Nyak, hát, derék, váll gyógytornája

szerző: Pap Andrea, gyógytornász - WEBBeteg
frissítve:

Rengetegen ülnek naphosszat íróasztaluk mögött, aminek egyenes következménye lehet a különböző testrészeknél jelentkező fájdalmak, valamint a rossz közérzet kialakulása.

Háti-, gerinc melletti-, nyaki izomzat feszessége okozhat izomfájdalmakat, ízületi panaszokat, de akár fejfájást, szédülést is. Az, aki tud már régebb óta diagnosztizált betegségről, talán jobban felkészül a várható tünetekre, bár a fájdalom kezelése így sem egyszerű.

A nyak-, hát-, derék-, váll problémáit okozhatják:

A leghatékonyabb kezelés egy saját terv készítésével kezdődik. Heti rendszerességgel végzett torna beiktatása a naptárba, majd annak követése az egyik legfontosabb elem. Azok a legjobb gyakorlatok, amelyeket szakember személyre szabottan állít össze. Fontos a tünetek pontos megnevezése, az ízületek és izmok terhelhetőségének megállapítása és egy terápiás lépcső, vagyis annak egyeztetése, hogy milyen kiegészítő kezelések jöhetnek még szóba, illetve mikor kerül sor egy újabb találkozóra az eddigi eredmények megbeszéléséhez és egy újabb már esetleg erősebb torna összeállításához.

Megoldás az izmok átmozgatásában, az ízületek körüli izomzat erősítésében, a rendszeres testmozgásban rejlik. A gyógyszerek csak a tüneteket képesek megszüntetni, az okot nem, így a fájdalom-gyógyszer spiráljába kerülünk bele. És ki akarna gyógyszerfüggő lenni?

A mozgás mindig jobb választás! Van, aki érez erőt és elhivatottságot ahhoz, hogy napi vagy heti rendszerességgel saját tornáját végezze, de olyan is, akinek ehhez kontroll vagy a gyógytornász iránymutatása szükséges. Ez utóbbi esetben érdemes már előre több időpontot leegyeztetni, hogy ne történhessen meg sok kihagyás!

Nézzünk egy egyszerű mozgássort alap gyakorlatokból. Alább néhány gyakorlat mindennapi átmozgatáshoz, közérzetjavításhoz:

Nyak átmozgatása ülésben:

  • fej döntése jobbra-balra
Nyak átmozgatása ülésben Nyak átmozgatása ülésben
  • fej forgatása jobbra-balra
Nyak átmozgatása ülésben Nyak átmozgatása ülésben
  • félkörzés elől vállak között
Nyak átmozgatása ülésben Nyak átmozgatása ülésben
  • fej áthúzása a vállhoz
Nyak átmozgatása ülésben Nyak átmozgatása ülésben
  • tarkón a két kéz, fej húzása előre
Nyak átmozgatása ülésben Nyak átmozgatása ülésben

törzs gömbölyítésével és homorításával

Derék átmozgatása négykézláb:

  • homorítás-domborítás
Derék átmozgatása négykézláb Derék átmozgatása négykézláb
  • háton fekve gömbölyítés

Derék átmozgatása négykézláb

  • sarokra ülés

Derék átmozgatása négykézláb

A gyakorlatok könnyen kivitelezhetőek, otthon vagy az ülős gyakorlatok akár munkahelyen is végezhetőek átöltözés sem kell hozzá.

A legfontosabb a rendszeresség és az, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire.

Ha a fenti gyakorlat végzésekor tapasztal még fizikai akadályokat, akkor feltétlen javaslom szakember által összeállíttatni a mozgássort!

A fájdalom és fizikai korlátozottság a test jelzése a terhelhetőség csökkenésére! Nem tehetjük félre testünk óvását és felerősítését, hisz minden napos szükségünk van rá!

Kívánok mindenkinek aktivitásban gazdag szép napot!

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Pap Andrea, gyógytornász

holisztikusgyogytorna.hu

Cikkajánló

Gyógytorna
Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizikoterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszú távon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.