Mire számíthatunk EMDR terápia során?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A szemmozgások deszenzitizálása és újrafeldolgozása (EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)) egy pszichoterápiás technika, amelyet például a szorongás, a pánik és a poszttraumás stressz (PTSD) hatékony kezelésére használnak.

A Francine Shapiro pszichológus által 1987-ben kifejlesztett módszer alkalmazása 1990-től terjedt el szélesebb körben. Ez a technika egy hathatós módja annak, hogy túllépjünk a nyomasztó múlton.

Az EMDR Kutatási Alapítvány (EMDR Research Foundation) szerint az EMDR-t több mint 30 randomizált, kontrollált vizsgálat (a klinikai vizsgálatok aranystandardja) validálta klinikailag. Az EMDR terápia szabványosított protokollokat tartalmaz, amelyek számos különböző kezelési megközelítés elemeit tartalmazzák, és minden korosztályból emberek millióinak pszichológiai traumáit enyhítették.

De mi is az az EMDR?

A szemmozgások deszenzitizálása és újrafeldolgozása (EMDR) a pszichológiai stressz enyhítésére használt interaktív pszichoterápiás technikára utal.

Az EMDR terápia egy szakaszos, fókuszált megközelítés a traumák és egyéb tünetek kezelésében azáltal, hogy a traumatizált személyt biztonságosan és kimért módon visszakapcsolja a traumával összefüggő képekhez, gondolatokhoz, érzelmekhez és testérzetekhez, és lehetővé teszi ezzel az adaptív felbontással a trauma gyógyulását.

A megközelítés mögött meghúzódó elmélet szerint a traumás és fájdalmas emlékek poszttraumás stresszt okozhatnak, ha nem dolgozzuk fel teljesen. Akár látvány, hangok, szavak vagy szagok is előidézik ezeket a feldolgozatlan emlékeket, és ilyenkor az érintett személy újra átélheti a fájdalmas, traumás emlékeket. Ez az újratapasztalás érzelmi szorongáshoz és egyéb tünetekhez vezet, amelyek poszttraumás stressz zavarként (PTSD) jelentkezhetnek.

Az EMDR azon az elgondoláson alapul, hogy a tünetek akkor jelentkeznek, amikor a trauma és más negatív vagy kihívást jelentő élmények elnyomják az agy természetes gyógyulási képességét, és hogy a gyógyulási folyamat elősegíthető és befejezhető kétoldalú stimulációval, miközben a kliens újra átéli a traumát abban a kettős tudatú kontextusban, hogy a kliens mindeközben a terapeuta rendelőjének biztonságában van.

Az EMDR célja a trauma tüneteinek csökkentése azáltal, hogy megváltoztatja az emlékek agyban való tárolását. Dióhéjban, az EMDR-terapeuta ezt úgy teszi, hogy végigvezeti Önt egy sor kétoldalú (oldalról oldalra) szemmozgáson, miközben kis szegmensekben felidézi a traumás vagy kiváltó élményeket, amíg ezek az emlékek már nem okoznak szorongást.

Míg eredetileg ezt a technikát trauma és a PTSD kezelésére fejlesztették ki, az EMDR segíthet más mentális egészségügyi problémák tüneteinek enyhítésében is, különösen olyanokéban, amelyek a múltbeli traumákkal esetleg összefonódnak.

Az EMDR-en keresztül az egyének biztonságosan dolgozzák fel újra a traumás információkat, amíg azok pszichológiailag már nem zavarják életüket. Idővel a traumás emlékeknek való kitettség többé nem vált ki negatív érzéseket és nyomasztó tüneteket.

Mennyire hatékony az EMDR terápia?

Kezdetben esetleg szkeptikusnak érezheti magát azzal a gondolattal kapcsolatban, hogy a szemmozgások, amikor egy traumatikus élményre gondolunk, hogyan is segíthetnek enyhíteni a fájdalmas emlékeket.

Bár a szakértők nem teljesen biztosak abban, hogy pontosan miért működik ez a megközelítés, egyesek úgy vélik, hogy azért hatékony, mert a szorongató események felidézése kevésbé érződik érzelmileg felkavarónak, ha a kliens nem szentel teljes figyelmet ezeknek az emlékeknek.

Másképpen fogalmazva, az EMDR-ben használt bilaterális (kétoldali) stimuláció (BLS) ad valamit, amire összpontosíthat, miközben fájdalmas emlékekhez és nem kívánt gondolatokhoz fér hozzá.

Ez segít tompítani az emlék intenzitását, és teret enged a feldolgozásnak, elsöprő pszichológiai reakció nélkül.

Amit a kutatások mutatnak

Az EMDR 1987-es bevezetése óta számos tanulmány bizonyította a hatékonyságát. Egy 2014-es 24 tanulmányt összesítő áttekintés az EMDR-t javasolta azért, mert:

  • segíthet enyhíteni az érzelmi szorongást a kedvezőtlen élmények után
  • gyorsabban és hatékonyabban működhet, mint a traumafókuszú kognitív viselkedésterápia (CBT)
  • segíthet enyhíteni a szomatikus tüneteket, például fájdalmat vagy izomfeszültséget

A kutatási eredmények arra késztették az Amerikai Pszichológiai Társaságot, hogy feltételesen ajánlja az EMDR-t a PTSD kezelésére. A feltételes ajánlás azt jelenti, hogy bár a kutatások pozitív kezelési eredményeket sugallnak, még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy mindenkinek ajánlják.

Egy 2015-ös tanulmány, amelyben 32, depresszió miatt fekvőbeteg-ellátásban részesülő személy vett részt, azt találta, hogy az EMDR-terápia ígéretesnek mutatkozott: az EMDR-ben részesülők 68 százaléka teljes remissziót mutatott a kezelés után. Az EMDR után összességében több javulást észleltek a depresszió tüneteiben, valamint kevesebb visszaesést és depresszióval kapcsolatos aggodalmat tapasztaltak az egy évvel későbbi követés során.

A kutatási tanulmányok 2012-es összefoglalása szerint az EMDR hasznos lehet a gyermekek egyszeri traumájának kezelésében. Az EMDR az ismétlődő traumák, például a visszaélések kezelésére is ígéretesnek tűnik, a szakértők egyetértenek abban, hogy további kutatásokra van szükség.

Egy 2017-es tanulmány, amelyben 84 pánikbetegségben szenvedő ember vett részt, azt sugallta, hogy az EMDR ugyanolyan hatékony a pánikbetegség tüneteinek kezelésében, mint a CBT.

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy egyetlen 1 órás EMDR kezelés segít megelőzni az agyrázkódás utáni tüneteket azoknál a betegeknél, akik stresszes esemény után kaptak sürgősségi ellátást.

Egy 2018-as kis tanulmány az EMDR előnyeit vizsgálta a PTSD-vel küzdő szíriai menekültek számára. A 18 résztvevő közül, akik csoportterápiás beavatkozás során EMDR-t kaptak, valamivel több mint 61 százalékuk már nem felelt meg a PTSD diagnózis kritériumainak. Azok, akik EMDR-t kaptak, kisebb arányban számoltak be depresszióról.

Egy 2020-as, hat tanulmányból álló áttekintés szerint az EMDR segíthet a pszichózis kezelésében káros hatások nélkül. Mind a hat tanulmányban az EMDR segített csökkenteni a téveszméket és a negatív tüneteket, és a résztvevők kevesebb gyógyszeres kezelés és mentális egészségügyi szolgáltatás igénybevételének szükségességéről számoltak be. Néhány résztvevő a hallucinációk és a paranoia csökkenését is észlelte. A felülvizsgálat szerzői megjegyezték, hogy nagyobb elemszámú kísérletekre van szükség ezen előnyök alátámasztására.

Milyen állapotokat kezelhetünk EMDR-terápiával?

Az EMDR általában azoknak ajánlott, akik túlnyomóan traumatikus emlékekkel és a PTSD tüneteivel élnek. Különösen hasznos lehet, ha nehezen tudja megosztani az átélt traumát másokkal, beleértve ebbe a terapeutákat is.

A mai napig korlátozott bizonyítékok támasztják alá az EMDR hatékonyságát más mentális egészségi állapotok esetén is, de néhány mentálegészségügyi szakember javasolhatja az EMDR-t a következők kezelésére is:

A meglévő kutatások 2017-es szisztematikus áttekintése azt sugallta, hogy az EMDR potenciálisan előnyös lehet azoknak az embereknek, akiknek a kórtörténetében traumák plusz bizonyos mentálegészségügyi állapotok szerepelnek, mint például

A legtöbb esetben az EMDR biztonságos beavatkozásnak tűnik számos mentális egészségügyi tünet esetén, de a jövőbeli kutatások meggyőzőbb támogatást nyújthatnak a hatékonyságához.

Hogyan zajlik az EMDR terápia?

Az EMDR terápia nyolc fázisra oszlik, így több ülésen is kell részt vennie. A kezelés általában 6-12 alkalomból áll, de egyes esetekben több ülésre is szükség lehet.

1. fázis: Anamnézisfelvétel és a kezelés megtervezése

A terapeuta először áttekinti a tüneteit és az egészségügyi előzményeket, hogy jobban megértse, mik a tünetei, problémája, és hogy hol tart jelenleg a kezelési folyamatban.

Ez az értékelési szakasz magában foglalja a traumájának rövid megbeszélését és a lehetséges kezelendő emlékek azonosítását is.

2. fázis: Előkészítés

A terapeuta megtanít Önnek néhány különböző technikát, amelyek segítenek kezelni az Ön által tapasztalt érzelmi vagy pszichológiai stresszt és megbirkózni azzal, vagy a kezelés során felmerülő kellemetlen érzésekkel. Ezt erőforrás-gyakorlatnak is hívják.

Például megtanulhat stresszkezelési technikákat, beleértve a mélylégzést vagy egyéb éberségi gyakorlatokat.

3. fázis: Értékelés

Az EMDR-kezelés harmadik szakaszában a terapeuta végigvezeti önt a megcélzandó emlék kiválasztásának folyamatán, valamint az adott emlék minden lényeges aspektusán, mint például az ehhez kapcsolódó:

  • fájdalmas, nyomasztó érzések, vagy fizikai érzetek
  • tolakodó gondolatok vagy képek, emlékbetörések

4–7. fázis: Kezelés

A terapeuta ezután elkezdi használni az EMDR terápiás technikákat a célzott emlékek kezelésére. Ez négy szakaszban történik:

  • Deszenzitizáció: Erre a negatív gondolatra, emlékre vagy képre fog összpontosítani. Ezzel egyidejűleg a kétoldalú stimuláción (BLS) is végigvezeti Önt, amely bizonyos szemmozgásokat, koppintást, hangjelzéseket vagy villogó fényeket foglalhat magában. Ezután hagyja, hogy az elméje kiüresedjen, és észrevegye a spontán módon felmerülő gondolatokat és érzéseket. Miután felismerte ezeket a gondolatokat, a terapeuta arra kérheti Önt, hogy összpontosítson erre a traumás emlékre, vagy térjen át egy másikra, ha az emlék már nem vált ki nem kívánt érzelmeket.
  • Telepítés (installáció): A 3. fázisban azonosított nemkívánatos hiedelem helyére „telepít” egy pozitív önbizalmat adó képet. A BLS egy újabb megismétlésével erre a meggyőződésre összpontosít.
  • Testvizsgálat (body scan): A terapeuta megkérdezi, hogy a célzott emlék kellemetlen fizikai fájdalmat vagy érzést vált-e ki? Ha ez megtörténik, átvezetik önt a BLS újabb ismétlésén.
  • Lezárás: A terapeuta minden ülés után feltérképezi az ön előrehaladását, és olyan relaxációs technikákat és egyéb megküzdési stratégiákat javasol, amelyek segíthetnek a javulás fenntartásában.

8. fázis: Újraértékelés

Az újraértékelési szakaszban, amely a következő ülésen kezdődik, a terapeuta rákérdez azokra az emlékekre és érzésekre, amelyekkel az előző ülésen foglalkozott.

Ha ezek az emlékek továbbra is szorongást okoznak, továbbra is megcélozhatják őket. Ha nem, valószínűleg azt javasolják, hogy lépjenek új célok felé.

Mit kell tudni az EMDR terápia kipróbálása előtt?

