• Így hat ereinkre a koleszterin

    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
    Szerző:
    WEBBeteg

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

    A koleszterinszinttel szoros összefüggésben van az erek falán lerakódó meszes plakk, azaz az érelmeszesedés, amely pedig a szívbetegségek leggyakoribb oka. Magyarországon és a fejlett országokban a halálozás egyik legfőbb okaként - a daganatos megbetegedések után - a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tartják számon, és hamarosan az egész világon vezető halálokként fog szerepelni.

    Hirdetések

    Fontos tudni a koleszterinről

    - Az érelmeszesedés nem visszafordítható.
    - Már fiatal felnőttkorban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.
    - A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.

    Az érelmeszesedés (atherosclerosis) kialakulását számos olyan tényező befolyásolja, melyen megfelelő odafigyeléssel változtatni lehet. Ilyen rizikófaktor a dohányzás, a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a mozgáshiány, az elhízás, valamint - a stressz mellett egyik legfontosabb kockázati tényezőként - az emelkedett vérzsírszint.

    Bár nem lehet az érszűkülettel járó betegségeket kizárólag a fentiek rovására írni, a helyes életmód kialakításával a súlyos szövődmények elkerülhetőek lennének.

    LDL, HDL, lipid, koleszterin és triglicerid - A vérzsírokról

    A koleszterin elsősorban rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis nélkülözhetetlen eleme az állati és emberi sejteknek, részt vesz a sejtmembránok alkotásában, és számos fontos vegyület, mint pl. a D-vitamin, az epesavak és a mellékvesekéreg által termelt szteroid hormonok előanyaga. A koleszterin egy része az elfogyasztott táplálékból származik, azonban szervezetünk (főleg a máj) maga is képes koleszterint előállítani.

    Átlagos kockázat   Enyhén fokozott kockázat Fokozott kockázat Ajánlott érték
    5,2 mmol/l 5,2 és 6,4 mmol/l között 6,4 mmol/l felett 5,2 mmol/l alatt

    Koleszterin-határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

    A másik fontos vérzsírkomponenst a trigliceridek jelentik, melyek egy glicerinmolekula és különböző telítettségű zsírsavak vegyületeként jönnek létre, és a szervezet energiaellátásában is részt vesznek.

    A vérzsírok (lipidek) - a plazmában történő oldódást megkönnyítendő - lipoprotein-szemcséket alkotva, fehérjékhez kötődve keringenek. Ezek egyik típusa az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), mely jórészt koleszterinből áll, és melynek emelkedett szintje összefüggést mutat az érelmeszesedéssel. Bár az LDL jelentős része visszakerül a májba, illetve azok a sejtek veszik fel, melyek koleszterint igényelnek, kisebb része - falósejtek közvetítésével - az érfalba kerül, ahol lerakódik, majd, komplex folyamat útján, érszűkületet okozó plakkok alakulnak ki.

    A HDL (magas sűrűségű lipoprotein) viszont felveszi a felesleges koleszterint, majd visszaszállítja a májba, ahol egy része az epével választódik ki, emellett antioxidánsokat is tartalmaz. Ezért kapta az LDL-ben utazó koleszterin a "rossz", a HDL-ben levő pedig a "jó" jelzőt.

    Hajlamosító tényezők

    Gyakrabban ellenőriztesse koleszterinszintjét, ha:

    - családjában volt szívkoszorúér-beteg,
    - családjában másnak is magas a koleszterinszintje,
    - magas a vérnyomása,
    - változókorban van,
    - túlsúlya van,
    - elmúlt 40 éves,
    - cukorbeteg, vagy
    - egészségtelen életmódot folytat.

    Mi okozhatja a koleszterinszint emelkedését?

    Az emelkedett koleszterinszint mögött örökletes tényezők, szerzett betegségek és az egészségtelen életmód egyaránt állhat. Genetikai faktor a lipoproteineket alkotó fehérjék eltérése, amely a koleszterinszint megemelkedésének egyik oka lehet.

    Az örökletes tényezőkön túl okozhatja vese- és májbetegségek, a pajzsmirigy alulműködése, cukorbetegség, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat, illetve a kevés mozgással, bő kalóriabevitellel járó életmód is kedvezőtlenül befolyásolja a vérzsírszinteket.

