• Szervátültetés Magyarországon és a világ többi részén

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több esemény is aktuálissá teszi, hogy a szervátültetés témájáról beszéljünk: 2017. december 3-án volt 50 éve, hogy Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. Komoly vita alakult ki 2017. év végén Kínában a tervezett fejátültetésről, amelyet végül nem engedélyeztek. A népszerű amerikai énekesnő, Selena Gomez gyulladásos betegsége (lupusz) miatt pedig veseátültetésen esett át.

    A törvény Szerv- és szövetátültetés fejezet 206. §-a kimondja, hogy szervet cselekvőképes személy is csak abban az esetben adományozhat, ha a donor a recipiens
    • egyeneságbeli rokona,
    • egyeneságbeli rokonának testvére,
    • testvére,
    • testvérének egyeneságbeli rokona.

    Vélhetően az énekesnő nem rendelkezett ilyen rokonnal, ezért a törvény alábbi pontja lépett életbe és Selena Gomez a barátnője, Francia Raisa egyik veséjét kapta meg.

    Kivételesen a (2) bekezdésben foglalt feltételek hiánya esetén is sor kerülhet szerv adományozására. Ebben az esetben a donor és a recipiens együttes kérelmét a kórházi etikai bizottság vizsgálja meg. A kórházi etikai bizottság akkor járul hozzá a szervkivételhez, ha meggyőződött róla, hogy a donor és a recipiens között szoros érzelmi kapcsolat áll fenn, és az adományozás ellenérték nélkül, valamint kényszertől, fenyegetéstől és megtévesztéstől mentesen történt.

    Ennek köszönhetően talán egy olyan réteghez is eljutott a szervátültetés fogalma, akiket eddig egyáltalán nem foglalkoztatott a téma.

    Hirdetések

    A szervátültetés helyzete Magyarországon

    Hazánkban 2017 novemberében végezték el az ötszázadik szívtranszplantációt, amely egy 24 éves férfi életét mentette meg.

    Magyarországon először 1963-ban végeztek szervátültetést. Az első beavatkozás, egy veseátültetés, amelyet a Szegedi Orvostudományi Egyetem végzett, sikertelen volt. Tíz évvel később az ország több területén is elkezdtek veseátültetéseket végezni. 1983-ban sor került az első sikertelen májátültetésre, amelyet csak 1995-ben követett egy sikeres átültetés a Semmelweis OTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, ahol azóta 40 ilyen beavatkozást végeztek. Az első szívátültetésre 1992-ben került sor. 1994-ben megnyílt a Transzplantációs és Sebészeti Klinika.

    Azóta rengeteg változott és fejlődött ez a terület. 2007-ben megkezdte működését a Szervkoordinációs Iroda, illetve azon belül egy országos hatáskörű transzplantációs donor koordinátori hálózat. A szervezet célja, hogy minden transzplantációra alkalmas donorszerv a lehető legrövidebb időn belül eltávolításra kerüljön, és eljusson a beültetést végző központokba. Különösen nagy előrelépés volt, hogy Magyarország 2013-ban csatlakozott a nemzetközi szervcserét bonyolító Eurotransplanthoz – emelték ki az előadók a Szervkoordinációs Iroda megalakításának tízedik évfordulójára rendezett konferencián.

    Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, tehát ha valaki életében írásban nem tiltakozott szervei kivétele és felhasználhatósága ellen, akkor a halála után a szervei átültethetők.

    folyamat azóta úgy zajlik, hogy minden magyar donorszervet fel kell ajánlani az Eurotransplant leideni központja felé, ahol a donorszervek központi elosztása történik. A csatlakozásnak köszönhetően ugyanakkor külföldi donorból is érkezhet donorszerv felajánlás magyar beteg részére, amely szervek beültetése szintén a Szervkoordinációs Iroda szervezésével valósul meg.

    Az elmúlt 10 év számokban

    • 1590 elhunyt donor

    • 4552 szervkivétel

    • 4006 szervátültetés

    • 5440 új beteg került transzplantációs várólistára

    • hazánk Eurotransplant csatlakozása óta 416 donorszervet kaptunk külföldről

    Egy ember több életet is megmenthet

    Egy elhunyt donorból májat, szívet, hasnyálmirigyet, tüdőt és két vesét lehet eltávolítani transzplantációs céllal, amely több orvoscsoport bevonását igényli. Az Eurotransplant szabályai szerint a hasi szerveket (vese, máj, hasnyálmirigy) a helyi orvoscsoportok távolítják el, míg mellkasi szervek (szív, tüdő) kivételét azon centrumok orvosai végzik el, ahol a beültetés történik. Ha magyar donorból külföldi beteg kap szív vagy tüdő felajánlást, gondoskodni kell az orvoscsoportok szállításáról, illetve gyors szállításszervezést igényel, ha magyar beteg részére történik külföldi donorból szervkivétel.

    Jelenleg 18 kórházban dolgozik kórházi koordinátor a szervdonációs folyamat minőségének javítása érdekében.

           
            

    A diagramból jól látható, hogy az utóbbi években legtöbbször veseátültetést végeztek hazánkban, ezt követte a májátültetések, majd a szívátültetések száma.

    A szervdonorok száma évről évre nő, ennek köszönhetően egyre több szervátültetést végeznek itthon.

    A szervátültetés helyzete külföldön

    Magyarország ugyan csatlakozott az Eurotransplanthoz, a szervátültetés technológiája azonban hazánkban még messze elmarad a külföldi színvonaltól.

    Évente körülbelül 120 000 szervátültetés történik emberből emberbe világszerte, ezek legnagyobb része veseátültetés. A donorok száma sajnos még nem elegendő, ezzel szemben a szervre várók száma minden évben egyre magasabb. Ez ösztönzésként hatott az orvostudományra. A kutatóknak új módszereken kellet elkezdeniük gondolkodni, az egyik ilyen fejlesztés a 3D nyomtatás. Ez a módszer még kísérleti fázisban van. A technológia lényege, hogy nyomtatott füleket, csontokat és izmokat ültettek be állatokba, amelyek tökéletesen beépültek a gazdaszervezetekbe.

    A múlt évben a chicagói Northwestern Egyetem egyik kutatócsoportjának még működő egérpetefészkeket is sikerült létrehozniuk. A befogadó állatok a mesterségesen létrehozott szerv által fogamzóképessé váltak és utódaik is születtek.

    Egy San Diegói cég (Organovo) tavaly decemberben jelentette be, hogy nyomtatott emberi májszövetet ültettek be egerekbe, és a szövet életben maradt, s működött. A cég reményei szerint három-öt éven belül sikerül annyira továbbfejleszteni az eljárást, hogy kezelhessék vele a krónikus májelégtelenséget és a fiatal gyerekek veleszületett anyagcserezavarait. Ezen erőfeszítések végcélja természetesen, hogy sikerüljön teljes szerveket nyomtatni.

    Egy orvostechnikai tanácsadó cég, a Roots Analysis szerint vesék esetében ez nagyjából hat éven belül megvalósulhat. A májnál, amelynek nagy a természetes regenerálódó képessége, hamarabb is megtörténhet a mesterséges szervkészítés. A szívnél – a szerv összetett geometriája miatt – távolabb van a megvalósítás. A nyomtatott szervek mindenképpen nagy könnyebbséget jelenthetnek majd. A szervátültetésre kiírtaknak nem kell mások önzetlenségére vagy halálára várniuk, hogy lehetőséget kapjanak saját életük megmentésére.

    Világviszonylatban Spanyolország 25 éve első helyen áll a szervadományozásban és a transzplantációban. Tavaly összesen 2018 donornak köszönhetően 4818 szervátültetést hajtottak végre. Őket követi Horvátország, Portugália, Belgium és Franciaország. Magyarország a 18. a listán.

                
                 

    Jól látható, hogy Magyarországon az első szervátültetés óta rengeteg változott és javult a helyzet, de még mindig van hova fejlődnünk a világ többi országához képest.

    Vlasics Roland (orvosjogi tanulmány)
    Felhasznált források: 
    semmelweis.hu/hirekwww.origo.hu
    www.transzplant.huwww.ovsz.huwww.hirado.huwww.irodat.org

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Atópiás dermatitisz

    Eucerin

    Világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek 10-20 százalékát érinti. (x)

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    Önzetlen barátságból vesetestvérség...

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért...

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy...

    Évente akár hússzal több...

    Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a...

    A koszorúérműtét (bypassműtét)

    A koszorúérműtét vagy bypassműtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem...

    Az aranyérműtét

    Az aranyér kezelése függ annak típusától és stádiumától. Számos esetben gyógyszerekkel és házi gyógymódokkal is kezelhető, ám...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.