• Így hat ereinkre a koleszterin

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatalfelnőtt-korban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

    A koleszterinszinttel szoros összefüggésben van az erek falán lerakódó meszes plakk, azaz az érelmeszesedés, amely pedig a szívbetegségek leggyakoribb oka. Magyarországon és a fejlett országokban a halálozás egyik legfőbb okaként - a daganatos megbetegedések után -, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tartják számon, és hamarosan az egész világon vezető halálokként fog szerepelni.

    Hirdetések

    Fontos tudni a koleszterinről

    - Az érelmeszesedés nem visszafordítható.

    - Már fiatal felnőtt korban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.

    - A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.

    Az érelmeszesedés (atherosclerosis) kialakulását számos olyan tényező befolyásolja, melyen megfelelő odafigyeléssel változtatni lehet. Ilyen rizikófaktor a dohányzás, a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a mozgáshiány, az elhízás, valamint - a stressz mellett egyik legfontosabb kockázati tényezőként - az emelkedett vérzsírszint.

    Bár nem lehet az érszűkülettel járó betegségeket kizárólag a fentiek rovására írni, a helyes életmód kialakításával a súlyos szövődmények elkerülhetőek lennének.

    LDL, HDL, lipid, koleszterin és triglicerid - A vérzsírokról

    A koleszterin elsősorban rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis nélkülözhetetlen eleme az állati és emberi sejteknek, részt vesz a sejtmembránok alkotásában, és számos fontos vegyület, mint pl. a D-vitamin, az epesavak és a mellékvesekéreg által termelt szteroid hormonok előanyaga. A koleszterin egy része az elfogyasztott táplálékból származik, azonban szervezetünk (főleg a máj) maga is képes koleszterint előállítani.

    Átlagos kockázat   Enyhén fokozott kockázat Fokozott kockázat Ajánlott érték
    5,2 mmol/l 5,2 és 6,4 mmol/l között 6,4 mmol/l felett 5,2 mmol/l alatt

    Koleszterin-határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

    A másik fontos vérzsír-komponenst a trigliceridek jelentik, melyek egy glicerinmolekula és különböző telítettségű zsírsavak vegyületeként jönnek létre, és a szervezet energiaellátásában is részt vesznek.

    Hasznos linkek

    A vérzsírok (lipidek) - a plazmában történő oldódást megkönnyítendő - lipoprotein-szemcséket alkotva, fehérjékhez kötődve keringenek. Ezek egyik típusa az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), mely jórészt koleszterinből áll, és melynek emelkedett szintje összefüggést mutat az érelmeszesedéssel. Bár az LDL jelentős része visszakerül a májba, illetve azok a sejtek veszik fel, melyek koleszterint igényelnek, kisebb része - falósejtek közvetítésével - az érfalba kerül, ahol lerakódik, majd, komplex folyamat útján, érszűkületet okozó plakkok alakulnak ki.

    A HDL (magas sűrűségű lipoprotein) viszont felveszi a felesleges koleszterint, majd visszaszállítja a májba, ahol egy része az epével választódik ki, emellett antioxidánsokat is tartalmaz. Ezért kapta az LDL-ben utazó koleszterin a "rossz", a HDL-ben levő pedig a "jó" jelzőt.

    Mi okozhatja a koleszterinszint emelkedését?

    Hajlamosító tényezők

    Gyakrabban ellenőriztesse koleszterinszintjét, ha:

    - családjában volt szívkoszorúér-beteg,

    - családjában másnak is magas a koleszterinszintje,

    - magas a vérnyomása,

    - változókorban van,

    - túlsúlya van,

    - elmúlt 40 éves,

    - cukorbeteg, vagy

    - egészségtelen életmódot folytat.

    Az emelkedett koleszterinszint mögött örökletes tényezők, szerzett betegségek és az egészségtelen életmód egyaránt állhat. Genetikai faktor a lipoproteineket alkotó fehérjék eltérése, amely a koleszterinszint megemelkedésének egyik oka lehet.

    Az örökletes tényezőkön túl okozhatja vese- és májbetegségek, a pajzsmirigy alulműködése, cukorbetegség, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat, illetve a kevés mozgással, bő kalóriabevitellel járó életmód is kedvezőtlenül befolyásolja a vérzsírszinteket.

