• Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

    A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve, a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Jelnyelvi verzió

    A pulzus tapintásával indirekt adatot nyerünk a vérnyomásról, következtethetünk érszűkületre, illetve bizonyos szívbillentyű betegségekre, valamint fontos információt kapunk különböző ritmuszavarok esetén.

    Hogyan érdemes mérni a pulzust?

    A hétköznapi ember a legegyszerűbben a pulzus gyakoriságot, az egy perc alatt tapintott pulzusszámot tudja mérni. Legkönnyebb a csukló hüvelykujj felé eső részén kitapintani az itt futó ütőeret, és annak ütésszámát vizsgálni, de jól tapintható még a halántéktájon és a nyak két oldalán futó ütőér is.

    Hirdetések

    Vérnyomásmérés


    A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?>>

    Számolhatjuk egy teljes percig is, de megfelelő, ha a fél perc alatt számolt pulzusszámot kettővel szorozzuk.

    Aktív sport végzése közben, egyre több helyen van lehetőség a pulzusszám „műszeres” mérésére.

    Az egyre inkább széles körben elérhető automata vérnyomásmérők, kiírják a szisztolés és diasztolés vérnyomás mellett a pulzusszámot is.

    Hogyan értékelhető a kapott érték?

    A pulzusszám értékelése számtalan tényezőtől függ. Nyugalomban, illetve aktív mozgás vagy stressz szituáció kapcsán, egészséges egyén esetében is más-más értékek mérhetők.

    WEBBeteg vérnyomásnapló


    Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le táblázatunkat, ami segít ebben!

    Számos egyéb tényező, például: láz, pajzsmirigy működési zavarok, alacsony vörösvértest szám, tüdőbetegségek, szívizom betegségek, speciális ritmuszavarok, gyógyszerek befolyásolják a szívritmust.

    A napi gyakorlatban 50-60/perc és 120/perc közötti értéket tekintünk normálisnak.

    Az életkornak megfelelő maximális szívfrekvenciát kiszámolhatjuk, ha 220-ból kivonjuk az életkorunkat.

    (Pl. egy 40 éves beteg maximális pulzusszáma 220-40=180/perc). Ezt az értéket nagy terhelést jelentő fizikai, vagy szellemi aktivitás kapcsán érhetjük el.

    Szapora szívverés (>120/perc)

    Gyakran előfordul, hogy a betegek szapora vagy „erős” szívverésre panaszkodnak, de annak kapcsán az egy perc alatt számolt puzusszám 90-100/perc körülre esik, és nyugodt időszakban 70/perc körüli értékek is mérhetők.

    Ön hajlamos az érbetegségekre?


    Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! Érrendszeri teszt

    Ennek hátterében gyakran nem szervi baj, hanem edzettség hiánya, stresszes, kimerültség, pszichés teher állnak.

    Abban az esetben, ha a szívverés valamilyen egyéb ok miatt magas, a beteg gyakran meg sem érzi azt, csak rendszeres mérés kapcsán derül ki. Ilyen esetben mindig kell a háttérben valamilyen okot keresni, belgyógyászati és vagy kardiológiai szakvizsgálat javasolt.

    Különösen fontos ez, ha korábban normális pulzusszám volt megfigyelhető, illetve ha a „szapora pulzus” hirtelen jelentkezik, és hirtelen szűnik, „torokremegés”, „torokszorítás” érzéssel, gyengeséggel, fulladással jár.

    A vérnyomásértékek osztályozása
    Kategória
    Szisztolés nyomás (Hgmm)
     Diasztolés nyomás (Hgmm)
    Optimális vérnyomás
    < 120
    < 80
    Normális vérnyomás
    120-129
    80-84
    Emelkedett-normális vérnyomás
    130-139
    85-89
    Kóros vérnyomás - hipertónia
    140 <
    90 <
    I. fokozat (enyhe hipertónia)
    140-159
    90-99
    II. fokozat (középsúlyos)
    160-179
    100-109
    III. fokozat (súlyos hipertónia)
    > = 180
    > = 110
    Izolált diasztolés hipertónia
    < 140
    > 89
    Izolált szisztolés hipertónia
    > = 140
    < 90

    Lassú szívverés (<50-60/min)

    Edzett, fiatal embereknél ilyen lassú pulzus lehet normális is, de főként idős betegeknél, ha gyengeséggel, szédüléssel, esetleg eszméletvesztéssel járó rosszullétek is kísérik (bevezető tünet nélkül elesnek, és „védekezés” nélkül megütik magukat) súlyos állapotot jelez.