    Mivel az arra hajlamos emberek érrendszerében már a fiatal felnőttkorban elkezdődik a meszes plakkok kialakulása, és az egyszer már kialakult lerakódás nem visszafordítható, érdemes a megfelelő életmód kialakítását minél hamarabb elkezdeni.

    Bővebben Koleszterin: változókorban nő a kockázat

    A vérzsírszintek mérése

    A magas lipidszintnek többnyire nincs tünete (esetleg a bőrön látható apró, sárgás színű csomók, xanthomák hívhatják fel rá a figyelmet), ezért - különösen akkor, ha egyéb szív-érrendszeri betegségre hajlamosító tényező is fennáll - érdemes rendszeresen ellenőriztetni a koleszterinszintet.

    Koleszterin és szív- és érrendszeri megbetegedések - Meszes plakkok az érfalon
    Az erek különböző mértékben záródhatnak el
    a lerakódások következtében.

    Ha a családban már előfordultak szív- és érrendszeri megbetegedések, agyi érelzáródások, vagy ismerten magas a koleszterinszint a rokonok körében, érdemes - az életmód-változtatáson kívül - már fiatal felnőttkorban elmenni szűrővizsgálatra.

    A fiatalabb nők szervezetében, az ösztrogén segíti az LDL- és HDL- koleszterin közötti egészséges egyensúly megtartását. A menopauzán átesett nőknél azonban a petefészkek már nem termelnek annyi ösztrogént és a szív- és érrendszeri betegségek rizikója is eléri a férfiak kockázati szintjét.

    A mérés egy egyszerű vérvétellel megoldható, de számos helyen, patikákban, illetve mobil szűrőállomásokon elérhető az ujjbegyből történő mintavétel is, melynek segítségével az összkoleszterin mutatható ki.

    Olvasson tovább Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

    Mi a teendő, ha magas az érték?

    Emelkedett koleszterinszint esetén elsősorban életmódváltás javasolt. A túlsúly emeli az LDL-, és csökkenti a HDL-koleszterinszintet, a fogyás, a rendszeres testmozgás ellentétes hatást fejt ki.

    A diéta terén a mediterrán szemlélet került előtérbe. Az étkezések során az állati eredetű zsírok mellőzése, növényi olajok használata javasolt. Kedvező hatásúak telítetlenzsírsav-tartalmuk miatt az olajos magvak, a halak.

    A zöldségekben található növényi szterolok, valamint a rostok a koleszterin bélből történő felszívódását csökkentik. A finomított cukrok helyett az összetett szénhidrátok bevitele javasolt. A mérsékelt borfogyasztás, a dohányzás elhagyása, szintén kedvezően befolyásolja a vérzsírszintet.

    Ha mindezek ellenére is magas marad a koleszterinszint, gyógyszeres kezelés a következő lépés, ehhez többféle készítmény is rendelkezésre áll. Az epesavkötő gyanták a bélből történő felszívódást gátolják. A különböző sztatinkészítmények a koleszterin sejten belüli képződését akadályozzák meg, míg az ezetimib szintén a felszívódásra hat. A fibrátok a trigliceridszint csökkentését és a HDL-szint emelését célozzák.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Őszülés és hajhullás

    Prof. Dr. Balázs Csaba

    Valóban igaz, hogy a túlzott mértékű stressznek a hajunk látja kárát?

    Műtét utáni ápolás

    Nurse Háziápolási Szolgálat

    A beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Hasznos tippek a koleszterinszint...

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a...

    A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a...

    A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket...

    Tojás és koleszterin - Fél évszázadig...

    A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan...

    A magas vérnyomás szövődményei

    A kezeletlen magas vérnyomás befolyásolhatja a gondolkodását, az emlékezését és a tanulási képességét, valamint szellemi leépülés is...

    Mi az érelmeszesedés? Miért fontosak a...

    Az érelmeszesedés az ereink közül a szerveket friss, oxigéndús vérrel ellátó artériákat érintő, súlyos szöveti elfajulás, mely...

    Magas vérnyomás - A lakosság 20...

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen...

    Természetes vérnyomáscsökkentők

    Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok...

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik...

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben, indította el a különböző...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.