Míg a szakértők általában az EMDR-t biztonságos és hatékony módszernek ismerik el, kevés nemkívánatos hatással, előfordulhat, hogy néhány mellékhatást is tapasztalhat, többek között:

  • élénk, valósághű álmok
  • fokozott érzékenység a fizikai érzésekre vagy érzelmekre
  • kótyagosság

Az EMDR több üléssorozatot is igénybe vehet, bár akár már az első ülés után is észrevehet némi javulást.

Előfordulhat, hogy a terápia kezdete érzelmi szorongást és kényelmetlenséget vált ki, különösen akkor, ha éppen most kezdi kezelni a traumatikus eseményeket. De mivel az EMDR nem követeli meg, hogy hosszasan beszéljen a traumáról, vagy hosszasan gondolkodjon rajta, kevésbé érezheti megterhelőnek, mint a trauma kezelésére használt egyéb megközelítéseket, módszereket.

Ha mégis szorong a kezelés során, a terapeuta segít visszatérni a jelenbe, mielőtt egy másik traumás emlékre térne át. Ne feledje azt is, hogy a relaxációs és az éberségi stratégiákat is megtanulja, mielőtt belekezdenek a tényleges traumával kapcsolatos munkába, és ezek a technikák segíthetnek kezelni ezeket a nem kívánt érzelmeket.

Terapeuta keresése

Készen áll az EMDR kipróbálására? A következő tippek szem előtt tartása segíthet a megfelelő szakember megtalálásában.

EMDR-képzett terapeutát a Magyar EMDR Egyesület honlapján tud keresni. A Magyar EMDR Egyesület garantálja, hogy azon szakemberek, akik az „EMDR practitioner” címet viselik, megfelelnek az európai képzési kritériumoknak, vagyis intenzív, magas szintű tréningeken, valamint az EMDR Europe által elismert szupervízoroknál, megfelelő számú szupervíziós órán vettek részt. Az „EMDR practitioner” cím megszerzése után a Magyar EMDR Egyesület biztosítja, hogy a cím birtokosai tudásukat folyamatos továbbképzések, intervíziós csoportok és szupervíziós ülések segítségével naprakészen, megfelelő szinten tarthassák. A magyar névsor célja, hogy a potenciális kliensek láthassák, ki jogosult jelen pillanatban Magyarországon az EMDR módszer használatára.

Ne feledje, egyáltalán nem probléma megkérdezni a potenciális terapeutákat az elvégzett képzéseikről, mielőtt úgy döntene, hogy velük dolgozik.

Az EMDR-t kínáló terapeuták közül sok a traumával összefüggő mentális egészségügyi tünetek kezelésére szakosodott, de néhányan például csak PTSD-ben szenvedő emberekkel dolgoznak. Ha más mentális egészségügyi probléma, például pánikbetegség tünetei miatt szeretné kipróbálni az EMDR-t, mindig érdemes megkérdezni a potenciális terapeutákat, hogy milyen tapasztalataik vannak az adott probléma kezelésében.

Ha nincs tapasztalatuk az Ön tüneteinek kezelésében, akkor akár egy alkalmasabb terapeutát is ajánlhatnak.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az EMDR hatékony lehet távterápiás formában is. Egy 2021-es tanulmányban 33 EMDR terapeutát kérdeztek meg, akik 93 felnőtt, gyermek és fiatal felnőtt terápiás kliensről szolgáltattak eredményességi adatokat, akik online részesültek EMDR-ben. Az eredmények szerint az interneten keresztül biztosított EMDR továbbra is segített a mentális egészségügyi tünetek enyhítésében. Azonban online nem minden EMDR-specialista dolgozik, érdemes erről is érdeklődni az adott, kiválasztott szakembernél.

Összefoglalás

A szakértők általában véve az EMDR terápiát hasznos megközelítésnek tartják a traumák és a PTSD-tünetek kezelésében. Az EMDR különösen hasznos lehet, ha egyéb kezelések, például a beszélgetéses terápia és/vagy a gyógyszeres kezelés kevésbé bizonyulnak hatékonynak, vagy nem kívánt mellékhatásokhoz vezetnek.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.