    Ebben az esetben, akár szívritmus szabályozó készülék (pacemaker) beültetésre is sor kerülhet, a túl lassú szívverés következtében kialakuló, elégtelen oxigén ellátás kivédésére.

    Szabálytalan szívverés

    A pulzus számolás közben megfigyelhető annak ritmusa is. A szívverés lehet alapjában véve szabályos, csak 1-1 pillanatra hagy ki (főként esti megpihenéskor érezhető, és mellkasi ütés-szúrás érzéssel járhat).

    Optimális vérnyomáskalkulátor


    A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?
    Optimális vérnyomáskalkulátor>>

    Ennek hátterében plusz ütés, melléütés (a vártnál hamarabb jelentkező, azt hosszabb szünet követő ütés, un. extraszisztole) áll.

    A melléütések hátterében gyakran jelentős megbetegedés nincs, pihenéssel, ion pótlással (pl. magnézium, kálium) megszűnnek, de súlyos szívbetegség jelei is lehetnek, ezért ha tartósan fennáll, érdemes egy szív ultrahangot is magába foglaló kardiológiai vizsgálaton átesni.

    Előfordul az is, hogy a szívverés teljesen szabálytalan, semmilyen ritmus nem figyelhető meg, „mintha Morzézna a szív”.

    Ez egy orvosi szempontból igen fontos, pitvarfibrillációnak nevezett állapot. Amennyiben 1 napnál tovább áll fent részletes kivizsgálást, leggyakrabban tartós vérhígító kezelés indítását igényli.

    Mit mutat a műszer, ha szabálytalan a szívverés?

    Szisztolés és diasztolés érték


    Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). Bővebben a szisztolés és a diasztolés vérnyomás fogalmáról>>

    Szabálytalan szívverés esetén, a műszeresen mért pulzus eltérhet a valódi pulzusszámtól. Vannak olyan vérnyomásmérő berendezések, melyek szabálytalan ritmus esetén, nem is tudják megmérni a vérnyomást, „E” betűt írnak ki.

    Más készülékek két egymást követő mérés esetén, jelentősen különböző vérnyomás és pulzus értéket mutatnak. Ha sok a melléütés, kórosan alacsony értéket mérnek, mert a melléütést nem számolják.

    Érdemes figyelni a mérés kapcsán, a pulzust jelző kis szív vagy sípoló hang ritmusát. Ezek az információk a későbbi orvosi vizsgálat kapcsán nagy jelentőséggel bírnak, és a további teendőket jelentősen befolyásolhatják.

    Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha:


    • szívverésünk állandóan magas,
    • hirtelen jelentkező, és szűnő,120/perc feletti pulzussal járó rosszulléteink vannak,
    • szívverésünk lassú és szédülés, gyengeség, esetleg eszméletvesztés is jelentkezett már,
    • gyakori melléütést érzünk, mely tartósan fennáll,
    • több mint 1 napja szívverésünk teljesen szabálytalan.

    (Dr. Kertész Attila, Szived.hu)

    Legutóbb frissült:

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (17)
    Írta: andrás
    2014-08-05 07:06
    26 éve nem eszem húst minden rendben hajrá

    Írta: Vendég
    2013-12-09 02:16
    Az előző hozzászóló voltam!Megjegyezném, hogy van egy ismerősünk, egy idős asszony aki tanyán él gyerek kora óta és magának termeli meg az élelmiszert, húst zöldséget gyümölcsöt vegyszermentesen, ráér leszedni a krumplibogarat a krumpli leveleiről, illetve úgy ülteti a növényeket, hogy egymást megvédjék (én ehhez nem értek, de vannak praktikák)! Valamikor szomszédok voltunk, onnan ismerjük! Most 98 éves és most is rohangál két teli vödör vízzel, gondozza a kertet, ellátja az állatokat, gyógyszert alig szed, orvoshoz negyedévente szokott járni, elmondása szerint nincs rá ideje :) ! Ez elgondolkodtató szerintem!

