• Az ínhüvelygyulladás típusai és kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ínhüvelygyulladás kezelésében enyhébb esetben elégséges lehet a hideg vizes borogatás is, ám makacs vagy gennyes gyulladás esetén fontos lehet minél korábban orvoshoz fordulni és megkezdeni a kezelést.

    Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka), az inakat magába foglaló alagútszerű képződmények. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű anyag révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék.

    Az ínhüvelygyulladás kialakulhat megerőltetés következtében, ez az úgynevezett fibrines ínhüvelygyulladás (tendovaginitis crepitans). Az ínhüvelygyulladás másik formája a gennyes gyulladás (tenosynovitis purulenta).

    Hirdetések

    Fibrines ínhüvelygyulladás (tendovaginitis crepitans)

    Egérhasználat

    A számítógép gyakori és tartós használata közben sokan tapasztalják, hogy elfáradnak, fáj a hátuk, gerincük, szemük, és egyre többen panaszkodnak kézfájdalmakra is. A számítógépes munkák során, a kéz bántalmait leginkább az egér okozza.

    Bővebben Veszélyes az egér, hogy használjuk helyesen?

    Egyoldalú megerőltetés hatására az ínhüvelyek begyulladhatnak. Ilyenkor az ínhüvely megduzzad és a csúszást segítő anyag összetétele is megváltozik.

    Ínhüvelygyulladás leggyakrabban az ujjak feszítő inaiban (kézháton) alakul ki. Főként olyan egyéneket érint, akik egyoldalú, monoton munkát végeznek a kezeikkel.

    Gépírók, pénztárosok, zongoristák jellemző betegsége.

    Ínhüvelygyulladás következtében, az ínhüvelynek megfelelően spontán fájdalom jelentkezik. Az ujjak mozgatása igen fájdalmas. A beteg keze esetlenné válik. Az érintett terület nyomásérzékeny, meleg tapintatú, duzzadt. Az ujjak mozgatásakor (az ínhüvelyben lévő nyák megváltozása miatt) az ínhüvely felett hó ropogás szerű dörzsölés tapintható.

    Az ínhüvelygyulladás kezelésében, enyhébb esetben elégséges lehet a hideg vizes borogatás.
    Makacs gyulladás esetén ortopédiai kezelés válhat szükségessé. Ebben az esetben, az érintett végtagot 1-2 hétre sínezéssel nyugalomba helyezik. Fájdalomcsillapításként szükség lehet gyulladáscsökkentő szerek szedésére is. Krónikus, gyakran kiújuló esetekben fizikoterápiás kezelés is szóba jön a tünetek enyhítésére.

    Gennyes ínhüvelygyulladás (tenosynovitis purulenta)

    Egyéb gyógymód?

    Gyakori kérdések Már egy ideje ínhüvelygyulladással küzdök. Volt egy hétig rajta gipsz sín is, de nem használt. Most borogatom, kenőcsöt használok rá és tablettát írt fel rá a háziorvosom. Tud még valami egyéb gyógymódot rá?

    Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos, traumatológus szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    A gennyes ínhüvelygyulladás kialakulhat elsődleges fertőzés következtében. Ilyenkor az ínhüvely gyulladását többnyire szálka, tövis, tű általi szúrás okozza. Másodlagos ínhüvelygyulladás formájában akkor alakul ki, ha a környező szövetekről a gyulladás az ínhüvelyre terjed (pl. körömágygyulladás).

    Gennyes ínhüvelygyulladás esetén a tünetek gyorsan alakulnak ki. Igen erős spontán fájdalommal és nyomásérzékenységgel jár. Az érintett ujj duzzadt, piros, meleg tapintatú. A duzzanat a szomszédos ujjakra és a kézhátra is ráterjedhet. Magas láz, hidegrázás, elesettség jelentkezik. Nyirokérgyulladás is kialakulhat.

    A teljes gyógyulás és az ujj funkciójának megmaradása, csak akkor remélhető, ha a kezelést időben elkezdik. A kezelés az ínhüvely két ponton történő sebészi feltárásával kezdődik. Ezt követően a feltárt pontokba öblítő draineket vezetnek, melyen keresztül antibiotikumos oldattal öblítik át az ínhüvely üregét. A kezelés állatában 6-7 napig tart, ez idő alatt az érintett kezet gipszsínben rögzítik. Súlyos esetben szájon át is szükséges antibiotikum szedése 7-10 napon keresztül.

    Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus az ínhüvelygyulladás kezeléséről 

    Az ínhüvelygyulladás kezelése időnként egészen hosszadalmas lehet, kitartást igényel mind az orvos, mind pedig a beteg részéről. Az akut szakaszban a nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése, esetlegesen gipszsínes rögzítés fontos, illetve a szteroid injekció lokálisan alkalmazható. Ezen kívül javulást hozhatnak még gyulladácsökkentő kenőcsök, esetleges gyulladácsökkentő pakolás éjszakára. Ugyanakkor sajnos átmehet a gyulladás ún. chronicus formába, amikor a fizioterápia, erre nem reagáló esetben terápiás röntgen besugárzás jön szóba, vagy hegesedés esetén műtét.

    Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Őszülés és hajhullás

    Prof. Dr. Balázs Csaba

    Valóban igaz, hogy a túlzott mértékű stressznek a hajunk látja kárát?

    Műtét utáni ápolás

    Nurse Háziápolási Szolgálat

    A beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    A csuklóízület betegségei

    Mivel kezünket a mindennapi tevékenységekhez (pl. házimunka, evés, személyes higiénia, írás) rengeteget használjuk, így nem véletlen...

    A térdfájás lehetséges és leggyakoribb...

    A térdfájás, térdfájdalom gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat. Fiatalok esetében legtöbbször...

    Mi a teendő fülzúgás esetén? - Amikor...

    A fülzúgás sajnos 100 emberből négyet-ötöt is érint, megkeserítheti a mindennapokat, és gyakran teszi lehetetlenné a nyugodt pihenést is....

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA