Spontán módon is megszűnhetnek a jóindulatú petefészekciszták

DRportal
megjelent:

A petefészekciszták gyakoriak. A nagy többségük jóindulatú, és a jóindulatú ciszták több mint háromnegyede 5 év vagy rövidebb idő alatt megszűnik.

A Kentucky Egyetemen zajló vizsgálatba tünetmentes nőket vontak be, a résztvevők átlagos követési ideje közel 8 év volt. A több mint 40 000 olyan nő közül, akiknél a kezdeti vizsgálat nem mutatott ki cisztát, 93,5%-ban nem találtak cisztát ezt követően sem, míg a fennmaradó 6,5%-ban új petefészekcisztát azonosítottak. A ciszták e nők közel kétharmadánál megszűntek, 971 nőnél maradtak tartósan fennálló ciszták.

A megszűnő ciszták közül a medián megszűnési idő 14 hónap volt, csaknem kétharmaduk 1 éven belül spontán (orvosi beavatkozás nélkül) megszűnt. Azok a nők, akiknél a ciszta eltűnt, fiatalabbak voltak, mint azok, akiknél nem szűnt meg (átlagéletkoruk 53, illetve 57 év volt).

A petefészekciszták megszűnésével összefüggő tényezők

Az Obstetrics & Gynecology (ACOG Green Journal) című szaklapban megjelent összegzésben a Kentucky Egyetem kutatói leírták a ciszta megszűnésének pályáját azon nők körében, akiknél jóindulatú cisztát észleltek, és rámutattak azokra az idővel összefüggő tényezőkre, amelyek a ciszta megszűnéséhez vezetnek. Ezek a következők voltak: a vizsgálati képen sima vékony falak, a szilárd komponensek vagy szeptumok hiánya, illetve minimális véráramlás a Dopplerrel történő vizsgálat során.

Ezzel szemben a daganathoz kapcsolódó jellemzők közé tartoznak a következők: növekvő cisztaméret, a papilláris vagy szilárd komponensek jelenléte, a petefészek tömegének szabálytalansága, ascites (hasűri folyadék) jelenléte, és bőséges véráramlás Doppler-vizsgálat során.

A kisebb petefészekciszták gyorsabban oldódtak fel. A megszűnés medián ideje a méret szerint:

  • ≤ 3 cm: 1 év
  • 3-6 cm: 1,6 év
  • ≥ 6 cm: 3,5 év volt.

Sem a testtömegindex, sem a petefészekrák családi anamnézise nem jelezte ugyanakkor előre a ciszta megszűnésének idejét.

Az eredmények értékelése

Korábban minden olyan posztmenopauzában lévő nőnek, akinél petefészekcisztát találtak, műtétet javasoltak, az új eredmények fényében a kezelőorvosok mérlegelhetik, hogy mikor ajánlott a műtét, és mikor elég a folyamatok követése.

(A kutatást Andrew Kaunitz, a Jacksonville-i Floridai Egyetem Orvosi Főiskolai Kar Szülészeti-nőgyógyászatiTanszék professzora ismertette a Medscape szakmai weboldalon).

Forrás: DRportal.hu

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.