Az erősítő edzés javítja a sclerosis multiplexben szenvedő betegek életminőségét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A fizikai aktivitás korlátozása már a múlté. A legújabb kutatások szerint az erősítő edzések növelik az SM-betegek függetlenségét és javítják az életminőségüket is.

Az 1980-as évek során úgy vélték, a testmozgás és a súlyzós edzés kedvezőtlen a sclerosis multiplexben szenvedők számára. Ennek a feltételezésnek számos oka volt:

  • A betegséget és az SM-rohamokat kiváltó okok megértése sokkal homályosabb volt.
  • Úgy gondolták, hogy a testmozgás tovább súlyosbítja a fáradtságot, ami gyakori az SM-ben.
  • Attól tartottak, hogy a mozgástól az SM-ben szenvedő beteg túlmelegszik, és súlyosbodik a betegsége.
  • Sok orvos úgy vélte, a testedzés időpocsékolás - az SM-betegeknek nem származhat előnyük a mozgásból, ha esetleg mégis, a betegségük rosszabbodni fog, így az edzésre szánt időt elpazarolják.

Ez a cikk is érdekelheti Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

Megváltozott hozzáállás

Az idő és a tapasztalat azonban megcáfolta ezeket az elméleteket. Ma már tudjuk, hogy a testmozgás óriási előnyökkel jár. "Az SM-beteg számára a testedzés segíthet a lehető legnagyobb függetlenség elérésében, javítja az energiaszintet, csökkenti a fáradtságot, segít a görcsök szabályozásában, javítja a hangulatot, valamint ama izmok működését, amelyek szabályozzák a belet és a húgyhólyagot." - mondja Nancy Dollenmeyer, MPT, MSCS, a Mercy Therapy Services St. Louis terapeutája.

Ez a cikk is érdekelheti A sclerosis multiplex kezelése

A hozzáállás megváltozásának két fő oka lehet:

  • Sok SM-ben szenvedő beteg – akik közül néhányan nagyon sportos életmódot folytattak a diagnózisuk előtt – döntött úgy, hogy nem hallgat a testmozgást tiltó szóra, rendszeresen edzettek, és azt hasznosnak találták az életminőségükkel kapcsolatban.
  • Az igazi fordulópontot azonban az Utah-i Egyetemről a Jack Petajan és munkatársai által publikált cikk jelentette, amely az aerob testmozgás hatását vizsgálta az SM-es betegeknél. A National MS Society által finanszírozott és az Annals of Neurology című szaklapban megjelent tanulmány megállapította, hogy az aerob testmozgás nemcsak az SM-betegek szív- és érrendszeri állapotát, hanem számos módon az életminőségüket is javíthatja. Ezt követően nagyon sok olyan kutatás készült, ami az aerob tevékenységen túl, más típusú testedzések előnyeit vizsgálja.

Erősítő edzés: Ígéretes eredmények

Egy friss tanulmány, melyet az Adaptive Physical Activity Quarterly című kiadványban közöltek, megállapította, hogy az állóképesség-fejlesztő úgynevezett resistance edzések különösen javították az SM-es betegek járóképességét és általános életminőségét.

"Amikor a résztvevőket megkérdeztük, a legtöbben a mindennapi élet során tapasztalt, járási állóképességükben és teljesítményükben bekövetkező pozitív változást említették " - mondja a tanulmány szerzője, Lesley J. White, PhD, FACSM.

"Ezek az eredmények együttesen azt sugallják, hogy a fizikai funkció javulhat a programban való részvétellel, és arra utalnak, hogy az SM miatt bekövetkező fizikai funkciók romlása részben visszafordítható lehet.

Emellett számos résztvevő úgy tapasztalta, hogy hosszabb ideig képes állni, jobb izom-állóképessége lett, így több dologra képes, és lassabban fárad el, javult az egyensúlya és biztosabb a lépcsőkön, valamint több ereje van a ház körüli munkákhoz, vagy az autóból történő ki- és beszálláshoz. Egyesek azt is megemlítették, hogy azáltal, hogy többre képesek, az önbizalmuk is nőtt” - teszi hozzá White.

Hogyan kezdje el?

Próbáljon olyan edzésprogramot találni, amely napi legalább 15-20 perc mérsékelt vagy kissé megerőltető mozgásból áll, 5-10 perces részekre bontva a kifáradás csökkentése érdekében, ha ez probléma. Kiválóak lehetnek a köredzések, melyek lehetővé teszik, hogy a test minden részét átmozgassa, miközben pihenőt tart a gyakorlatok között.

Mivel az SM minden beteg esetén egyedi, fontos, hogy egy SM-re specializálódott fizioterapeutával egyeztessen bármilyen edzésprogram megkezdése vagy abbahagyása előtt! Ők olyan dolgokra is figyelnek, amelyek kihívást jelenthetnek egy SM-beteg számára: például görcsösség, fáradtság, rendellenes vérnyomás- vagy pulzusváltozás, bőr- és ízületi problémák, esési veszély stb.. Egy ilyen szakember támogatása és irányítása mellett sikeresen megtalálhatja és rendszeresen végezheti az Ön számára megfelelő edzésprogramot.

Sok SM-beteg, aki valamelyik divatos fitneszprogrammal próbálkozik, lesz frusztrált vagy gyakran a túlzásba vitt edzés tüneteit tapasztalja, pedig néhány egyszerű módosítással az SM-ben szenvedők is megtalálhatják a nekik megfelelő fitneszprogramot.

Mielőtt bármilyen új edzésprogramot kezdene, mindenképpen beszéljen orvosával annak megállapítása érdekében, vannak-e olyan egészségügyi problémái, amelyek befolyásolhatják, milyen típusú edzést válasszon!

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
10 Best Exercises to Boost Wellness When You Have Multiple Sclerosis (Everyday Health)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.