    Írta: Vendég
    2013-12-09 02:04
    Üdvözlöm Önöket!Jól mondta az egyik hozzászóló, mozogni kellene, 60-70 éves kor még nem azt jelenti, hogy öreg az ember!Illetve a szívproblémákra, érelmeszesedésre, vérnyomásra egyetlen egy jó megoldás létezik:Elsősorban rengeteg só, nem a bolti sóra gondolok ami rengeteg káliumot és adalékanyagot tartalmaz, hanem 98,8% nacl sóra gondolok, ami még a biológiai könyvekben is benne van, hogy az az igazi só (ha kevés igazi sót ettünk idáig, akkor csak fokozatosan térjünk át rá, illetve vesebetegeknek óvatosan)! A túlzott kálium is szívritmus zavart, vérnyomás problémát, szívmegállást okozhat (káliummal állítják meg a szívet szívműtéteknél)! Az élelmiszerek szintén tele vannak a műtrágyák miatt káliummal! Mindenhol azt hirdetik, hogy éljünk nátrium szegény életmódon! Ez azért jó, mert nem kell majd sok nyugdíjat kifizetni az embereknek! Ez az oka a népbetegségnek elsősorban (nem a koleszterin, ilyen betegség nincs is, szegény oroszlánok, hogy élnek még, ugye? Koleszterin kell mindenhez, a sejtképződéshez stb.)! A korházban hogy lehet, hogy az infúzió 30 egység nátriumot és 1 egység káliumot tartalmaz?? Nem ellentmondásos egy kicsit? A szervezet a nátrium kiürítésre van felkészülve, azaz izzadással, vizelettel stb kiürül a többlet, a kálium csak vizelet útján tud ürülni, azaz lassabban! Nyáron a szédülés oka szintén a nátrium hiány, igazi só fogyasztásával azonnal elmúlik a rosszúllét2. Adalékmentes, vegyszer mentes bio zöldség gyümölcs. Antibiotikum mentes, hormon mentes bio hús, ezekből kell elkészíteni az ételt, semmi félkész kész termék!3. Stressz mentes élet (ezt én se tudom betartani, de a következő pont segt rajta)!4. MozgásNekem szívritmus zavarom volt heti 2x 3x, sokszor légszomjam, magas vérnyomásom. Vettem próbából nacl sót otthon (950Ft volt igaz, de sokáig elég). Ez már magában stabilizálta félév alatt a vérnyomásom, áttértem a bio étkezésre és megszűnt a gyomorsavam, szívritmus zavarom, magas vérnyomásom, energetikusabb lettem stb. Jelenleg 29 éves vagyok!Ebhez pénz kell, azt hinnénk (félig igaz is), de nem egészen így van, ki kellene alakítani otthon is ezt, amit itt Angliában, a tescoban minden terméknek meg van a bio változata és 10-20%-al drágább és nem 3x drágább (megjegyzem itt szigorúbb ellenőrzés is van)! Tudatos vásárlással el lehetne érni az olcsóbb árakat, illetve a tescoban is megjelennének ezek a termékek! A vásárló dönt! Ha minden nap 100-500 ember oda menne a vevőszolgálathoz és beszélne egy magasabb beosztású emberrel és közölné vele, hogy csak bio élelmiszert venne, de mivel nincs elmegy máshova, akkor előbb utóbb lenne eredménye!

    Írta: Király István
    2013-11-21 17:53
    Nagyon alacsony a pulzusom, nekem is. Max, 54.Sokszor szédülök, rosszul léteim vannak, gyenge az erőmés sokszor nagyon kedvetlen vagyok. Az orvosom azt mondja, igyak kávét, fekete teát. De a koffeint nem bírom.Na most mit tegyek?60 - éves vagyok, ezzel kell élnem:,?A vérnyomásom is alacsony.105/62.Amúgy megvagyok.

    Írta: Aeneas
    2012-09-14 13:05
    Nekem fiatal korom óta alacsony, 50-60 körüli a pulzusom, ez mostanra, 58 éves koromra se nagyon változott (58-65), viszont a vérnyomásom magas lett azóta. Ebben eddig semmi érdekes nincs :) Viszont amit nem értek, hogy miért van fordított arányosság a pulzusom és a vérnyomásom között. Magasabb vérnyomáshoz alacsonyabb pulzus tartozik, és fordítva, ha fölmegy 70 fölé a pulzusom, akkor a vérnyomásom relatíve alacsonyabb.

    Lapozzon a hozzászólások között!