    Mivel az arra hajlamos emberek érrendszerében, már a fiatal felnőttkorban elkezdődik a meszes plakkok kialakulása, és az egyszer már kialakult lerakódás nem visszafordítható, érdemes a megfelelő életmód kialakítását minél hamarabb elkezdeni.

    A vérzsírszintek mérése

    A magas lipidszintnek többnyire nincs tünete (esetleg a bőrön látható apró, sárgás színű csomók, xanthomák hívhatják fel rá a figyelmet), ezért - különösen akkor, ha egyéb, szív-érrendszeri betegségre hajlamosító tényező is fennáll - érdemes rendszeresen ellenőriztetni a koleszterinszintet.

    Koleszterin és szív- és érrendszeri megbetegedések - Meszes plakkok az érfalon
    Az erek különböző mértékben záródhatnak el
    a lerakódások következtében.

    Ha a családban már előfordultak szív- és érrendszeri megbetegedések, agyi érelzáródások, vagy ismerten magas a koleszterinszint a rokonok körében, érdemes - az életmód-változtatáson kívül - már fiatal felnőttkorban elmenni szűrővizsgálatra.

    A fiatalabb nők szervezetében, az ösztrogén segíti az LDL- és HDL- koleszterin közötti egészséges egyensúly megtartását. A menopauzán átesett nőknél azonban a petefészkek már nem termelnek annyi ösztrogént és a szív- és érrendszeri betegségek rizikója is eléri a férfiak kockázati szintjét.

    A mérés egy egyszerű vérvétellel megoldható, de számos helyen, patikákban, illetve mobil szűrőállomásokon elérhető az ujjbegyből történő mintavétel is, melynek segítségével az összkoleszterin mutatható ki.

    Mi a teendő, ha magas az érték?

    Emelkedett koleszterinszint esetén elsősorban életmódváltás javasolt. A túlsúly emeli az LDL-, és csökkenti a HDL-koleszterinszintet, a fogyás, a rendszeres testmozgás ellentétes hatást fejt ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A diéta terén a mediterrán szemlélet került előtérbe. Az étkezések során az állati eredetű zsírok mellőzése, növényi olajok használata javasolt. Kedvező hatásúak telítetlen zsírsavtartalmuk miatt az olajos magvak, a halak.

    A zöldségekben található növényi szterolok, valamint a rostok a koleszterin bélből történő felszívódását csökkentik. A finomított cukrok helyett az összetett szénhidrátok bevitele javasolt. A mérsékelt borfogyasztás, a dohányzás elhagyása, szintén kedvezően befolyásolja a vérzsírszintet.

    Ha mindezek ellenére is magas marad a koleszterinszint, gyógyszeres kezelés a következő lépés, ehhez többféle készítmény is rendelkezésre áll. Az epesavkötő gyanták a bélből történő felszívódást gátolják. A különböző sztatinkészítmények a koleszterin sejten belüli képződését akadályozzák meg, míg az ezetimib szintén a felszívódásra hat. A fibrátok a trigliceridszint csökkentését és a HDL-szint emelését célozzák.


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Egészségünk biztosítása

    Generali Biztosító

    Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk. (x)

    Szexuális problémák

    Illyés András

    Mutatjuk, hogy milyen hatással lehet a ginzeng a férfiakat érintő problémákra!

    A magas LDL-koleszterinszint veszélye

    A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az...

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az...

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran...

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák...

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik...

    A rettegett magas koleszterinszint - Hogyan...

    Magas a koleszterinszintem - halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel és...

    Értágítás és érműtét

    Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást...

    Hogyan zajlik az érultrahang vizsgálat?...

    Az érultrahangot a szívultrahanghoz hasonlóan egy kis bezselézett (hogy a bőrrel jól érintkezzen) kézi vizsgálófejjel végzik. Mit mutat...

    Tanácsok a szürkehályog megelőzéséért

    A legtöbb szürkehályog a kor előrehaladtával alakul ki, és nem lehet megelőzni. Panasz esetén az azonnali szemvizsgálat a korai felismerés...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.