy segítséget jelent abban, hogy a megfelelő sportágat űzhessék, és abban a legjobb eredményeket érjék el a bennük lévő akaraterő, kitartás segítségével.

    Speciális szabályok

    A paralimpikonoknál a sportpszichológiai felkészítés menete hasonló az ép sportolókéhoz, azzal a kiegészítéssel, hogy itt még fontosabb az adott sportág jellegzetességeivel, szabályaival való részletes megismerkedés, valamint a sportoló képességeinek, erősségeinek és fejlesztendő területeinek az ismerete.

     Képben legyünk!
    Idén a Nemzeti Paralimpiai Bizottság és a Londoni Paralimpiai Szervezőbizottság kiemelt népszerűsítő kampánnyal készült: minden héten ismertető anyagot adnak ki valamelyik játékokon szereplő sportágról. Megtudhatjuk, milyen szabályok szerint lehet a kerékpározás számban indulni, kiderül az is, hogy az öt fővel játszott látássérült futballban a labda irányváltoztatását hang jelzi.

    (WEBBeteg-Tóth András)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

    Képzeljük el a foci vb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A buzdításnak, az összetartozásnak és a nemzeti érzésnek a sportban is óriási szerep jut. Miért olyan megható, felemelő érzés, amikor a mieink győzedelmeskednek? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra? Erről kérdeztük pszichológus szakértőnket, Máténé Áfra Viktóriát.

    Jó lenne sportolni, de már nincs hozzá kedve?

    Olykor nehéz megőrizni a motivációt, és lelkesen tovább folytatni az edzést. Adunk néhány tippet, hogy megmaradjon a kedve a sporthoz.

    Januári fogyókúra: így tartsuk be az újévi fogadalmunkat

    Január a nagy fogadalmak időszaka, amikor is a legtöbben a súlyfeleslegüktől szeretnének megszabadulni. Februárra azonban mégis elfogy a lendület, és a kitűzött célokat csekély mértékben vagy egyáltalán nem sikerül elérni. De vajon mi lehet ennek az oka és mit tehetünk ellene? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének alábbi tanácsaival sikerre viheti a fogadalmát.

    Felkészülten a katasztrófákra

    Megkezdődött a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tábora Hajdúszoboszlón. Az egyhetes táborra 18 és 24 év közötti, elsősorban a Duna menti településen élő fiatalok jelentkeztek. A résztvevők testközelből tapasztalhatják meg, mi a teendő árvíz vagy más katasztrófahelyzet idején.

    Dr. Sós Csaba: büszke vagyok, de nem maximálisan elégedett

    Dr. Sós Csaba, a magyar úszó-válogatott szakvezetője büszke a berlini versenyen elért eredményekre, de nem elégedett maximálisan a csapat teljesítményével. Kétszeres paralimpiai bajnokunknak, Sors Tamásnak ellopták a táskáját, ezért a szakember a versenyzővel együtt egy nap késéssel tud hazautazni.

    Sportpszichológia: tükör-teszt

    Harvardi kutatók meghatározták azt az öt tényezőt, ami ténylegesen sikeressé teszi az embert/sportolót, mindezt elnevezték 5 L modellnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA